Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobra rada dobrej osoby <3

DawidHard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam, mam pewien kłopot otóż tak, mam pytanie do osób doświadczonych czy jeśli na SOUNDCLOUD znajdę remix znanej piosenki NP: MACKLEMORE & RYAN LEWIS - THRIFT SHOP , gdzie ona jest do pobrania za darmo i oto moje pytanie. Czy taki remix piosenki mogę używać w sposób komercyjny NP: na youtube. Czy ona ma nadal prawa autorskie ?

Z GÓRY THX ZA ODPOWIEDŹ, SYTO WYNAGRODZĘ :)

siw6.png

By Me.

Pomogłem? Łapka w górę !

Opublikowano

No raczej ona ma nadal prawa autorskie tylko że wtedy musisz zapytać autora remixu

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Nie masz prawa używać nieswoich rzeczy w celach komercyjnych, chyba że Ci autor pozwoli ale raczej nie i po za tym wytwórnia Macklemora chyba też może się dojebać.

Opublikowano

Musiałbyś uzyskać zgodę autora którą mógłbyś przedstawić na Youtube. Poza tym nie wiadomo czy autor remix-u takową zgodę otrzymał.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Weź to nagraj jakimś programem, wrzuć do Audacity/Virtual DJ, dodaj jakąś wstawkę czy efekt na początku i juz bedzie twoje :P

Opublikowano

Weź to nagraj jakimś programem, wrzuć do Audacity/Virtual DJ, dodaj jakąś wstawkę czy efekt na początku i juz bedzie twoje :P

I to jest w pełni legalne ?

siw6.png

By Me.

Pomogłem? Łapka w górę !

Opublikowano

Raczej tak, skoro ta piosenka edytowana przez ciebie będzie brzmieć inaczej niż ten remix oryginalny to jak ci udowodnią że ukradłeś? :D Dodawaj efekty tak, żeby piosenka trochę się różniła ale żeby wciąż dało się tego słuchać i żeby ci sie podobało.

Opublikowano

Raczej tak, skoro ta piosenka edytowana przez ciebie będzie brzmieć inaczej niż ten remix oryginalny to jak ci udowodnią że ukradłeś? :D Dodawaj efekty tak, żeby piosenka trochę się różniła ale żeby wciąż dało się tego słuchać i żeby ci sie podobało.

To nic nie da gdyż poproszą cię o pokazanie zgody na remix tej piosenki. Na takie coś także potrzebna jest zgoda.... to nie jest legalne.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Nie jest do końca legalne ale nie oszukujmy się o ile YT się nie przyczepi (zrób to co napisał Gryfek) to raczej nikt się do tego nie przyczepi bo nie sądzę żeby jakiś przedstawiciel wytwórni " Macklemora" znalazł ten film i stwierdził "kurde to nasz utwór trzeba gościa udupić"

Opublikowano

Okey bardzo dziękuje za rady <3

A i jeszcze jedno pytanie, czy jak będę miał partnera na YouTube to on może się przyczepić ? A jakby Ta firma "Macklemore" właśnie znalazła mnie to jakie są konsekwencje "kradzieży piosenki" ?

siw6.png

By Me.

Pomogłem? Łapka w górę !

Opublikowano

A i jeszcze jedno pytanie, czy jak będę miał partnera na YouTube to on może się przyczepić ? A jakby Ta firma "Macklemore" właśnie znalazła mnie to jakie są konsekwencje "kradzieży piosenki" ?

Kradzież piosenki to w pewnym sensie łamanie praw autorskich, więc mogą wyciągnąć niemałe konsekwencje.

Opublikowano

Kradzież piosenki to w pewnym sensie łamanie praw autorskich, więc mogą wyciągnąć niemałe konsekwencje.

Możesz sformułować lepiej to zdanie?

siw6.png

By Me.

Pomogłem? Łapka w górę !

Opublikowano

Kolego, posiadam partnera na youtube (RPM Network) dostałem od nich darmowy dostęp do stock-a z muzyką. Ale jak chcę wykorzystać jakiś utwór powyżej 30 sekund i na który oni nie mają licencji albo nie jest pobrany z tego stocku to od razu wymagają pokazania dowodu że masz prawo go wykorzystać. Np: paragon ze sklepu na którym jest zakupiona ta płyta, lub potwierdzenie z ITunes. Inaczej filmik nie zarabia. A jeśli chodzi o drugie pytanie to partner wtedy odpowiada za ciebie, więc nie pozwalają sobie na takie piracenie. Nawet na remix trzeba mieć zgodę od Dj np na kartce i wysłać im skan.

"Brotherhood of metal"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...