Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] c++ Silnik 3d - najprostrzy jak to tylko możliwe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewnie problem ponieważ uczę się programować i chciałbym spróbować swoich sił w grach 3d. Tworzyłem już gry 2d z wykorzystaniem sfml+box2d , sdl lub allegro które używały sieci i miały tryby multi. Potrafie googlować więc znalazłem sobie 2 silniki ogre lub irrlicht tyle że ten pierwszy do gustu mi nie przypadł, a ten drugi był ok gdyby nie fakt że ma mase błędów + znaleść do niego działający wrapper z jakiegokolwiek silnika fizycznego to misja nie możliwa. Do tego moje środowisku to codeblock a irrlicht w najnowszych wersjach nie jest na nie z kompilowany a przy próbie zmienienia tego stanu rzeczy wyrzuca mase błędów. Więc zdecydowałem się znaleść jakiś baaardzo prosty silnik 3D do którego dopisał bym to co bym potrzebował i zrobił jakiś prototypowy silnik fizyczny. Znacie taki? No chyba że jakiś miły i łaskawy pan któremu udało się przebudować src irrlichta pod codeblock by mi je udostępnił bym był bardzo wdzięczny ,a jeszcze bardziej wdzięczny bym był za linka do jakiegoś działającego wrappera silnika fizycznego(irrbp nie działa z nowym irrlichtem :( ). Tak wiem że o dużo prosze ale albo ja mam jakiś wybrakowany komputer albo jestem po prostu niekompetenty do wykonywania takich prac i stąd masa błedów podczas includowania bibliotek :O. Przepraszam że tak nie składnie, ale chciałem to jeszcze dzisiaj napisać a już jestem po zarwanej nocce i to bez kawy :(

Opublikowano

nie chodzi mi o silniki graficzne proste w obsłudze ale takie które mają minimalnie mało funkcji. tzn np tylko obsługę kamery,wczytywanie modeli i tworzenie prostych figur geometrycznych. Bez oświetlenia,shaderów i zbędnych efektów.

Opublikowano

to uzyj opengla(ten ma dość niski poziom i chyba spelnia twoje oczekiwania)+GLUT? albo directx'a

osobiście bałbym się robić duży projekt na irricht

yhy tylko ze on zaczyna programować i opengl niż ogarnie to mu zajmie sporo czasu.

Opublikowano

to uzyj opengla(ten ma dość niski poziom i chyba spelnia twoje oczekiwania)+GLUT? albo directx'a

teraz powiedz jak zrobić kolizje w OpenGL? On ich sam z siebie nie ma albo trzeba ściągnąć oddzielna bibliotekę albo napisać własną.

najprostszy będzie irrlicht.

Weteran
Opublikowano

teraz powiedz jak zrobić kolizje w OpenGL? On ich sam z siebie nie ma albo trzeba ściągnąć oddzielna bibliotekę albo napisać własną.

if obiektA.pozycja = obiektB.pozycja then kolizja

Opengl ma za zadanie wyświetlać grafikę i robi to świetnie, a całą resztę programujesz ty.

Jeżeli wszystko byłoby zrobione za ciebie, to co to byłaby za zabawa?

Opublikowano

O jezu faktycznie autor chcialby zrobic wlasne biblioteki wiec OpenGL jedynie słuszna biblioteka graficzna.

Tylko w programach to samo realizacji piszesz wszystko solo.

Opublikowano

spokojnie panowie bez zbędnych kłótni. OpenGl i directx był by dobry jakbym chciał zacząć robić prostą grę za jakieś 4,5 miesięcy a napisanie prostego wmiarę funkcjonalnego enginu zajełoby mi kolejne 4, a ja poprostu chce sobie kupić książkie do pisania enginu fizycznego i na start potrzebuje prostego enginu wymienione tutaj silniki/biblioteki są dobre i chyba z jakiejś skorzystam. A wracając do irrlichta... nie wiem czy to tylko ja tak mam ale strasznie mnie wkurza... odpaliłem 1.8 pod codeblock odpalam i zamiast nazwy okienka są znaki ? i program się crashuje... w starszych wersjach includuje irrbp brakuje plików includuje newtona lub irrnewt crashe z masą błedów które już naprawiłem a pojawiają się następne... duzo ludzi poleca ogre3d ale mimo iż angielski znam to miło jak chociaż podstawy są po polsku ;/ chyba że ktoś z forumowiczów ma działającą paczkę irrlicht i jakiś silnik fizyczny który mu działa i byłby tak uprzejmy ją udostępnić :) a tak btw. napisanie engine 2d jest o niebo łatwiejsze ttylko szkoda że gry 2d na stacjonarnych komputerach mają słabą przyszłość ;/

Opublikowano

Hej, ja sporo rzeczy robiłem na Truevision3D. Fajny i poręczny silnik. Szkoda że tylko na Windowsa.

W środku ma zintegrowany silnik fizyczny Newton Dynamics. Silnik dostarcza shadery, oświetlenie itd ale nie musisz

korzystać z tych mechanizmów, a operować samemu poprzez wskaźnik do urządzenia D3D, który możesz od silnika wyciągnąć.

Klepałem jakiś czas temu na tym gierkę FPS. Chodzenie śmiga, ładowanie i zarządzanie sceną też. Wszystko elegancko, ale muszę
zaprzęgnąć mego grafika do robienia modeli 3D. Jak coś, kilka paczek z kodem mam i mogę udostępnić :)

Ludzie znają mnie jako kill1212. Moje prace w WR można obejrzeć na youtube

Opublikowano

" ttylko szkoda że gry 2d na stacjonarnych komputerach mają słabą przyszłość ;/ "

Say whaaaa...?

40% z najlepszych pięciu gier wydanych w ostatnim kwartale jest w 2D.

Proof: http://www.metacritic.com/browse/games/release-date/new-releases/pc/metascore?hardware=all&view=condensed

Mowa oczywiście o Gunpoint i Swapper ( i Swappera polecam to jest RE WE LA CYJ NA giera; idźcie i grajcie w nią wszyscy ).

Dobra, może teraz bardziej rzetelnie:

Naprawdę dobre gry 2D powstają cały czas i często uzyskują sukces komerycyjny.

Po prostu nie są zwiane z mainstreamem. Nie ograniczaj się do mainstreamu, proszę.

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...