Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Głupie pytanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie bo uczę się języka c++ nawet już czegoś się nauczyłem ale mam jedno pytanie może głupie ale kiedy i do czgo złuży ten znak w c++ ";" kiedy się go stawia bo bez niego kod nie działa ???

x

Opublikowano

Mowi on kompilatorowi gdzie jest koniec pojedynczej instrukcji. Instrukcje warunkowe i petle sa interpretowane inaczej i rozwijane w inne rozkazy procesora. Po prostu rozdziela kod krok po kroku, tak zeby kompilator wiedzial jak go skompilowac. Inaczej skad mialby wiedziec, kiedy skonczyc interpretowac dana komende a zaczac nastepna.

Opublikowano

to jest średnik wstawia się na zakończenie danej instrukcji, ale nie zawsze jest on potrzebny, a czasami postawienie go jest zabronione.

Nie ma miejsc gdzie 'nie zawsze jest on potrzebny'.

Albo musi być, albo nie może.

Inaczej program będzie miał inny przebieg, albo się nie skompiluje.

Jak coś nie jest zakończone średnikiem, to nie jest to instrukcja (pojedyncza, albo w ogóle). Nie można więc mówić, że nie zawsze jest na zakończeniu instrukcji potrzebny średnik.

Opublikowano

Nie ma miejsc gdzie 'nie zawsze jest on potrzebny'.

Albo musi być, albo nie może.

Inaczej program będzie miał inny przebieg, albo się nie skompiluje.

Jak coś nie jest zakończone średnikiem, to nie jest to instrukcja (pojedyncza, albo w ogóle). Nie można więc mówić, że nie zawsze jest na zakończeniu instrukcji potrzebny średnik.

ale po if( blablabla = 1 ) może być ( i kompilator nie uznaje za bład ) ale raczej się go tam nie stosuje :)

Opublikowano

Jak dasz, bądź nie dasz w tym miescu średnika, to otrzymasz zupełnie inny kod o zupełnie innym przebiegu. Nie ma miejsc, w których postawienie, bądź nie postawienie średnika nie wpłynęłoby na przebieg programu (nie mówię tu o bezsensownych int i = 99191292;;;;;;;;)

Opublikowano

Temat został wyczerpany ale ja jako że jesteś początkujący dam Ci dobrą radę. Te podstawy które przerabiasz nie są w cale takie trudne jak się wydają. Wiem że dużo ludzi uczy się tych formułek na pamięc(sam tak na początku robiłem) a to zupełnie nie potrzebne. Przeczytaj artykuł powiedzmy do instrukcji warunkowych i pętli i spróbuj zrobić prostą grę tekstową potem rozbudowany kalkulator i pare innych małych programów, ale nie musisz się uczyć z artykułu jak to zrobić poprostu przeczytaj te rozdziały i pisz jak czegoś nie będziesz pamiętał to odpalasz tutorial sprawdzasz, zamykasz go i kodzisz dalej. 2 programy i masz podstawy podstaw opanowane ;D I nie kopiuj przypadkiem kodów z tutoriali bo to mija się z celem.

Opublikowano

... Inaczej skad mialby wiedziec, kiedy skonczyc interpretowac dana komende a zaczac nastepna ...

Mógłby po znaku końca linii.

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Mógłby po znaku końca linii.

I for zmieniłoby się w

for i=999999

i < 12312321312131

++i

{

}

albo

for x = 0 to 0000000000 step 1231231231123

{

}

Gdyby tak było, to wyszedłby zupełnie inny język. średnik na zakończenie pojedynczej istrukcji to element, który w bardzo duży stopniu tworzy właśnie składnie C++-podobną

Opublikowano

#UP Miałem na myśli to, że jest możliwe technicznie zastąpienia średnika czymś innym. Chociaż masz racje, że wyszedłby inny język. Jednak wg. mnie odpowiedź, która wskazuje na to, iż średnik to jedyna możliwość jest błędna. Średnik to element składniowy C++ i należy do grupy tych, które można określić - tak musi być. Choć można by było gdybać, czym go zastąpić, to trzeba podkreślić, że jest to element składniowy C++.

Wiadro Bluba Rura Blant

Opublikowano

Odpowiedz wskazujaca ze w c++ srednik jest jedynym znakiem oznaczajacym koniec pojdeynczej instrukcji jest jak najbardziej poprawna.(pojedynczej wiec nie wliczamy petli) Pytanie wyraznie dotyczy jezyka c++, wiec oczywistym jest ze nie bede pisal o innym jezyku. Oczywiscie ze istnieja jezyki gdzie kolejne instrukcje pisze sie linia po linii. Taki asm jest najlepszym przykladem. Tak samo nie wyrywa sie zdania z kontekstu, bo zdanie odnosilo sie oczywiscie do kompilatora C++, wiec jest jak najbardziej poprawne. Wypowiedzi czytamy i interpretujemy od poczatku do konca. NIe odkad nam sie podoba.

Opublikowano

to jest srednik i daje do że konczysz proces ale on nadal trwa

Troll . . .

Odpowiedz wskazujaca ze w c++ srednik jest jedynym znakiem oznaczajacym koniec pojdeynczej instrukcji jest jak najbardziej poprawna.(pojedynczej wiec nie wliczamy petli) Pytanie wyraznie dotyczy jezyka c++, wiec oczywistym jest ze nie bede pisal o innym jezyku. Oczywiscie ze istnieja jezyki gdzie kolejne instrukcje pisze sie linia po linii. Taki asm jest najlepszym przykladem. Tak samo nie wyrywa sie zdania z kontekstu, bo zdanie odnosilo sie oczywiscie do kompilatora C++, wiec jest jak najbardziej poprawne. Wypowiedzi czytamy i interpretujemy od poczatku do konca. NIe odkad nam sie podoba.

Co nie zmienia faktu, że wg. mnie podane zdanie raczej powinno brzmieć, że tak wygląda składnia C++, że tak musi być, zamiast stwierdzenia, że inaczej się nie da.

Być może czepiam się szczegółów, ale autor tematu zapewne chciałby otrzymać jak najlepszą odpowiedź, a na moim czepianiu się na pewno skorzysta ;)

Pozdrawiam i bez spiny

Wiadro Bluba Rura Blant

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...