Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Jak nauczyć się i podstawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem tu nowy na forum i z racji, że nie zbyt jeszcze ogarniam tworzenie, chciałbym zacząć teraz. Za rok idę do technikum gdzie bedę mieć profil informatyczny, a w przyszłości chciałbym zostać koderem-grafikiem nwm. jak tą nazwę sprecyzować.

Jako, że jestem laik, to mam takie pytanie i chyba każdy to robił kiedy zaczynał czyli stworzenie kalkulatora czy kółka i krzyżyk. Prosiłbym o poradniki, bo ten co tu jest to wiecie jak to jest z nowym, nic nie rozumie :(. Miałem czynności z botami, ale sam chciałbym coś stworzyć :)

Wiem, że raczej C++ to cięższy język ale na nim pisze się te wszystkie hacki i inne tego typu rzeczy ( myślę nad botem do darkorbit ale to jeszcze przyszłość.może za 3-5 msc, taki prosty do bicia tylko alienów i boxów ).

Tak więc 1 pytanko proszę o rady i pomoce jak napisać programy:

a) Kółko i krzyżyk

B) Kalkulator

a potem następne pytania.

Opublikowano

Za 3-5 miesięcy nie zrobisz bota, nawet jak bardzo byś chciał ;) a główną przyczyna będą zabezpieczenia, do których potrzebne są techniki niskopoziomowe.

[...]

No tak ale jakie zabezpieczenia niskopoziomowe?

3. pytanie:

Jeśli bot jest podstawiony dajmy na to na tą wersje clienta dajmy na to tibia 10. Aktualizacja jest do innej wersji i co trzeba zmienić w tym bocie żeby działał pod tego nowego clienta?

@up

W tym pdfie nie ma nawet strony 168 o.Oo.Oo.O

no dobra rozwiązałem problem..

Ale w jakim programie robić te kółko i krzyżyk C++?

Opublikowano

Jeżeli chcesz nauczyć sie programować to znajdz jakiś dobry poradnik o c++. Ściągnij CodeBlock i pisz. Na początku wszystko będzie się wydawało trudne ale z czasem zaczniesz mysleć bardziej programowo i napisanie gry typu kółko i krzyżyk w konsoli zajmie Ci 3 minuty a dorobienie grafiki 2 :D Wiem że to lekka reklama no ale może komuś pomogę na blogu który mam w sygnaturze tworzę poradnik do kodzenia w c++, zaczynając od podstaw a kończąc na prostej gierce 2d z wykorzystaniem sfml 2.0 i box 2d. Pierwszy artykuł powinien pojawić się w poniedziałek i obejmować spory zakres wiedzy + prostą grę ekonomiczną w konsoli :)

Opublikowano

Raczej na początku może się wydawać nudne albo bez sensu, jeżeli nie trudne.

Polecam Ci Kurs C++ na cpp0x.pl.

Potem Symfonie C++.

4417049059_6234f40fb5.jpg
Storm has passed but the destruction are still visible.

Opublikowano

Jeżeli zaczynasz przygode z programowaniem czyli nie wiesz dokładnie na jakiej zasadzie działają zmienne, funckje, klasy itd. to ja polecam praktyke. Ja np. nie kupiłem, żadnej książki i jakoś daje rade, najważniejsze to czytać dokumentacje i szukać po google. Praktyka i jeszcze raz praktyka, zacznij od czegoś prostego itd. zapisz programy a potem po np. 2 miesiacach powróć do nich i pomyśl jak to teraz byś zrobił, może nawet będziesz się śmiał ze swoich programów jak zobaczysz jak je robiłeś kiedyś.

Opublikowano

Jak zrozumiesz ten kod zawarty w tutorialu xion'a (kółko i krzyżyk) to w ten sposób podsumujesz podstawy programowania ;)

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Znam się na htmlu trochę bo robiłem strony nic poza tym z tworzenia czegoś ^_^.

Dziś może do wieczora zrobię te kółko i krzyżyk :).

A i Edit, jeszcze takie pytanko. Czy w C++ można też robić boty wszelakie do wszelakich gier? (czyt. Tibia, Darkorbit, League of Legends czy inne)...

Opublikowano

No tak ale jakie zabezpieczenia niskopoziomowe?

3. pytanie:

Jeśli bot jest podstawiony dajmy na to na tą wersje clienta dajmy na to tibia 10. Aktualizacja jest do innej wersji i co trzeba zmienić w tym bocie żeby działał pod tego nowego clienta?

@up

W tym pdfie nie ma nawet strony 168 o.Oo.Oo.O

no dobra rozwiązałem problem..

Ale w jakim programie robić te kółko i krzyżyk C++?

Polecam code::block

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...