Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak uniknąć wycieku danych gdy nasz komputer zostanie zarażony

natan1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj pokaże prosty sposób jak uniknąć wycieku danych gdy nasz komputer zostanie zarażony tak zwanymi ratami keyloggerami itp

jednym dużym błędem którzy robią użytkownicy zarażonego komputer to nie odłączanie od internetu a czemu jest to taki duży błąd ? A wiec jeżeli zostałeś/a zarażony keyloggerem który jest własnie stworzony do wysyłania twoich danych z twojego komputera do hackera/złodzieja. największym błędem który możesz zrobić to nie odłączenia od internetu dlatego ze jak ty szukasz pomocy na np mpcforum, google itd to w tym czasie keylogger może już wysyłać hasła loginy itp do hackera a wtedy gdy już sie wyleczysz to twoje dane mogą być już zmienione.

Najlepszym sposobem żeby pozbyć sie tego zarażenia jest format dlaczego? Dlatego iz dzisiaj są virusy keyloggery które umieją sie bronic przed antivirusem i sie schować tak ze antivirus ich nie znajdzie lub nie usunie.

Wiec odłączamy sie od internety przez wyciągniecie kabla który daje nam dostęp do internetu. A jak on wygląda?

1373993325-U140773.jpg

A jeżeli mamy np laptopa i nie mamy takiego kabla? wiec zapewne jesteś połączony/a przez wifi wiec trzeba sie odłączyć od naszego internetu ale jak?

1373993476-U140773.png
Klikamy na internet z którym jesteśmy połączeni i powinien nam sie pojawić guzik " disconnet " " rozłącz "

Jeszcze jest modem na usb oto tak wygląda : ( najłatwiej go wyjąc z laptopa/komputera )

index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=54124

Ale tu sie pojawia kolejny problem keylogger może podać wszystkie zapisane dane i je wysyłać w nie cale 10 sec lub nawet mniej wiec co musi zrobić?
Wiec musimy zmienić wszystkie dane do naszych kont jak najszybciej. Wiec przesiadamy sie na kolejny komputer lub laptop i zmieniamy wszystkie hasła no ale co jeżeli nasz drugi komputer lub laptop jest zarażony lub tego nie wiemy? jeżeli nie wiesz czy jest zarażony zobacz to:

1. Zainstaluj darmowy antivirus ( lub platny jeżeli masz ) z najnowszymi bazami danych i aktualizacji ja w tym przypadku polecam avasta link:

http://www.avast.com/en-gb/index

2.Zainstaluj program anti keylogger np NextGen anti keylogger link:

http://www.maxsecuritylab.com/nextgen-anti-keylogger/download-anti-keyloger.php

3. Upewnij sie ze tylko te 2 programy startują przy starcie systemu ( Start - Uruchom - Msconfig - Uruchomianie ) ]

4. Gdy zmieniasz hasła uzywaj wirtualnej klawiatury Start-Szukaj-Klawiatura powinno nam wyskoczyć coś takiego:

1373996079-U140773.png

Teraz gdy już zmieniliśmy hasła itp i mamy pewność ze nasze dane są bezpieczne to musimy jakoś usunąć keylogger z naszego pierwszego komputer/laptopa.

Kopiujemy Instalke antivirusa i przydało by sie pobrać tez firewalla ( od comodo ). Gdy już skopiowaliśmy instalki na usb lub coś innego wsadzamy usb do zarażonego komputer i instalujemy antivirusa i firewalla robimy limit internetu tylko do naszej przeglądarki i zaufanych programów jak antivirus. odznaczamy wszystko z msconfiga- uruchmiania i potem zaznaczamy tylko to co jest zaufane . Restartujemy komputer i skanujemy antivirusem cały system. Potem po ze skanowaniu i usunięciu keylogger/virusa/rata robimy format naszego usb dlaczego? Dlatego iz dzisiaj virusy umieją sie rozprzestrzeniać za pomocą kopiowania swoich plików na usb itp

Teraz żeby postać nie zarażony trzeba dbać o nasz komputer mianowicie.

