Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Robienie gry przeglądarkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robienie gry przeglądarkowej

Witam, chcę zrobić swoją pierwszą grę przeglądarkową via www rpg o klimacie dragon ball. HTML prawie się nauczyłem, jeszcze naucze się CSS,PHP,MySQL.

Na czym ma polegać ta gra:

-wbijanie poziomu do 2000 tyś lv.

-wykonywanie zadań i przenoszenie się na mapkę do wykonywania następnych zadań

-możliwość posiadania własnego klanu, zapraszania ludzi, robienia wojen między klanami

-chodzenie po mapce

-możliwość dropienia przedmiotów

-własny ekwipunek

-sklep w grze

-vip za sms

Od czego mam zacząć ?

Opublikowano

Rpg w PHP? Albo coś ze mną jest nie tak, albo z tobą (bez urazy)..

I nie myśl na razie o grze, skoro tylko HTML'a umiesz i to pewnie nie do końca..

Ale ucz się dalej, i zacznij może od czegoś prostszego, a nie o grze rpg :D

Opublikowano

Rpg w PHP? Albo coś ze mną jest nie tak, albo z tobą (bez urazy)..

I nie myśl na razie o grze, skoro tylko HTML'a umiesz i to pewnie nie do końca..

Ale ucz się dalej, i zacznij może od czegoś prostszego, a nie o grze rpg :D

PHP jest potrzebne, aby móc wdrożyć na mojej stronie jakiekolwiek funkcje.

RPG w PHP -->. http://nao.wikia.com/wiki/Kosmiczni_wojownicy i http://www.kosmiczni.pl

Opublikowano

PHP jest potrzebne, aby móc wdrożyć na mojej stronie jakiekolwiek funkcje.

RPG w PHP -->. http://nao.wikia.com/wiki/Kosmiczni_wojownicy i http://www.kosmiczni.pl

Co ty wiesz o życiu ^^

Można pisać w javascript server-side (nodek) lub w ogóle nie robić serwera :P

Example: http://candies.aniwey.net/ bardzo dużo funkcji, fajnie się gra i po co komu jakieś rankingi...

Opublikowano

@blashix:

Najpierw zaakceptuj fakt, że skoro prawie nauczyłeś się HTMLa to umiesz AŻ 5% tego, co umieć musisz, żeby napisać grę.

Więc zanim zaczniesz zdobywać internet projektem nowej, wspaniałej gry RPG to może chociaż 'hello world' w PHP zrób (a potem przeczytaj jakąś książkę o PHP i MySQL).

Tak, wiem, książki. To jest powód, dla którego dziennie nie powstaje 3143251235 nowych gier, mimo, że mniej więcej tylu młodych ludzi o tym marzy.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Najpierw zaakceptuj fakt, że skoro prawie nauczyłeś się HTMLa to umiesz AŻ 5% tego, co umieć musisz, żeby napisać grę.

Trochę przesadziłeś.....Aż 5%? :D Myślałem, że HTML do gry to może 2% xD

No niby obecnie css odgrywa największą rolę. Ja mam (danarroth :D) 500+ linijek statycznego html + drugie tyle jest generowane przez js (postacie, przedmioty itd.)

Opublikowano

Powiem ci szczerze jako iż piszę 2 grę RPG.

Jeśli chcesz zrobić RPG jako klikankę czyli np. SFGame lub Bloodmoon (czy jak mu tam) to wystarczy ci:

-HTML

-PHP

-CSS

By płynnie działało możesz też się nauczyć JS

Jeśłi z kolei gra ma być 2D jak np. Margonem to naprawdę zapomnij narazie bo skoro znasz Trochę HTML to ci się nie uda ,ale co byś musiał umieć:

-HTML

-JS

-JQuery

-Język ,w którym stworzysz serwer i będzie on działał na socketach (trzeba by załatwić jakiś framework czy coś co pozwoli się na połączenie z serwerem od strony Przeglądarki

Takim językiem może być: NodeJS (Najprostszy) lub ,któryś z rodziny C (ale nawet nie myśl o C# !)

Jako iż prawię kończę grę to powiem ci ,że kończąc (choć zostało kilka ważnych rzeczy) moją grę mam lekką ręką po 1500 linijek JS u klienta i 2 tyle linijek po stronie serwera.

Otóż pytanie: Na huj mi sockety? Odpowiadam:

Na początku moja gra była w PHP. Ładując graczy online (w którym wpisałem tylko niezbędne litery!) czas odpowiedzi to jakieś 1.2 sekundy. Mało? To pomyśl ,że masz z 1000 graczy online.

Nie ma sensu wtedy kupywać lepszej maszyny ! Mając serwer na socketach czas odpowiedzi w 2 strony (tj. klient -> serwer -> klient) czas odpowiedzi to ok. 60ms (1200/60 = 20 razy szybciej)

I nie chcę być realistą ,ale jeśli chcesz stworzyć grę ,w której zadania będą takie jak napisałeś - nawet nie myśl ,że się wybijesz bo taka gra to jak pizdyliard innych gier.

Opublikowano

Czemu ma nie myśleć o C#? Uzasadnij.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Co ty wiesz o życiu ^^

Można pisać w javascript server-side (nodek) lub w ogóle nie robić serwera :P

Example: http://candies.aniwey.net/ bardzo dużo funkcji, fajnie się gra i po co komu jakieś rankingi...

@Fox Nodeka polubiłeś?:)

Co do tematu to jak dla mnie zacznij od HTML + CSS zrób kilka stronek potem javascript i poczytaj o Node.js

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Dlaczego nie c#?

