Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie teoretyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo mam taki problem uczę się od zera do gier kodera i nierozumiem "Z czego składa się program" ?? a dokładniej nieumiem zrobić tych zadań co są pod tym rozdziałem może mi ktoś powiedzieć co mam zrobić przeczytać jeszcze raz ten rozdział czy iść dalej i potem to dopiero zrozumiem czy moze ktoś mi pomuc za pomoc oczywiście like

@edit "Z czego składa się program"to jest ten rozdział

x

Opublikowano

Najpierw podaj rozdział. I po pierwsze program komputerowy składa się z funkcji a co to są funkcje? W skrócie takie zadania. int main() jest główną stała/funkcją programu. Co to znaczy? Że kompilator w którym piszesz zaczyna program własnie w tej funkcji. Przykładem:

int jakas_funkcja()
{

cout<<"Jestem sobie funkcją";

retunr 0;
}

int main()
{
// to jest główna petla programu czyli wszystko zawarte tutaj będzie wykonywane przez program
cout<<"A teraz wyswietle jakas funkcje ";
jakas_funkcja(); 

return 0;
}

To są funkcje. Jak zapewne wiesz istnieją też zmienne. A do czego to służy w programie ? Do przechowywania danych - liczbowych/tekstowych i innych.

Odpowiedziałem Ci na pytanie ale nie wiem czy dobrze bo mało je sprecyzowałeś. Pewnie niedługo jakiś admin mnie za to skarci ale prowadze bloga który widnieje w mojej sygnaturce. Jest to blog o grach ale i też o ich tworzeniu. Jutro zapewne pojawi się pierwszy artykuł z kursem programowania więc zapraszam. Nie uważam że moje wypociny będą w jakikolwiek sposób porównywalne do megatutoriala xiona ,ale tam mamy tylko tutorial gdzie jak czegoś nie zrozumiemy to nikt nam nie pomoże a ja będę starał się odpowiadać na wszystkie pytania moich czytelników gdy tylko będzie to możliwe. To tyle z reklamy - adminie wybacz! :(

Opublikowano

przeczytaj jeszczeraz, jutro na spokojnie bądź zrób sobie kawy i czytaj aż wszystko zrozumiesz.

Chodzi o to że program nie składa się z jednego pliku źródłowego. Nigdy.

Poprzez dyrektywe #include dodajemy pliki źródłowe (zazwyczaj w celu korzystania z funkcji zawartych w tym pliku).

Opublikowano

wszystkich zadań czy konkretnego jakiegoś? Jeżeli nie rozumiesz tego to nie idz dalej. Jak chcesz to mam teraz czas moge wejść na gg i Ci bezposrednio pomóc.

Opublikowano

Najpierw podaj rozdział. I po pierwsze program komputerowy składa się z funkcji a co to są funkcje? W skrócie takie zadania. int main() jest główną stała/funkcją programu. Co to znaczy? Że kompilator w którym piszesz zaczyna program własnie w tej funkcji.

Małe sprostowanie, program komputerowy też może się składać z instrukcji :)

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Rejestry to tylko pamięć 'najbliższa dla procesora'. To tak jak by powiedzieć, że programy komputerowe składają się też z RAMu. JEDYNĄ częścią wykonywalną programu są instrukcje dla procesora. Reszta to jedynie dane, które są wykorzystywane przez te instrukcje.

Opublikowano

No wiem że instrukcje, ale nie będę mu mieszał jak dopiero zaczyna. Można wytłumaczyć że to co pisze tak naprawdę jest tylko ciągiem 011010101 ;D ale po co skoro zaczyna? Funkcja kojarzy się z czymś użytecznym że coś pełni w kodzie jakąś ważną sprawę więc myśle że jak ktoś dopiero uczy się podstaw podstaw to instrukcja czy funkcja nie ma większego znaczenia :D

Opublikowano

No wiem że instrukcje, ale nie będę mu mieszał jak dopiero zaczyna. Można wytłumaczyć że to co pisze tak naprawdę jest tylko ciągiem 011010101 ;D ale po co skoro zaczyna?

To lepiej nic nie mówić. To jest wprowadzanie w błąd. Potem są niejasności, bo gość nie wie o czym mówi i wszystko mu się niepoprawnie kojarzy/składa. W dodatku ciężko jest potem zmienić pogląd na poprawny. Uczyć się powinno poprawnie od początku, albo w ogóle.
Opublikowano

No wiem że instrukcje, ale nie będę mu mieszał jak dopiero zaczyna.
Można wytłumaczyć że to co pisze tak naprawdę jest tylko ciągiem
011010101 ;D ale po co skoro zaczyna? Funkcja kojarzy się z czymś
użytecznym że coś pełni w kodzie jakąś ważną sprawę więc myśle że jak
ktoś dopiero uczy się podstaw podstaw to instrukcja czy funkcja nie ma
większego znaczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...