Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmiana kodowania generowanego pliku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jest plik przepuśćmy "test.ini" gdy zamienię jakiś wyraz i zapiszę do nowego pliku przypuśćmy "test2.ini" to w niektórych miejscach są "krzaczki". I tutaj teraz moje pytanie czy da radę ustawić kodowanie zaraz po otworzeniu pliku test.ini ??

Kodowanie w pliku test.ini to jest "UCS-2 Little Endian" i chciałbym zmienić na np. "UTF-8".

Opublikowano

Użyj notepada++, tam jest konwersja do typu.

Może czegoś nie zrozumiałem :D.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

@=3. Odpada , gdyż ten plik jest tworzony automatycznie przez inny program. Ja chcę tylko zmienić język z english na polish.
@Vesim

ofstream plik;

plik.open("test.ini", ios::out | ios::trunc);
Opublikowano

Z tego co wiem można zrobić tak:

WriteToFile("test.ini", "\xEF\xBB\xBF", 3); // UTF8 

Kodowanie pliku jest zapisane w początkowych bajtach i ten kod je zmieni, dodaj to za swoimi funkcjami zapisującymi plik.

Opublikowano

Już sobie poradziałem. Wygenerowałem plik na sztywno sam przepisałem całą zawartość pliku do std::cout i potem zapisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...