Wstęp
Witam. Na wstępie chciałbym napisać, że szukałem owego tematu i takiego nie znalazłem, aczkolwiek od niedawna mam z tym problem
i zawsze się okazuje, że temat podobny do mojego już jest. Ale nie o tym chciałem pisać.
Dużo osób nie wie, jak zrobić serwer ze zmiennym IP. Sam do nie dawna miałem z tym problem ale sobie poradziłem, i chciałbym wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić.
Tutorial będzie oparty o Livebox'a, ale na innych sprzętach też będzie działać.
Download
No-IP Client
Pliki serwerowe
Pliki serwerowe - skan
Informacja
Odblokowanie portów
I. Wciskami kombinację klawiszy Win (ten z flagą pomiędzy CTRL a ALT) + R i wpisujemy cmd, a następnie w otwartym oknie ipconfig /all i szukamy linijki z adresem naszej Bramy Domyślnej, a następnie wpisujemy adres tej bramy do naszej przeglądarki.
II. Logujemy się. Jeżeli nie zmieniałeś danych do logowania to któraś z tych loginów będzie pasowała
I.
1) Login: admin
2) Hasło: admin
II.
1) Login: admin
2) Hasło: zostaw pole puste
III.
1) Login: zostaw pole puste
2) Hasło: zostaw pole puste
III. Wchodzimy kolejno do: Serwery LAN -> Dodaj (tak jest akurat w moim przypadku, może być również Server Game, Virtual Server lub coś podobnego. )
IV. Robimy dwie konfiguracje, według przykładu na SS
Aby sprawdzić jaki mamy lokalny adres IP wciskami kombinację klawiszy Win (ten z flagą pomiędzy CTRL a ALT) + R i wpisujemy cmd, a następnie w otwartym oknie ipconfig.
W miejscu zaznaczonym na SS widać nasz adres (Możecie ale nie musicie mieć takiego samego jak ja).
Ja mam w konfiguracji IP 192.168.1.13, a na SS 192.168.1.10, ale nie zwracajcie na to uwagi, gdyż są to ustawienia dla wirtualnej maszyny, nie dla głównego systemu.
Konfiguracja No-IP
I. Wchodzimy na:
II. Logujemy się, jeżeli nie mamy konta zakładamy je (procesu rejestracji raczej nie muszę opisywać)
III. Przechodzimy do zakładki Add a Host
IV. Wypełniamy według wzoru na SS
1) Wybieramy domenę
2) Będzie wpisane ręcznie, nie zmieniamy!
V. Pobieramy No-IP Client, instalujemy, uruchamiamy i logujemy się do programy danymi ze strony.
VI. Zaznaczamy stworzoną przez nas domenę, klikamy Save i minimalizujemy program.
Konfiguracja serwera
I. Zmieniamy server-ip na nasz lokalny adres IP (ten, który podawaliśmy podczas konfiguracji portów)
Zakończenie
Nasz serwer No-Hamachi jest już gotowy. My logujemy się poprzez nasze lokalne IP, natomiast znajomym poprzez naszą domenę.
Pamiętaj! Aby inni mogli wchodzić na serwer musisz mieć włączony klient No-IP!
Jeżeli z jakiegoś powodu znajomy mógł się wcześniej połączyć, a teraz nie może, wystarczy w kliencie No-IP kliknąć Refresh Now.
Info od qps666
Na stronie producenta swojego routera można znaleźć informacje o otwieraniu portów.
IP, login i hasło routera może znajdować się na naklejce pod routerem.
Poradnik w 100% wykonany przeze mnie specjalnie dla MPC Forum.
Zezwalam na kopiowanie tylko i wyłącznie jeżeli zostanę o tym wcześniej poinformowany.
Podczas pisania tego tutoriala w mniej więcej połowie wyłączyli mi prąd i wszystko musiałem pisać od nowa.
Specjalne podziękowania dla Zkumeku, za poprawienie niektórych informacji.
Chciałbym również dodać, że nie jestem specem w tej dziedzinie, ale wiem jak dużo osób ma z tym problem, dlatego w jakiś sposób chciałem im pomóc.
Zbieram + ![]()
Użytkownik m1krus edytował ten post 05 sierpień 2011 - 16:00

Logowanie »
YouTube
facebook
Team Speak3

Do góry
Pani Kasia