Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec,chcialbym sie nauczyc programowac,a nie tylko siedziec przed kompem i tracic czas na gry,dostalem sie na profil infromatyczny no i myslalem ze tam mnie czegos naucza,aleee .... dopiero w 3 klasie,wiec nieciekawie.Chcialbym zebyscie poradzili jakies poradniki z ktorych wy sie uczycie,albo uwazacie je za odpowiednie dla kompletnie zielonego amatora :)

Opublikowano

Symfonia c++ standart wyadnie z 2008 roku, ksiazka, bo e-booka raczej nie znajdziesz, z pol roku ci to zajmie wiec to na poczatek wystarczy jesli chcesz sie ksztalcic w c++.

Opublikowano

Ja bym jednak proponował zacząć naukę od Pascala, jest dużo łatwiejszy a darmowych kursów w Internecie jest cała masa. Jak juz ogarniesz Pascala to wtedy bierz się za c++, bo c++ to wyższa szkoła jazdy ^^.

@3xDown

Mi chodziło o to, żeby "zaczął myśleć jak programista" bo nie wątpliwe jest to, że Pascal jest językiem o wiele łatwiejszym od C++

368216.png

Opublikowano
60-70 zl

http://www.allegro.pl/item728043585_symfonia_c_standard_grebosz_twarda_okladka.html

Opublikowano

Ja bym jednak proponował zacząć naukę od Pascala, jest dużo łatwiejszy a darmowych kursów w Internecie jest cała masa. Jak juz ogarniesz Pascala to wtedy bierz się za c++, bo c++ to wyższa szkoła jazdy ^^.

bzdury, dawno temu uczyłem się pascala i napewno mi nie pomógl w nauce C++, wręcz przeciwnie.

Programować może się nauczyć każdy, jak się nauczyć? trzeba się trzymać tych punktów:

1. Znać dobrze angielski bo na nim się opiera cały język

2. Nie przeskakiwać materiału, czytać linijka w linijke choć może sie wydawać że wiemy o co chodzi

3. Systematyczność - to najważniejsze w całej nauce

4. Jesli ktoś lubi pracować przy muzyce to nie powinno się słuchać muzyki zawierającej wokal bo to przeszkadza w rozumieniu kodu

Jesli chodzi o mnie ja codziennie o 18:00 odpalałem oddzielne konto na windowsie gdzie była motywująca abstrakcyjna tapeta w kolorze niebieskim, na środku pulpitu ebook symofnii oraz od zera do gier kodera, skrót do wszystkich kompilatorów oraz ulubione kawałki Trance. Co każdy dział robiłem sobie mały egzamin i robiłem małe programy na podstawie poznanych umiejętności.

Może mądruje się? ale znam mniej więcej:

Autoit (podstawowy)

Delphi (podstawowy)

VB (podstawowy)

C++ (średnio-zaawansowany)

Assembler (podstawowy)

oraz php, sql i html, pozatym potrafie crashować servery prywatne różnych gier (głownie mu online), sql injection dzięki któremu moge scrashować wiele for internetowych i nie tylko. Wszystko dzięki tym 4 ptk.

Tak więc trzymaj się tych punktów a dojdziesz do czegoś, na poczatku będziesz pisał pierdoły ale wiadomo nie będziesz od razu uber pro hack makerem.

2006-2010

Opublikowano

jeżeli dostałeś się do infromatyka i będą uczyć cię w 3 klasie programowania to znaczy że gimznazjum cie wita, ucz się Pascala, bo to będziecie robić, potem co najwyżej delphi c++

chcesz kopiować moje tut'ki ? kopiuj przecież ci nie zabronię

Opublikowano

Na poczatek Pascal....Dlaczego ?...Latwo sie go nauczyc i zrozumiesz "zasady" programowania :D..Radze nauczyc sie samych podstaw Pascala, a pozniej wybrany jezyk ;)

Masz kurs Pascala ( dobry na poczatek ;) ) :

Pamietaj, programowac nie nauczysz sie w kilka dni....To dluga, nudna robota, ale daje efekty ;).....

edit@

Tak jak ktos powiedzial, Pascal nie przyda ci sie np. przy C++, ale musisz zrozumiec "programowanie" ( skrypty )...A Pascal jest bardzo latwy do tego :)

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Programowanie polega na algorytmicznym myśleniu, a tego nie da się nauczyć w kilka miesięcy...

Pascal służy do tego, aby wypracować jakiś logiczny system myślenia i zobaczyć jak to wszystko działa.

Skoro jesteś na profilu inf, to na PSIO macie najpierw algorytmy i żmudne pisanie ich w zeszycie:)

Więc lepiej zostaw na razie ten C++, bo tylko sobie namieszasz w głowie.

Pewnie i tak po tech. nie będziesz za wiele umiał, bo dopiero po studiach inf. ma się już "jakąś" wiedzę:)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak po prawdzie najbardziej liczy się własne zaangażowanie. Czytanie książek i ciągłe dłubanie/kombinowanie. Oraz dobry kumpel programista. U mnie się sprawdza ;)

• Dodaj nową pozycję...