Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmiana atrybutu pliku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten skrypt coś Ci nie wyszedł. Też się muszę douczyć autoita, ale łap tutaj działający: (przynajmniej coś robi :D)

$filestate = FileOpenDialog ( "Wybierz plik, któremu chcesz zmienic atrybuty", "", "*.()" )

zadania()

Func zadania()

FileSetAttrib ($filestate, "+R")

EndFunc

Czyli wybierasz plik i atrybut "Tylko do odczytu" zatwierdzi się. Tu masz atrybuty:

Tylko do odczytu [R] - Użyty w w/w skrypcie

Archiwalny (A)

Ukryty (H)
Systemowy (S)
Wiem, wiem, "Func" jest w tym skrypcie sbędny

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Ogólnie skrypt mam rozpisany pod wszystkie atrybuty, ale mi chodzi o to ma sprawdzac stan checkboxów i na ich podstawie nadac dla pliku atrybuty.

Tj. jak zaznacze np. ukryty to nadaje ukryty, a jak odznacze to ściąga ten atrybut.

Opublikowano

Zaraz coś pokombinuję i dam edita (zrobie skrypt i Ci powiem, co trzeba zrobić). Zaraz zrobię

Edit: Pewnie chcesz wskazówki, więc podaje:

Zrób sobie jakieś GUI i tam zrób 4 checkboxy (bo ogólnie są tylko 4 atrybuty). Następnie zrób do każdego case

While 1

; Jeszcze musisz dodać to GUIGetMsg() (pisze to w tutorialach..)

Case $Checkbox1
   Checkbox1()
Case $Checkbox2
   ... i tak dalej

WEnd

Potem:

Func Checkbox1()
   	FileSetAttrib ($filestate, "+S") ;Dodawanie atrybutu Systemowy
EndFunc
Func Checkbox2()
  ... i tak dalej (zmieniasz tylko "+S" na to, co odpowiada nazwie checkboxa głównego [Napisałem to 2 posty
wyżej])

Ja zrobiłem skrypt żeby sprawdzić, czy się da i jednak się da. Ale tylko dodaje atrybuty po zaznaczeniu. Nie wiem jeszcze jak zrobić, żeby odznaczał przy 2-gim kliknięciu na ten sam checkbox :/

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano
If guiCtrlRead( $tylodoodczytu ) = 1 Then ;jest zaznaczone, można zmienić na = $GUI_CHECKED

Jeśli źle zrozumiałem, to musiałbyś pokazać więcej kodu.

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

--------------------->PROBLEM ROZWIAZANY<---------------------------

Czyli, że można ten temat zamknąć.

Pozdrawiamy, i zapraszamy ponownie do pisania, kolejnych - Twoich problemów.

Na pewno Ci pomożemy.

Na razie. Cześć.

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...