Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego GTA IV jest uważane za fatalną grę nie umywającą się do San Andreas?

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż pożyczyłem sobie niedawno od kolegi GTA 4 na ps3...

I nie wiem, o co wam chodzi że ta gra jest fatalna?

Gra wciągnęła mnie niesamowicie. Na początku, np. Michelle nudziłem się nieco i grałem najwyżej pół godzinki dziennie. Od poważniejszych misji odpalam konsolę kiedy się da :D

Nie rozumiem, dlaczego uważacie tą grę za porażkę? Przyznam- nie mam gta san andreas, a GTA 4 to moje pierwsze gta w które gram samemu od początku, tylko w SA grałem około 2 lata temu u innego kolegi. Faktycznie, ma wielki otwarty świat, wiele możliwości itp. i GTA 4 przy nim jest blade. Ale czy od razu beznadziejne? Easter eggi i gangsterski klimat zastąpiono realistyczną miejską dżunglą pełną gangów ulicznych i tym podobnych. Można wałkować miasto jak zawsze, bohaterzy są rewelacyjni, mapa wielka a grafika śliczna. Owszem, brakuje easter eggów i rzeczy poza misjami, ale i tak gra wystarcza na 30h gry po głównym wątku (tak twierdzą w recenzjach).

Więc o co dokładnie chodzi? Bo dla mnie faktycznie- trochę uboższa, ale mimo wszystko to rewelacyjna gra z klimatem.

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Największym problemem moim zdaniem jest sama optymalizacja gry która prowadzi do tego, że nie każdy w GTA IV może grać w spójrzmy prawdzie w oczy. W GTA IV na pewno grało by więcej osób gdyby miało takie same wymagania co Gta Sa. Fabuła jest względnie dobra i mi się podoba. Relistyka i te rzeczy tez przeszkadza bo mała ilość bugów dzieki którym można sobie ''ułatwić'' życie. A co najważniejszą jest rzeczą to, że nie ma aż tak wielkiego środowiska dla Modersów. Wiesz do GTA Sa są możliwości robienia modów Cleo Skinów broni aut peda(aut-a też da się do GTAIV ale to zajebiście buguje). i wiele więcej. Wpływa też na to Multiplayer. Który daje możliwość popisywania się programistów w PAWNO i w Lua. Można stworzyć praktycznie rzecz biorą całkiem inną grę. (Co przykładem daje DayZ na MTA). GTA IV nie ma tak dużego pola do popisu dla Graczy. Jak dla mnie wbudowany MP to już jest porażka. Chodź to nie jest tak, że ludzie grają w singla. Nie nie. Wbij na jakikolwiek server SA-MP i zapytaj się ''Kto przeszedł singa?'' Mogę cie zapewnić, że ok 50% ludzi nie przeszło singla albo przeszło dopiero po jakimś tam czasie gry w SAMP/Lua. I to o czym ty mówiłeś. Czyli nie ma za dużo misji pobocznych w GTA IV. Ponieważ (tak mi się wydaje) myśleli, że Achigmenty załatwią sprawę. A czasy robienia gry na 100% i robienia achigmentów dla szpanu już mineły. Mam nadzieje, że podoba ci się moje wytłumaczenie starałem się być jak najbardziej obiektywnym.

Opublikowano

Mi się po prostu bardziej podoba GTA San Andreas niż GTA IV dlaczego? ponieważ jest lepsze od gta iv są dużo modyfikacji dużo serwerów SAMP jak i MTA a serwery w gta IV to tylko praktycznie DM a w GTA SA masz RP,DM,RPG i w kit kit dużo innych.

1374104818-U732898.png

Użytkownik MPCforum

Opublikowano

Jak dla mnie lepsze GTA IV, ciekawszy klimat (Nowy Jork), wolę grać jakimś wschodnim Niko, niż niggerami rapsującymi, fajne misje, wiadomo z biegiem czasu lepsza grafika, optymalizacja cienka, ale teraz naprawdę na wielu kompach można pograć w gta IV, nie to co wcześniej. Kolejna rzecz to model zniszczeń, ale tu jednak wiadomo, że w czasach san andreas o takich rzeczach w grach można było pomarzyć. Super się też gra na padzie od xkloca jadąc samochodem! Singiel cudowny, może dlatego wole GTA IV (I dodatek TBOGT), bo nie nerdzę na serwerach multiplayer, a jedyne serwery jakie mi się w MTA I SAMP podobały to były jakieś truckerskie i deathmatch, ale grałem na wieeelu rodzajach, żeby przetestować. Moze jestem za stary na latanie po jakichś skoczniach w sampie, co wydaje mi się absurdalną i żałosną formą rozrywki. Wspaniała muzyka w GTA IV ! To jest kolejny aspekt jak dla mnie, uwielbiałem ogarniać te stacje, a w dodatkach doszły jeszcze inne nutki. Jak dla mnie liczy się klimat!! W SA niby fajna muzyka, nie mówię, że zła, ale mniej ciekawe. GTA to przede wszystkich gra, której singla trzeba przejść, żeby potem rozkoszować się wszystkimi miejscami, postaciami, potem fajnie w multiku kojarzy się poszczególne lokacje. I tu właśnie mogę potwierdzić, że multi w GTA IV kuleje, ale są fajne misje, które robi się z drużyną. Co do modów to w gta IV jest trudniej coś stworzyć, ale przecież wszystkie fajne mody / auta są, ja przynajmniej nie potrzebuję jakichś abstrakcyjnych modyfikacji. Co do klimatu i tak najbardziej przypadło mi Vice City do gustu. Pozdrawiam ;)

@umotex, Podobne mam zdanie jak Ty, pamiętaj, że masz te 30 godzinek plus jeszcze 2 dodatki :)

Opublikowano

Dla mnie to tak:

W GTA SA, mamy 3 - znane miasta, w obrębie kaliforni. Tam, gdzie występują - największe trzęsienia ziemi - w dziejach historii.

