Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Operatory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już od 5 godzin siedzę na necie i wciąż nie mogę wykminić o co chodzi z słowem clude i tymi >> i tym ::

Można prosić jakiś tut cokolwiek co to objaśni

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

include google translator tłumaczy jako zawierać. Po prostu dołączasz tą instrukcją preprocesora zawartość pliku, np. iostream, które jest standardową biblioteką strumienia wejścia/wyjścia w C++.

>> to operator przesunięcia bitowego, który został przeciążony w bibliotece iostream na operator zapisu do danej, powiedzmy zmiennej. W początkowych programach jest to zapis ze strumienia z konsoli, czyli np wpisanie jakiejś liczby w programie. To obsługuje cin.

A co do ::, jest to operator używany przy przestrzeniach nazw. Przykładem używania przestrzeni nazw jest std, czyli standardowa przestrzeń nazw używana w funkcjach, zmiennych, stałych, klasach, metodach i innych pierdołach dołączanych do standardu języka.

Rozumiesz coś z tego? Jeśli nie, to jeszcze raczej nie pora, żebyś to zrozumiał. I nie wiem, czy to co napisałem, w jakiś sposób się przyda.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

No widzisz.

Z tych dwóch pierwszych jak narazie musisz znać tyle:

include - dołącza pliki.

cin>> - służy do wczytania liczby z konsoli do zmiennej.

@DOWN: tak, tak, nie wziąłem tego pod uwagę, zapomniałem o tym.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano
Opublikowano

Zawsze jest czas na naukę, ale minie go sporo zanim zdołasz pojąć o co w tym chodzi. Uczę się może od 5 lat i dalej nie znam wielu rzeczy.

Opublikowano

A takie pytanie ode mnie . Zawsze trzeba od czegoś zacząć, czy jeśli będę chciał po prostu wywoływać komunikaty typu MsgBox itp. to czy potrzebna mi jest wiedza o tym co napisałem w temacie ?

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

A takie pytanie ode mnie . Zawsze trzeba od czegoś zacząć, czy jeśli będę chciał po prostu wywoływać komunikaty typu MsgBox itp. to czy potrzebna mi jest wiedza o tym co napisałem w temacie ?

Na pewno. Include dodajesz w każdym programie w C++, operatory są w kilku bibliotekach, zasięg z resztą też, także kodując w nim na pewno na coś takiego natrafisz.

Zalezy w jakim jezyku chcesz pisac programy ;p

Po temacie można się domyślić, że C++. Tak mi się przynajmniej wydaję.

@DOWN: raczej nie. Chociaż operatory są raczej dodatkiem do programowania, aczkolwiek możesz się z nimi zetknąć.

Opublikowano

Reasumując bez tego co pisałeś w temacie się nie obejdzie ?

To są podstawy języka c++...

W zasadzie nie da się napisać programu, nie includując do niego żadnych bibliotek. Program taki mógłby jedynie coś liczyć, bo do wyświetlania jest już potrzebna biblioteka.

Opublikowano

include google translator tłumaczy jako zawierać. Po prostu dołączasz
tą instrukcją preprocesora zawartość pliku, np. iostream, które jest
standardową biblioteką strumienia wejścia/wyjścia w C++.

>> to operator
przesunięcia bitowego, który został przeciążony w bibliotece iostream
na operator zapisu do danej, powiedzmy zmiennej. W początkowych
programach jest to zapis ze strumienia z konsoli, czyli np wpisanie
jakiejś liczby w programie. To obsługuje cin.

A co do ::, jest to operator
używany przy przestrzeniach nazw. Przykładem używania przestrzeni nazw
jest std, czyli standardowa przestrzeń nazw używana w funkcjach,
zmiennych, stałych, klasach, metodach i innych pierdołach dołączanych do
standardu języka.

Rozumiesz coś z tego? Jeśli nie, to jeszcze raczej nie pora, żebyś to
zrozumiał. I nie wiem, czy to co napisałem, w jakiś sposób się przyda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...