Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co lepsze pod gre 2d ? PHP vs NodeJS - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.Zauważyłem ,że w tym poddziale toczą się "wojny" PHP vs NodeJS - co jest lepsze do stworzenia gry 2D ?

Otóż co wywnioskowałem :

Wspólne zalety :

Dosyć przyjemnie (jak dla mnie ) pisze się kod

Oddzielenie kodu serwera od klienta (bynajmniej przy moim ustawieniu katalogów)

I póki co to tyle do wywnioskowałem :D

Nodejs :

Zalety :

Jest dosyć szybki

Duża ilość bibliotek

Sockety ! Coś co lubię :D

Jest to nowy projekt zapewne będzie rozwijany

Wady :

Jak krążą legendy , nodejs jest awaryjny oraz mało bezpieczny. Czemu ?A tego sam nie wiem.Po prostu krążą takie legendy

PHP

Zalety :

Jeden z pewniejszych języków (ja osobiście traktuję nodeJS lekko pod język programowania ,niżeli "framework" js ) , nie upadnie ten język zbyt szybko :D

Bezpieczny - sami możemy się o tym przekonać

Przy odpowiednim użyciu prawie dorównuje szybkości node

Wady :

Przy złym użyciu jest praktycznie bezużyteczny

Dosyć "wolny" język

Co sądzicie o tym ?Jakbyście mogli pisać gre 2D spośród tych dwóch języków (nie licze javy / c++ ,zapewne by wygrały ) to który język byście wybrali ?

Pozdrawiam :D Liczę na dyskusje przedstawioną jakimiś artykułami / własnymi spostrzeżeniami / wykresami.

Fan happy tree friends.

Nr. gg otrzymują zaufane osoby.

Opublikowano

Ja nigdy nie toczyłem takiej wojny. wg mnie obie technologie ssają (dobrze to odmieniłem? ).Jak chcesz mieć super wydajny serwer to tylko c++/c#/java. Takich możliwości optymalizacji nie uzyskasz w żadnym skryptowym języku. Po stronie klienta możesz się bawić w html i js ale wykorzystując dedykowane technologie (applet javy, flash, unity) uzyskasz dużo lepsze efekty. Ja mógł bym tu napisać 10-stronicowy referat p.t. 'dlaczego java' nie koncentrując się w ogóle na minusach innych technologii....tylko po co? nikomu się nie będzie chciało czytać, foxbond walnie flame a jak ktoś ma ochotę i umie programować to w każdej chwili może się javą (c#, c++ ) zainteresować. Do czego gorąco namawiam.

Edit: cos sie forum zj...popsulo.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@FrozenShade:

Zgadzam się z tobą co do wydajnego serwera ;) ,ale powiem ci ,że NodeJS to dobre rozwiązanie dla tych ,którzy chcą zrobić coś wydajnego bez nauki kolejnego języka.

Choć się nie przyjrzałem temu dokładnie to wiem ,że można w NodeJS umieszczać skrypty C/C++ ( http://nodejs.org/api/addons.html )

Opublikowano

Bardzo dobrze to ująłeś: 'chcą coś zrobić', 'nie chce im się uczyć'.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Javą i napisać drugiego Minecrafta, którego wersja w C++ działa 30 razy wydajniej. :P

A tak poważniej, bez nadmiernych uszczypliwości.

Każdy język jest dobry, jeżeli potrafisz go odpowiednio wykorzystać. Stawiając przed sobą niejako wyzwanie jakim jest napisanie wysokowydajnej aplikacji jakiej jest gra 2D nie możemy pytać samego siebie co jest lepsze tylko w którym poznanym języku napiszę to lepiej i spełni to konkretne wymagania.

Tak na przykład, przy https, ssl czy samym szyfrowaniu odpada Node, tak PHP traci na braku wbudowanego cache.

Jak Node zyskuje na obsłudze zdarzeń (event-driven programming), tak PHP na możliwości przepisania części kodu do C.

I tak można dalej, dłużej przez kolejne argumenty. Ale niezależnie od języka liczy się jedna rzecz umiejętności programisty w nim bo tak jak w Node możemy napisać dziurawe gówno, tak w PHP nieprzejrzystą aplikację bez parania się OOP, spieprzając ją zapytaniami w pętli czy łączeniu się z bazą danych piętnaście razy na odświeżenie strony. (a PHP ma to do siebie, że uczy młodych programistów BARDZO złych nawyków..)

Z wiadomych przyczyn nie rozważałem tu reszty bo nie o to pytał autor tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...