Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja kompa - jakie chłodzenie ?

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, planuję modernizację kompa - ostatnią przed jakąś większą zmianą.

Aktualny komp

CPU AMD Athlon II x2 250 3.0Ghz (Kręcony do 3.7Ghz)

GPU AMD Radeon HD 5670 1GB GDDR3 (Kręcona, niewiele)

RAM GoodRam 2x2GB DDR3

HDD WD 500GB 7200rpm

ZASILACZ Xilence XP500 rev.3 (500W)

Nowe Elementy

CPU AMD Phenom II x4 965 3.4 Ghz (Będzie podkręcany)

GPU Radeon HD7790 1GB GDDR5

COOLER ???

Teraz pytanko do was: Jaki wybrać cooler do 100zł oraz jakiego producenta karty by wytrzymała długo i była w miarę tania ? (W sensie karta niereferencyjna, a może referencyjna?)

UWAGA

Co do zasilacza, 2 lata temu gdy kupowałem komputer zasilacz był 1 generacji, nie polecanej i znajdującej się na czarnej liście. 2 miesiące temu spalił się (Burza :(). Oddali mi nowy 3 generacji, który nie znajduje się na czarnej liście, według

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

(Jest notka o aktualizacji wpisu i opini o zasilaczach)

Opublikowano

Nikt ?

Ps Budżet na wszystkie nowe elementy to 1000zł, więc jeśli znajdziecie lepsze elementy to piszcie, np. gdzieś wyczytałem że ta karta graf. ma domyślny OC, jak tak to bym wolał bez OC ale tańszą bo OC sobie mogę sam zrobić.

Opublikowano

Ja tu mam taką wizje na zmiane platformy na Intel'a. Nagrywarke masz na SATA? Bo dysk to raczej na pewno na SATA.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Zasilaczyk już działa od ok. 2 miesięcy na podkręconym procku i grafice. W środku wygląda jak profesjonalny zasilacz z potężnymi radiatorami no i w stresie kompa z kręconym cpu napięcia (mierzone miernikiem) ani drgną. Więc nie wiem co z nim może być nie tak ?

Co do tego intela, to on gorszy będzie od mojego aktualnego :P Intele podobno gorzej się kręci - to ja na swoim AMD teraz mam 3.7 Ghz 2 rdzenie a ty mi dajesz intela 2 rdzenie z taktowaniem 2.9 Ghz.

Opublikowano

Skoro nie chcesz kręcić... a jego i tak nie podkręcisz.

Nie rozumiem, powiedziałem że chcę kręcić, tylko słyszałem że intele się słabo kręcą.

PS Nie otrzymałem odp. na pytanie - jakie chłodzenie ? :]

Opublikowano

@up wersje z literka "K" maja odblokowane mnożniki :).

Czyli i5 2500k jest najniższa, jeszcze te stare intelki ;x.

PS. i5 2500k się najlepiej kręci, co do i7 trochę gorzej :D. Chodź rekord kręcenia został pobity na i7 ;D

graphic.png
Opublikowano

Do zestawu tego co dałem?? Żadne

Nie chcę twojego zestawu, napisałem że zasilacz zostaje - a ty dałeś nowy, napisałem że na intela przeniosę się za kilka lat bo i tak za kilka lat będę musiał płytę główną zmieniać (Na AM3 nie ma już lepszych procków) a ty teraz dajesz mi nową płytę i intela. No YAFUD.

Poza tym jak to żadne ? Na boxowym raczej daleko z OC nie zajadę ......

Opublikowano

Jak masz słabą pyte to nie podkręcosz Phenoma. Do tego przyda się mocny i sprawdzony zasilacz jeśli myślisz o o/c. Chłodzenie starczy fortis.

Poza tym jak to żadne ? Na boxowym raczej daleko z OC nie zajadę ......

Bo na tym co dałem NIE MASZ MOŻLIWOŚCI zrobienia o/c? Tak to właśnie.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Jak masz słabą pyte to nie podkręcosz Phenoma. Do tego przyda się mocny i sprawdzony zasilacz jeśli myślisz o o/c. Chłodzenie starczy fortis.

Bo na tym co dałem NIE MASZ MOŻLIWOŚCI zrobienia o/c? Tak to właśnie.

Napisałem w 2 postach (licząc temat) że chcę robić oc, dałeś mi zestaw bez oc, znów napisałem że chcę oc i twój zestaw mi nie pasuje, a ty nadal wciskasz mi swój zestaw. Proszę cię, przyjmij do wiadomości że nie chcę twojego zestawu i szukam dobrego coolera - na niczym innym mi nie zależy i nie potrzebuję.

Opublikowano

Jaka masz plyte glowna? (model), bo nie wiadomo czy pociagnie podkreconego phenoma. Chlodzenie starczy silentiumpc fortis, to tak orientacyjnie, w zaleznosci od tego czy procesor sie dobrze bedzie krecil czy nie i na ile plyta glowna pozwoli. Oczywiscie przyjmuje ze masz miejscie w obudowie zeby zamontowac taki cooler.