Mamy tak:

3 miasta, nie.

1 miasto, to LS, największe miasto, liczy 4 miliony mieszkańców.

2 miasto, to - SF, liczy około 900 tysięcy mieszkańców.

3 miasto, to - LV, liczy około 580 tysięcy mieszkańców.

A w GTA : IV, to co - Jedne miasto Nowy Jork, który liczy 8 - milionów mieszkańców.

Normalnie, taki tam burdel, jak grałem w GTA : IV, przez 2 tygodnie.

A później przestałem grać w GTA : IV, z powodu nieogarnięcie, tej gry - że za dużo jest, w tym GTA : IV.

A w : SA, gram - ogarniam, te 3 miasta. Wiem, co i jak, i wiadomo - jakie miasta, jakie dzielnice // okolice, itd.

A nie, że GTA - IV, że jedne - duże miasto, i syf / mogiła.

Dla mnie zdecydowanie - to GTA : SAN ANDREAS.

Ja przepadam, za GTA: SA.

I tyle Wam mam do powiedzenia - na tej temat.

PS:

Jeśli chcecie dalszej wypowiedzi, żebym się wypowiadał, to napiszcie mi na PW, a odnośnie się ponownie - do tego.

Ale najpierw, do czego mam się odnieś, to się odnoszę.

Tyle, dziękuje, dobranoc.

bez gif

Opublikowano

@up Dziwnie piszesz, powtarzasz się i w ogóle :p

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

@up Dziwnie piszesz, powtarzasz się i w ogóle :P

Gdzie niby widzisz, te powtórzenia?

bez gif

Opublikowano

@UP, wszędzie, ale mniejsza o to.

Co do tematu, to GTA IV, jest o tyle fajniejsze, że mamy realistyczne jeżdżenie motocyklami, czy też autami. Według mnie to jest jedyny atut tej gry, reszta jest jakoś mało ciekawa i przede wszystki nudna. W Gta SA może nie mamy tego samego co w GTA IV, grafiki, realiów, lecz jest sporo ciekawych miejsc, również moim zdaniem bardzo rozbudowana mapa. Również większość ludzi gra w gta sa, jak już wspomniał kolega wyżej, gdyż większość z nich nie pociągnie GTA IV, to też jest jednym z powodów małej grywalności w stosunku do SA. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Opublikowano

A zaś w GTA: SA, mamy dużo ważniejsze rzeczy do zrobienia.

A mianowice:

1. Zamalować 100 tagów w LS.

2. Pozbierać 50 podków w LV.

3. Pozbierać 50 ostryg, w całej mapie SA.

4. Zrobić 20 zdjęć, w SF.

bez gif

Gość kamil40013
Opublikowano

Największym problemem moim zdaniem jest sama optymalizacja gry która prowadzi do tego, że nie każdy w GTA IV może grać w spójrzmy prawdzie w oczy. W GTA IV na pewno grało by więcej osób gdyby miało takie same wymagania co Gta Sa. Fabuła jest względnie dobra i mi się podoba. Relistyka i te rzeczy tez przeszkadza bo mała ilość bugów dzieki którym można sobie ''ułatwić'' życie. A co najważniejszą jest rzeczą to, że nie ma aż tak wielkiego środowiska dla Modersów. Wiesz do GTA Sa są możliwości robienia modów Cleo Skinów broni aut peda(aut-a też da się do GTAIV ale to zajebiście buguje). i wiele więcej. Wpływa też na to Multiplayer. Który daje możliwość popisywania się programistów w PAWNO i w Lua. Można stworzyć praktycznie rzecz biorą całkiem inną grę. (Co przykładem daje DayZ na MTA). GTA IV nie ma tak dużego pola do popisu dla Graczy. Jak dla mnie wbudowany MP to już jest porażka. Chodź to nie jest tak, że ludzie grają w singla. Nie nie. Wbij na jakikolwiek server SA-MP i zapytaj się ''Kto przeszedł singa?'' Mogę cie zapewnić, że ok 50% ludzi nie przeszło singla albo przeszło dopiero po jakimś tam czasie gry w SAMP/Lua. I to o czym ty mówiłeś. Czyli nie ma za dużo misji pobocznych w GTA IV. Ponieważ (tak mi się wydaje) myśleli, że Achigmenty załatwią sprawę. A czasy robienia gry na 100% i robienia achigmentów dla szpanu już mineły. Mam nadzieje, że podoba ci się moje wytłumaczenie starałem się być jak najbardziej obiektywnym.

Co do optymalizacji tej gry masz rację. Grałem w tą grę 15 minut, ale na moim sprzęcie nie uzyskałem płynności w połączeniu z dobrą jakością grafiki. Ale dzisiaj sobie pogrywam w takie gry jak Grid2, Metro LL i CoD BO II, a z GTA IV były wielkie problemy.

GTA SA ma o wiele więcej modów jak cz. IV. Żadna gra nie ma tyle modyfikacji co GTA SA.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...