* Nie ściągaj plików z nie zaufanych stron lub pliki typu Facebook hacker Gold coins Hacker itp

* Nie ściągaj hackow do gry z np youtube tylko z mpcforum i zaufanych forum do tej gry

* Ustaw w firewallu zasady dla każdej aplikacji która znasz i daj np zaufanie. ustaw tez ze jeżeli jakaś aplikacja chce dostać dostęp do internetu firewall ma ci dać wybrać czy chcesz dać dostęp do tej aplikacji czy nie.

* Skanuj najlepiej codziennie swój komputer za pomocą programu Malwarebytes.

*Upewnij sie ze twoje hasła są bardzo mocne zamiast mieć proste hasło takie jak mpcforum12 zrób z tego np !MpCForum12@.

* No i przede wszystkim upewnij sie ze twój firewall i antivirus maja najnowsze aktualizacje i bazy danych.

Jeżeli znalazłeś jakiś błąd w tutcie ortograficzny lub coś źle opisałem proszę daj mi znać i zmiennie to jak najszybciej ( najlepiej na pw )

Jeżeli myślisz ze mogę udoskonalić tut daj posta i opis co mogę dodać.

@Bozydar dodane thx :D

Opublikowano

No to ja dodam, że nie każdy ma internet taki po kablu. Na moim przykładzie jest to taki modem post-781088-0-88219700-1373998355.jpg . Najlepiej go odłączyć poprzez wyciągniecie z komputera xD

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

yy? Ty tak na serio z tym 'tutem'? 0o

dodaj link do tego tematu jeszcze http://www.mpcforum.pl/topic/803835-tut-sprawd-czy-nie-masz-keyloggera/?hl=+keylogger

@down

każdy program to keylogger? Jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to już nie moja wina. I nie wiem co ty uważasz za 'bardzo dobrze wykonany tut' bo na moje napisanie 'masz keyloggera? odłącz internet i zrób format' to nie tut

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

yy? Ty tak na serio z tym 'tutem'? 0o

dodaj link do tego tematu jeszcze http://www.mpcforum.pl/topic/803835-tut-sprawd-czy-nie-masz-keyloggera/?hl=+keylogger

@down

każdy program to keylogger? Jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to już nie moja wina. I nie wiem co ty uważasz za 'bardzo dobrze wykonany tut' bo na moje napisanie 'masz keyloggera? odłącz internet i zrób format' to nie tut

HA żeś mnie rozjebał tym chujowym tutem od kiedy keyloggery sie kurwa sprawdza w cmd? może w 2007/8 teraz to każdy keylogger ci sie nie pokaże w cmd

a to ze nie umiesz czytać poprawnie to nie moja wina wiec wyjdź z mojego tematu jak sie nie podoba i tyle bo dla takich ludzi jak ty trzeba napisać 3 strony o co chodzi.

"kazdy program to keylogger" weź wyjdź bo tym mnie rozjebales

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stary, naucz się czytać ze zrozumieniem pierw i to co ty napisałeś to nie jest żaden tut, każdy głupi wie, że jak zrobi format to wirusy znikają ; >

Opublikowano

Stary, naucz się czytać ze zrozumieniem pierw i to co ty napisałeś to nie jest żaden tut, każdy głupi wie, że jak zrobi format to wirusy znikają ; >

To ty sie d....naucz czytać bo to ze przeczytasz parę linek nie znaczy ze wiesz wszystko o tutcie powiedz mi kurwa czy ja napisałem ze masz zrobić format? podałem wszystkie możliwe opcje łącznie z formatem. No ale wiadomo random wbije pokaże mu sie CMD o liniki wyskaczą których i tak nie rozumie i już myśli ze jest "pro"

Jeżeli widzisz tylko słowa WIRUS FORMAT to mnie nie dziwi ze jesteś taki głupi.

Wez już nie komentuj bo reszta poleci jako spam i nie mam zamiaru dodać linka do tego gówna bez obrazy dla autora

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

HA żeś mnie rozjebał tym chujowym tutem od kiedy keyloggery sie kurwa sprawdza w cmd? może w 2007/8 teraz to każdy keylogger ci sie nie pokaże w cmd

a to ze nie umiesz czytać poprawnie to nie moja wina wiec wyjdź z mojego tematu jak sie nie podoba i tyle bo dla takich ludzi jak ty trzeba napisać 3 strony o co chodzi.

"kazdy program to keylogger" weź wyjdź bo tym mnie rozjebales

Od wtedy kiedy sie nasluchoiwanie jest w cmd:/ lol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...