Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Modelowanie postaci...

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje pytanie jest następujące. :f Przeglądając sobie DA natrafiałam na różne, wręcz epickie, przeróbki. I tutaj rodzi się moje pytanie. Jak z takiej Lary:

http://sticklove.deviantart.com/art/Lara-Croft-Hunter-363918719
zrobić taką:
http://www.deviantart.com/art/All-this-I-ve-done-for-you-Samantha-360871603

To jest tylko przykład. Widziałam bardzo wiele różnych przerobionych modeli. :c Tego się chyba już w blenderze nie robi, prawda? Chciałabym się pobawić w coś takiego, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć.

Opublikowano

Może oni to po prostu szkicują od 0 na tablecie?

Oczywiście wzorując się na pierwowzorze.

Raczej wątpię. To jest według mnie robione komputerowo.

Opublikowano

Raczej wątpię. To jest według mnie robione komputerowo.

No komputerowo... a jak się rysuje na tablecie? Wszystkie poprawki, wyrównania, koloryzacja są robione komputerowo.

Opublikowano

Projekty w blenderze zaczyna się od szkicu w programie graficznym lub wrzucenie skanu rysunku na kartkę. Następnie na to nakłada się siatkę , która odpowiednio modeluje.

Oczywiście, tak robi większość, ale nie trzeba:

https://informatyka.wroc.pl/node/711

Przeraża mnie ten program. Nie ma innego sposobu? ;f Bo, jak widać na załączonych obrazkach, oni biorą już gotową, czystą postać i wtedy ją modelują. To w Blenderze, tak?

Opublikowano
Opublikowano

I te gotowce się wrzuca do Blendera i bawi się nimi, tak? ;x

Opublikowano

Tak, to coś, jak psd. ;-)

A widziałaś może gdzieś takiego gotowca z Larą? :x

Btw. wiem, że bardzo randomowe są te pytania, ale ja nigdy wcześniej nie miałam styczności z czymś takim. :c

Opublikowano

No właśnie miałam pytać o to XNALara... w ogóle jakaś czarna magia. ;c Mam pobrane takie coś, jak Ty mi wysłałaś wyżej (tzw. gotowiec). Jest tam masa plików i ja nie wiem co do czego.

Okej, już wiem. XNALara to takie coś jak LC Model Viewer, więc jakoś ogarnę. Problem w tym, że nie mogę tego uruchomić. Zrobiłam wszystko tak, jak na filmiku z YT i wyskakuje mi błąd 'program przestał działać'. -,-

Opublikowano

No właśnie miałam pytać o to XNALara... w ogóle jakaś czarna magia. ;c Mam pobrane takie coś, jak Ty mi wysłałaś wyżej (tzw. gotowiec). Jest tam masa plików i ja nie wiem co do czego.

Okej, już wiem. XNALara to takie coś jak LC Model Viewer, więc jakoś ogarnę. Problem w tym, że nie mogę tego uruchomić. Zrobiłam wszystko tak, jak na filmiku z YT i wyskakuje mi błąd 'program przestał działać'. -,-

Mesh to kości, ascii to "kształty", tga to tekstura. Tga można otworzyć Photoshopem i edytować. Chociaz do zapisu TGA polecam GIMP. Photoshop ma jakiś problem z obsługą przezroczystości w tym rozszerzeniu.

Opublikowano

Dzięki za radę, ale najpierw muszę rozwiązać problem z włączaniem się tego programu. :c Jakby ktoś mi powiedział, co powinnam zrobić to byłabym wdzięczna.

Opublikowano

Spróbuj otworzyć, jako administrator.

Próbowałam. W zgodnościach i tak dalej... nic nie pomaga niestety. ;/ A robiłam wszystko tak, jak na filmiku. ;c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...