Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań.

LorZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka pytań do kogoś doświadczonego w dobieraniu podzespołów.

1. Czy będzie mi się opłacało kupić taką płytę i procesor:

i5 3350P i MSI B75-G43

Zależy mi do 1000-900 zł płytę i procesor.

2. Czy procesor i5 3350P to dobry wybór (raczej nie będę podkręcał).

3. Podacie mi jakąmś kartę graficzną dobrą do 300zł, bo posiadam GeForca 210 1GB i raczej ją wymienię.

4. Opłaca się kupować używane procesory ? Nie istnieje coś takiego jak jej "wyczerpanie mocy" i kupno używanej wiązać będzie sie z tym, że będę mieć używaną i5 która będzie dwa razy słabsza niż bym kupił nową ?

Za pomoc dziękuję i odwdzięczę się 5 w profilu oraz paroma lajkami.

Bez-nazwy_nrsrana.png

Opublikowano

1. Sam mam podobny, tylko procesor i5 3470 i sprawują sie dobrze

2.Dobry

3.Do 300zł dobra? Raczej nie, dozbieraj chociaż do Radeon'a 7790

4.Według mnie opłaca się. Cena sporo niższa, do tego masz gwarancje rozruchowa na wszelki wypadek.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

1. Tak, i5 3350p to jest to samo co 3470 tylko bez zintegrowanej grafiki i z mniejszym turbo. Płyta bardzo dobra z formatem ATX jak najbardziej polecam.

2. Wydajność jak za tą cenę bezkonkurencyjna.

3. Jeżeli do tego procesora to używana ge-force 460.

4. Opłaca się. Nie ma czegoś takiego.

@up.

Cb się nie da wyprzedzić -.-

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Jaki mi możecie polecić zasilacz by ogarnął i5 3350p i Geforca 460 ew. Radeona 7790, a także 6 Gb ramu. ?

Bez-nazwy_nrsrana.png

Opublikowano

No ok procka i płytę już mam.

Zależy by to wszystko jak najszybciej podłączyć i zacząć grać i tu pojawiają się następne pytania.

1. Czy mając procesor i5 3350p MUSIAŁBYM dokupić kostkę ramu, ponieważ posiadam tylko 1GB (512x2) czy jednak mogę spokojnie włożyć procesor i płytę, i grać ?

2. Jeśli bym włożył procesor i5 3350p posiadając 1gb ram to mam zostawić system jaki jest, czyli Win. XP czy jednak zainstalować Win. 7 ?

3. Zasilacz Corsair VS 450W uciągnąłby bez problemu większego i5 3350p, kartę graficzną przeznaczoną do gier w przedziale 400zł i 4GB Ram ?

4. Tak jak pisałem zależy mi by jak najszybciej złożyć skrzynkę, to początkowo nie będę kupował nowego dysku twardego. Posiadam 120 GB dysk ale niestety ATA, przejściówkę kupie i wgl. będzie chodzić na początku, tylko zastanawia mnie jedno czy Corsair VS 450W będzie kompatybilny z przejściówkami i dyskiem ATA (jestem zielony to nie wiem czy to ma coś wspólnego ;D).

Bez-nazwy_nrsrana.png

Opublikowano

1. Skoro masz kości po 512Mb, to zapewne są to DDR2, czyli MUSISZ kupić nowy RAM, a ten oddać komuś, albo wywalić.

2. W sumie w 1 już Ci odpowiedziałem, ale na 1Gb nie ma co nawet Win7 stawiać, a stawianie Xp na takim sprzęcie mija się z celem.

3. Tak.

4. To wszystko masz właśnie w tej przejściówce z tego co pamiętam.

436951440626370320491.png

Opublikowano

No ok procka i płytę już mam.

Zależy by to wszystko jak najszybciej podłączyć i zacząć grać i tu pojawiają się następne pytania.

1. Czy mając procesor i5 3350p MUSIAŁBYM dokupić kostkę ramu, ponieważ posiadam tylko 1GB (512x2) czy jednak mogę spokojnie włożyć procesor i płytę, i grać ?

2. Jeśli bym włożył procesor i5 3350p posiadając 1gb ram to mam zostawić system jaki jest, czyli Win. XP czy jednak zainstalować Win. 7 ?

3. Zasilacz Corsair VS 450W uciągnąłby bez problemu większego i5 3350p, kartę graficzną przeznaczoną do gier w przedziale 400zł i 4GB Ram ?

4. Tak jak pisałem zależy mi by jak najszybciej złożyć skrzynkę, to początkowo nie będę kupował nowego dysku twardego. Posiadam 120 GB dysk ale niestety ATA, przejściówkę kupie i wgl. będzie chodzić na początku, tylko zastanawia mnie jedno czy Corsair VS 450W będzie kompatybilny z przejściówkami i dyskiem ATA (jestem zielony to nie wiem czy to ma coś wspólnego ;D).

Są takie RAMy DDR3 wgl ? o.O Jesli faktycznie masz 1GB RAM, to najrozsądniejszym wyborem będzie XP, ale polecam zainwestować w 4GB (np. kup używkę i5/zmień MOBO na MSi B75MA-E33 lub MSi H61M-P20 jesli nie portzeba Ci USB3.0 i SATAIII).

MOBO zmień na Gigabyte B75-D3V jeśli nie chcesz rozszerzać RAM.

Przejściówki nie polecam (nie tylko jak się na to skarżyłem patrz. internet).

To majątek kosztuje ! Autor nie ma takiego budżetu :P.

Opublikowano

GoodRam i wszystkie inne firmy dają na RAM dożywotnią* gwarancję, więc się nie martw :D

*W zależności od kraju, ale to nie zmienia faktu, że i tak się nie niszczą :D

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...