Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Własny serwer i lagi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kiedyś mając duuużo słabszego kompa i 1mb/s internet bez problemów zakładałem serwer przez hamachi dla kolegów. Bez lagów grało 5os. Dzisiaj mam i5 + HD6670 + 4Gb ramu + 10mb/s i na serwerze bukkit 1.6.1 nawet brat siedzący na laptopie ma lagi, ja oczywiście nie mam żadnych, ale każdy inny je ma. Ściągnąłem nawet czysty serwer ze strony minecrafta i tam też są lagi, mniejsze ale jednak. Gdzie jest problem, jak go rozwiązać?

Opublikowano

Minecraft kiedyś nie był przepełniony śmieciami :D Może jakiś program działający w tle np. uTorrent, antywir? Pobierz taką wersję minecrafta, z którą grałeś z kolegami i nie było problemu i zrób test, czy będzie chodzić normalnie (użyj Minecraft Version Changer).

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

No też trochę wina gry . Bo wprowadzają te nowości: itemy , moby itp. itd. i gra więcej wymaga; )

Spróbuj tak jak kolega wyżej wspomniał użyć MVC i postawić serwer na starszych wersjach

Opublikowano

1.3.2 i 1.5.2 nadal są lagi, zaraz po odpaleniu serwera nie było żadnych lagów jednak już po 3min zaczęło tak lagować że gra była nie możliwa. Sugestie?

Opublikowano

@Up: Wystarczający :). Chodziło mi tutaj raczej o zilustrowanie przepaści pomiędzy skrzynkami a jednak na dużo gorszej maszynie serwer działał... Stabilna wersja silnika? Czy 1.3.2 wersja rekomendowana nie jest stabilna? Chyba to nie to.
Może to być problem niestabilnego łącza, na początku współpracy z Neostradą (umowę mam od jakiegoś miesiąca) co chwile odcinało mi neta, nawet kilkadziesiąt razy dziennie, teraz się to ustabilizowało ale np wieczorem o oglądaniu filmów na YT w jakości większej niż 320p mogę zapomnieć. Namówię kumpla z 20mb/s netem o postawienie dla mnie serwa, zobaczymy. Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to piszcie śmiało.

@2UP: Możesz sprecyzować? Komp raczej nowy bo mam go ze 3 miesiące, nie miałem z nim żadnych problemów jeszcze.

Opublikowano

U jakiego operatora masz neta? Zrób testa pingu, np. na pingtest.net

nawet brat siedzący na laptopie ma lagi,

Brat jest z tobą w jednym LAN'ie?

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano

Brat jest ze mną na LANie, ping na stronie która podałeś jest 58, ale zwykle sprawdzam na speedtest, sprawdziłem i jest 35 ale jak nie używam internetu to jest w okolicach 20

Net od Orange. Wcześniej jak mówiłem że stał serwer to miałem Netie.

Opublikowano

Ja mam I5, 8GB ramu, Grafika 2GB internet 15MB/s i Wszystko śmiga.

Ostatnio Miałem serwer 20 slotów. Było maximum. Odczuli to moi domownicy i ruter (nagrzał sie :P)

Ile masz juz ten komputer? Prawdopodobnie system zapchany, Spróbuj też przypisać więcej ramu.

Ew. Podłącz się kablowo do netu

@edit Wszystko wytłumaczone - Orange z nie wiadomych przyczyn tak działa, że wszelkie serwery lagują... Do serwerów najlepsza jest Netia i UPC.

@edit Co do lanu - Podepnijcie się kablowo do jednego rutera, to nie będzie takich lagów

Opublikowano

@up, wreszcie ktoś, tak przypuszczałem że to wina orange :( masz LIKE! Temat można zamknąć, wychodzi na to że nic nie można zrobić :( Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...