Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] W jakim języku można pisać aplikację na androida?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:/ Wie ktoś może gdzie najlepiej uczyć się javy ? Kursy płatne odpadają :D W sęsie jakieś videokursy czy coś takiego...

Czy jak zawsze YouTube?

http://www.mpcforum.pl/topic/956442-faq-poczatki-z-programowaniem-w-java/

C++ cout<<("Hello World");

od kiedy to trzeba po operatorze << używać nawiasu?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

języki zostały wymienione to ja może od siebie dodam jeszcze silnik który bardzo przyspieszy pisanie gier i którego sam używam - CoronaSDK(gry 2D). http://www.coronalabs.com/products/corona-sdk/

Ja gry nie chcę zrobić :D

Tylko jak jadę do dziadków to robimy krzyżówki i czasem nie wiemy danego słowa. Internetu tam nie mam.

Więc chce zrobić aplikację wyszukującą z pliku wyrazy o podanej ilości liter oraz liter które są już wpisane w krzyżówce.

~~ Spolszczenie Smite ~~

Aktualne Prace Nad Nową Wersją

Opublikowano

:/ Wie ktoś może gdzie najlepiej uczyć się javy ? Kursy płatne odpadają :D W sęsie jakieś videokursy czy coś takiego...

Czy jak zawsze YouTube?

YouTube to najgorszy sposób uczenia się... najlepiej jest książkowo. Wtedy możesz sobie kilka razy przeczytać o interesującym cię zagadnieniu, nie stresując się że przesuwasz do złego momentu filmu i słuchasz gościa "od połowy".

Opublikowano

YouTube to najgorszy sposób uczenia się... najlepiej jest książkowo. Wtedy możesz sobie kilka razy przeczytać o interesującym cię zagadnieniu, nie stresując się że przesuwasz do złego momentu filmu i słuchasz gościa "od połowy".

najlepiej uczyć pisząc programy a nie książeczki, owszem pomagają ale nie nauczą cie one myśleć za ciebie.

Najczęściej się piszę w Javie na androida, nawet czasem mało tam Cpp...

Opublikowano

W androidzie wszystko jest w javie: wszystkie aplikacje, interfejs użytkownika (tzw. Launcher), ekran blokady, panel ustawień. Wszystko. Jedyne co nie jest napisane tam w javie to Jądro linuksa i JVM (Wirtualna maszyna javy).

Java jest banalna, jak się ją ogarnie. Tylko pisanie na androida jest dość pogmatwane, cały interfejs aplikacji nie robisz w javie, ale w xml. Dopiero za pomocą javy obsługujesz jak program ma reagować na np. wciśnięcie przycisku. Ale deklaracja przycisku i jego umiejscowienie/wygląd piszesz w pliku .xml

Dodam że pisanie w eclipse jest super proste i przyjemne, sam zaznacza wszystkie błędy, w przeciwieństwie do c++ użycie jakiejś dodatkowej biblioteki to nie 2h zabawa z podłączaniem wszystkiego tylko po prostu dołączasz plik .jar do projektu i już możesz używać z niego funkcji. Eclipse po wpisaniu np. System. sam podpowie jakie metody/zmienne są w klasie System i zasugeruje co dalej pisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...