Opublikowano

Jaka masz plyte glowna? (model), bo nie wiadomo czy pociagnie podkreconego phenoma. Chlodzenie starczy silentiumpc fortis, to tak orientacyjnie, w zaleznosci od tego czy procesor sie dobrze bedzie krecil czy nie i na ile plyta glowna pozwoli. Oczywiscie przyjmuje ze masz miejscie w obudowie zeby zamontowac taki cooler.

Miejsca mam sporo, płyta to AsRock M3A770DE nie wiem jak u niej z sekcją zasilania ale maksymalny pobór mocy przez procesor to u niej 140W, a phenom śsie 125W.

PS Zaóważyłem że masz taki właśnie procek jaki chcę kupić, ukręciłeś go do 4Ghz, ładnie :D Ja swojego Athlona x2 250 3.0 podkręciłem o 700Mhz przy "autorskim" chłodzeniu. Tak, radiator wymontowany z lodówki samochodowej.

@down

Mam możlwośc zrobienia oc, ale nie osiągnę 4Ghz na intelku którego podałeś tak jak to się ma na amdelku na przykładzie misiekantosa.

Opublikowano

Napisałem w 2 postach (licząc temat) że chcę robić oc, dałeś mi zestaw bez oc, znów napisałem że chcę oc i twój zestaw mi nie pasuje, a ty nadal wciskasz mi swój zestaw. Proszę cię, przyjmij do wiadomości że nie chcę twojego zestawu i szukam dobrego coolera - na niczym innym mi nie zależy i nie potrzebuję.

Nie kochany.. Już nie wciskam. Zadałem pytanie i czekam na odpowiedź :)

@up ;s

Opublikowano

Chłodzenie - Fortis/Fera Pro

Na tym MOBO masz podstawową sekcję zasilania, która nie jest chłodzona. Coś tam wykręcisz, ale przygotuj się na dodatkowy zakup radiatorków.

Opublikowano

Chłodzenie - Fortis/Fera Pro

Na tym MOBO masz podstawową sekcję zasilania, która nie jest chłodzona. Coś tam wykręcisz, ale przygotuj się na dodatkowy zakup radiatorków.

Radiatorków mam w pokoju sporo, dzisiaj nadepnąłem na 2 i je wywaliłem, więc mam tylko 6, idealnie na każdy scalak w sekcji zasilania :D Mam też klej (nie pastę) termoprzewodzącą więc o to się nie martwię.

Opublikowano

Moj poszedl na 4.0 na troche lepszym chlodzeniu + 2 markowe wentylatory (Thermalright Truespirit 120 + 2x Enermax TB Vegas duo - czyli okolo 260zl za calosc z dodatkowymi mocowaniami). Wszystko zalezy od sztuki jaka sie trafi, troszec zke starsze bez problemu wchodzily na 4.0 a nawet wyzej a te nowsze maja juz problemy, potrzebuja wyzszego napiecia a co za tym idzie dobrego chlodzenia. Do tego ja mam plyte glowna z 2x lepsza sekcja zasilania niz ty u siebie, wiec u ciebie moze nie podejsc nawet na 3.8. Podkrecenie takiewgo phenoma do 4.0 to takie minimum, zeby nie ograniczal nowszych kart graficznych.

@UP

W takim phenomie zeby chodzil pasywnie trzeba bedzie obnizyc mocno napiecia (nawet do 1.175v), i nie wiadomo czy nie bedzie przekraczal tych 70-80st. w stresie.

Opublikowano

Moj poszedl na 4.0 na troche lepszym chlodzeniu + 2 markowe wentylatory (Thermalright Truespirit 120 + 2x Enermax TB Vegas duo - czyli okolo 260zl za calosc z dodatkowymi mocowaniami). Wszystko zalezy od sztuki jaka sie trafi, troszec zke starsze bez problemu wchodzily na 4.0 a nawet wyzej a te nowsze maja juz problemy, potrzebuja wyzszego napiecia a co za tym idzie dobrego chlodzenia. Do tego ja mam plyte glowna z 2x lepsza sekcja zasilania niz ty u siebie, wiec u ciebie moze nie podejsc nawet na 3.8. Podkrecenie takiewgo phenoma do 4.0 to takie minimum, zeby nie ograniczal nowszych kart graficznych.

@UP

W takim phenomie zeby chodzil pasywnie trzeba bedzie obnizyc mocno napiecia (nawet do 1.175v), i nie wiadomo czy nie bedzie przekraczal tych 70-80st. w stresie.

Dlatego warto zastanowić się nad zakupem (nawet katowanej) używki, która będzie pewniakiem jeśli chodzi o O/C.

Ta sekcja mu się chyba stopi, trzeba będzie coś mocnego tam przykleić xD.

Opublikowano

Kurczę, debilem byłem jak 2 lata temu kupiłem płytę AM3 zamiast AM3+, teraz trzeba się poważnie zastanowić co dalej :P Czy kupić nowy procek i zapas ciekłego azotu na 3 lata (tak, to ironia) czy kupić nową płytę z podstawką AM3+ i bawić się z lepszymi prockami czy kupić płytę pod intela :[

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...