Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić plakietkę?

Dektored

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Wytłumaczy mi ktoś jak zrobić plakietkę krok po kroku? Wiem, że pewnie to łatwizna ale ja w PS umiem zrobić tylko napis ;c

674071459604241683421.gif

Opublikowano
  1. Tworzysz obraz o wymiarach 125px × 25px
  2. nakładasz na to jakąś teksturę, gradient, pattern, cokolwiek
  3. Czcionką Visitor TT2 BRK robisz napis. Pamiętając, by ustawić styl czcionki na "None/Brak".
  4. Narzędziem elipsa tworzysz szkiełko, po czym zmniejszasz krycie
  5. z boku dodajesz jakąś grafikę
  6. Dodajesz czarne obramowanie do środka o 1 px.

i tyle.

Opublikowano

Niezbyt wiedziałem o co chodziło z tym szkiełkiem. Takie coś wyszło1374130961-U683421.pngWięc chyba w miarę dobrze.

// lajki wieczorem.

Opublikowano

Robisz w PS? Podeśle Ci psd dla ułatwienia bo Ci coś nie wychodzi ;-)

Edit: Aj, nie zauważyłam, że napisałeś wzmiankę o PS. Zaraz Tutaj wstawię psd.

http://speedy.sh/MTYUA/plakietka.psd
https://www.virustotal.com/pl/file/73ecab1017c0cf105b0d01ee40c49a5a92a16701a5c40043d81116c990ac9fbc/analysis/1374177861/
Opublikowano

1374179997-U683421.jpg Teraz jest ok chyba. Czcionka była o 1 piksel za mała, ale PSD mi pomogło :P Jeszcze pytanie nakładam teksturę metodą " Umieść" I wtedy wstawia się taka strasznie malutka, tak powinno być czy coś źle robię?

Opublikowano

Jeszcze jedno. Ta czcionką, by była, taka jak na plakietkach nie pisz z capslockiem, czyli dużymi liderami. Zauważ, że "MP' w nazwie "MPC" plakietek różni się od Twojej.

No i nie ma obramowania ani nie ma szkiełka.

Edit: Opcja "Umieść" dopasowuje Ci grafikę do aktualnego rozmiaru obszaru roboczego, wystarczy, że ją powiększysz. Możesz to tez robić za pomocą Otwórz i wtedy kopiować otwarta grafikę, do zakładki, gdzie tworzysz swój projekt. Będzie miedz oryginalny rozmiar.

Opublikowano

1374179997-U683421.jpg Teraz jest ok chyba. Czcionka była o 1 piksel za mała, ale PSD mi pomogło :P Jeszcze pytanie nakładam teksturę metodą " Umieść" I wtedy wstawia się taka strasznie malutka, tak powinno być czy coś źle robię?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak wklejasz teksturę to możesz ją skalować (pow. i zmn.) "pociągając" krawędzie tekstury. Lepiej to robić z wciśniętym klawiszem shift aby skalowanie zachowało proporcję. A wstawia się taka malutka bo Photoshop automatycznie skaluje ją do rozmiaru plakietki zachowując proporcję.

Game Over

Opublikowano

Tak powinno być ale jak ją wstawiasz to automatycznie się włącza przekształcanie swobodne i wystarczy że przeciąganie z jednego rogu teksturke a się powiększy, jak powiększasz trzymaj klawisz shift.

Regmannn

Opublikowano

Takie cuś teraz wyszło

1374183744-U683421.png

Chyba ostatnie pytanie, powiecie mi jak ten napis wyśrodkować ;f?

Przecież dając CI psd, napis był już ustawiony. ;-) Wystarczy, że go zaznaczysz "T", czyli narzędziem tekstu i napiszesz swój własny. Dodatkowo, jak chcesz przesuwać napis to wystarczy strzałka:

fduy.jpg

Opublikowano

Wejdź w zakładkę Widok i odznacz Przyciągaj. Dowolnie będziesz mógł wtedy przesuwać napis i nie będzie Ci go przyciągało do krawędzi.

Skrót: Shift + Ctrl + ;

egq3SFm.png

Opublikowano

Musisz mi wybaczyć, ale wprowadziłam Cie w błąd. Czcionka w psd, faktycznie jest z rodziny pixel i była używana w ostatnich plakietkach, ale z nią są duże problemy, by wyglądała, jak w reszcie nagród.

Z tego błędu wyprowadził mnie Baksiu.

To jest czcionka używana w plakietkach od początku, przez duds.

http://www.dafont.com/04b-03b.font

dodatkowo rozmiar czcionki to 8 i ustawione na mocne/strong. No i pisane z dużych liter.

Opublikowano

Musisz mi wybaczyć, ale wprowadziłam Cie w błąd. Czcionka w psd, faktycznie jest z rodziny pixel i była używana w ostatnich plakietkach, ale z nią są duże problemy, by wyglądała, jak w reszcie nagród.

Z tego błędu wyprowadził mnie Baksiu.

To jest czcionka używana w plakietkach od początku, przez duds.

http://www.dafont.com/04b-03b.font

dodatkowo rozmiar czcionki to 8 i ustawione na mocne/strong. No i pisane z dużych liter.

Wybaczam. Takie coś wyszło.

1374220955-U683421.png

Opublikowano

Coś takiego?

1374221898-U683421.png

Zrobiłem po prostu białą elpisę i jej zmniejszyłem krycie :P

Dałem na 8 % bo wychodziło za jasno na tej teksturze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...