Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] [C++] Co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w II technikum i po szkole chce iść na studia z programowania, po których moim marzeniem jest zdobycie pracy w którym ze znanych producentów gier np: City Internative, Techland.

Mam pojęcie że to wymaga wiele poświęcenia.

Więc tak jak w temacie : Co Dalej ? Po roku czasu przeczytałem zrozumiałem całą Symfonię C++ nie mam problemów z niczym dlatego postanowiłem pójść o krok dalej. Niewiem co sie uczyć czy Sld, allegro, winapi, dlatego chcę się poradzić i z góry dziękuje za odpowiedź.

ywug.jpg

Smacznego

Opublikowano

Czemu akurat do Techland'u albo CI ? nie wolałbyś np. w Rockstar Games, albo Ubisoft ? ;)

Z tych trzech bibliotek co podałeś wyeliminował bym WinAPI

- przestarzałe

- i nie jest to biblioteka typowo pod tworzenie gier

SDL i Allegro są dobre na początek tworzenia gier 2D. A przecież od czegoś trzeba zacząć ;)

Osobiście wybrałbym SDL, bo słyszałem wiele więcej lepszych opinii niż o Allegro.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

@Prime_bull

Stawiam sobie realne marzenia :)

@kwojt

Dzieki za rade odrazu biore sie do roboty.

ywug.jpg

Smacznego

Opublikowano

WinAPI KONIECZNIE na poziomie pozwalającym napisanie czegoś (nie dot. okienek) korzystając z dokumentacji.

Allegro 5/SFML/SDL - możesz od tego zacząć. 2d do tego jakiś lib do fizyki możesz dodać, np box2d

OpenGL/DirectX - direct jest bardziej niskopoziomowy. Nie wiem niestety co jest bardziej popularne 2d/3d

poza tym dobrze jest znać Boost

i koniecznie wzorce projektowe + zasady DRY, KISS etc.

Opublikowano

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi a jak bym np. po nauce SDL chciał poznać coś więcej z podstawowego C++ niż w symoni jest napisane to w jaką książkę warto zainwestować ?

Odrazu mowie nie piszcie mi adresów poradników internetowych wole zakupić książkę i mieć zawsze wiedzę przy sobie.

ywug.jpg

Smacznego

Opublikowano

Oj wiele ksiazek go dalej pociagnie. ;) To jest jedynie "dokumentacja" w zasadzie STLa + pare podstawowych bibliotek c/c++. Na studiach, na grach ucza sporo. (zalezy od uczelni ofc) U nas w ciagu semestru dali rade zrobic fajne grywalne demko. Calkiem niezle wykonanie. Nawet jakas nagrode zgarneli. Tak wiec nie martw sie na zapas. Zdazysz sie nauczyc jeszcze wielu rzeczy, na studiach jesli bedziesz tylko chcial to nakieruja Cie w odpowiednia strone.

Opublikowano

Mieszkam w Gliwcach obok politachniki śląskiej więc chyba niema ze szkołą problemu :P

Możesz podać nazwy książek to z chęcią je przejże.

ywug.jpg

Smacznego

Opublikowano

Powiem tak, nie ma na zapas co sie tyle uczyc. Mozesz najwyzej jakies podstawy ogarnac. Ja poszedlem na studia bez znajomosci jakiejkolwiek programowania. Nie mialem pojecia o zadnym jezyku czy to skryptowym, kompilowanym, wykonywalnym, po prostu nic bym nie zakodzil. Tam nauczylem sie wszystkiego. Czesciowo sam rozwijajac przedmiot, ale duzo z samej uczelni. Politechnika slaska jest jedna z lepszych, wiec mysle ze jesli sie przylozysz i bedziesz w miare ogarnial z ta srednia 4+, to wyniesiesz duzo. Teraz raczej skupilbym sie na maturze i zdaniu jej jak najlepiej zeby CIe tam przyjeli. Fizyka, matematyka rozszerzone na pewno sa podstawa. Na pierwszych semestrach goruje zazwyczaj matematyka, potem zreszta tez w postaci kryptografii, algorytmow genetycznych, sieci neuronowych itp rzeczy.

Tak wiec nie ma co sie skupiac na konkretnym programowaniu juz gier moim zdaniem, tylko na mocnych podstawach matematycznych i fizycznych do pisania takich rzeczy. Jesli na prawde chcesz isc w kierunku programisty gier to konkretow nauczysz sie juz na uczelni, moze jakies kolo naukowe dodatkowo. Pisanie z tutow, gdzie masz tylko gotowe funkcje uzyte z gotowych silnikow to nie jest pisanie gier. W prawdziwej firmie jak mowisz, np. techland, mozesz trafic do ekipy piszacej silnik graficzny i tutaj bez solidnej wiedzy fizycznej daleko nie zajdziesz. Skup sie teraz na innych rzeczach, na nauke reszty przyjdzie czas. To jest proces wieloletni ;)

Bron boze nie kieruj sie tutaj tematami zakladanymi gdzie ludzie bez znajomosci takich rzeczy probuja brac sie za pisanie gier, bo jest to dla mnei calkowity bezsens. Uzywac czegos o czym nie ma sie w ogole pojecia jak dziala. Ja bym tak nie mogl pisac, lubie wiedziec jak cos dziala jesli tego uzywam.

Opublikowano

Czemu akurat do Techland'u albo CI ? nie wolałbyś np. w Rockstar Games, albo Ubisoft ? ;)

Z tych trzech bibliotek co podałeś wyeliminował bym WinAPI

- przestarzałe

- i nie jest to biblioteka typowo pod tworzenie gier

SDL i Allegro są dobre na początek tworzenia gier 2D. A przecież od czegoś trzeba zacząć ;)

Osobiście wybrałbym SDL, bo słyszałem wiele więcej lepszych opinii niż o Allegro.

Polecam zapoznanie się z biblioteką graficzna a potem mów ze winapi nie potrzebne ...

Co mogę wnieść do tematu?

Tyle że to twój wybór co wybierzesz, osobiście polecam OpenGL/DirectX, ponieważ są najbardziej zaawansowane i popularne.

Najważniejsze jest logiczne myślenie i układanie algorytmu a do poznania biblioteki i jej funkcji masz dokumentację...

ps. ucz się fizyki oraz matmy, przydadzą ci się np. macierze...

pozdrawiam.

Opublikowano

Ja na początek polecam SFML, a do nauki stronę cpp0x.pl, z tej strony nauczysz się podstaw standardowych bibliotek i wiele więcej ;)

Mów mi KeiseN :)

Opublikowano

@up

SFML ma jakieś dziwne problemy i jest wyższego poziomu niż SDL, natomiast na cpp0x też czasami są błędy i niedomówienia, także nauka SDL tylko z LazyFoo.

userbar.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...