Owszem c# byłoby tu dobre ,jednakże... jeżeli ktoś ma zapał robić gre z podstawami HTML to nawet nie ma co sie zabierac za nauke tego języka ;)

Sam uważam ,ze do programowania trzeba mieć "to coś" .

Fan happy tree friends.

Nr. gg otrzymują zaufane osoby.

Opublikowano

Nadal nie rozumiem, Proponujesz gościowi język z rodziny C ale nie C#. C/C++ są dużo trudniejsze i powiedział bym nawet, że wymagają więcej wyobraźni. Poza tym co stoi na przeszkodzie użyć procesu pisanego w C# do generowania strony w HTML? Imho to nie jest dobry argument. Więcej, używając technologii ASP .NET (przewidzianej dla języka C# ) można z powodzeniem tworzyć strony/gry wyświetlane po stronie klienta w HTML (+JS +AJAX i inne pierdoły).

Takim językiem może być: NodeJS (Najprostszy) lub ,któryś z rodziny C (ale nawet nie myśl o C# !)

Może być równie dobrze Java i C#, może być VB i wiele innych, każdy z nich jest w stanie wypluć dane na port 80 (to nic innego jak połączenie socketowe od przeglądarki) i dodatkowo obsłużyć socketowe połączenia przychodzące na innych portach.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Na początku moja gra była w PHP. Ładując graczy online (w którym wpisałem tylko niezbędne litery!) czas odpowiedzi to jakieś 1.2 sekundy.

Go kill yourself.

któryś z rodziny C (ale nawet nie myśl o C# !)

c# będzie bardzo dobrym wyborem ;)

@Fox Nodeka polubiłeś?

Nie! Po prostu jestem w miarę obiektywny, podaję różne rozwiązania.

JQuery

primo: wcale nie musi;

secundo: to jest framework, nie język, nie biblioteka (biorąc pod uwagę pierwotne znaczenie słowa)

Język ,w którym stworzysz serwer i będzie on działał na socketach

php również je wspiera

finito

Opublikowano

HTML prawie się nauczyłem, jeszcze naucze się CSS,PHP,MySQL.

:D

Nauka PHP nie działa na tej samej zasadzie co nauka HTML :P

Jak już ktoś wyżej napisał - zacznij od pisania w samym HTML + CSS. Przeczytaj jakiś kurs PHP na necie (wystarczy wiedzieć mniej więcej jaką ma składnie, http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP ten jest dosyć dobry) i dowiedz się mniej więcej jak funkcjonuje PHP z bazą danych.

Potem możesz zabrać się za pisanie algorytmów na kartce (takiej od zeszytu :P). Po kilkunastu napisanych algorytmach spróbuj je przenieść "na ekran monitora". Jeżeli nie masz problem z jakimś skryptem to zostaw go na później, zabierz się za przepisywanie reszty algorytmów, a jak będziesz już bardziej doświadczony to wróć do nich i spróbuj jeszcze raz.

Po tym wszystkim możesz się pouczyć jakiegoś innego języka z podobną składnią (może być jakiś z rodziny C), albo przeglądać pełno tutoriali, które są na necie (bardzo przydatny będzie język angielski, ale i bez niego znajdziesz coś dobrego), albo kupić książkę do nauki PHP (w sumie moim zdaniem nie jest to konieczne, w necie jest pełno tutoriali, a początkowe fazy książki będą Cię wnerwiać, gdyż już to umiesz, a jak przeskoczysz to nie będziesz rozumieć reszty, ale absolutnie nie jest to złe rozwiązanie).

I gdy ukończyłeś już ten cały kurs najprawdopodobniej się zniechęciłeś. Nie, a więc świetnie, teraz możesz zaprojektować stronę (niezbędny będzie grafik, możliwe, że któryś z Twoich znajomych się tym zajmuje, a jak nie to poszukaj na różnych forach PFUG - gimpuj.info, graffika.pl, photoshop.pl - lecz tutaj możesz znaleźć sporo piratów, a więc raczej się nikt nie zainteresuje, corel.wodip.opole.pl - lecz też na próżno szukać, gdyż głównie zajmują się grafiką wektorową i reklamuj się na wielu innych forach).

Masz już layout i cały icon pack do gry? A więc wracasz do początku (no prawie), szukasz swojego dawnego towarzysza jakim jest długopis, jego dobrą znajomą kartkę i piszesz algorytmy.

Jeżeli masz już wszystko rozpisane pora przejść do programowania właściwego. Zaczynamy od rzeczy najprostszych - chat, lista znajomych, reakcje NPC na gracza (przyjmowanie zadań, wyświetlanie sklepu u handlarzy itp.), dodawanie potworków i ekwipunku (nie pisz wszystkiego w kodzie, tylko napisz skrypt dzięki, któremu będziesz mógł dodawać je z panelu admina), statystyki postaci, sojusze, wszystkie wzory i walka i na koniec cała reszta. Dobrze by było gdybyś robił to w tej kolejności, ze względu na to, że będzie (lub byłaby) to Twoja pierwsza gra i zaczynając od najłatwiejszych rzeczy stopniowo byś się uczył, a poza tym jak zaczniesz od najłatwiejszego to coraz szybciej będziesz zbliżać się ku końcowi, a jak już będziesz w połowie to tak się wciągniesz, że na pewno się nie zniechęcisz :)

Twoja gierka na pewno nie będzie doskonała, ale to są początki, później, albo napiszesz od nowa, albo będziesz cały czas ją ulepszać.

Powodzenia i nie zniechęcaj się :P

(coś jeszcze miałem napisać, ale zapomniałem, więc dopiszę jak mi się przypomni) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...