Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zrobić ładne oświetlenie oraz jak korzystać z magii światła.

SeterN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdradzę Wam tu kilka tajników jak oświetlić Waszą wyspę. Ale tak aby:
1. Nie spawnować mobów i..
2. Nie lagować tym.

Spis treści:
1. Rozprzestrzenianie się światła.
2. Spawnowanie się mobów (i inne takie takie).
3. Rzeczy emitujące światło.
4. Rodzaje oświetleń na płaskich powierzchniach.
1. Rozprzestrzenianie się światła.

Otóż chodzi o to, że kiedy źródło ma moc o wartości (załóżmy) 15 to każdy blok sąsiadujący pełną ścianą ma 14. Tych bloków jest 6 (góra, dół i 4 na boki). Kolejne 13, 12 itd. Oczywiście oświetlenie takie rozprzestrzeniane jest w blokach przeźroczystych (powietrze, szkło itd.). W niektórych blokach ten spadek jest szybszy (np. woda).

Można w ten sposób przewidzieć wymagane oświetlenie na naszej wyspie, oraz dowiedzieć się gdzie jest za ciemno (albo często, za jasno - bo wierzcie lub nie, ale światło powoduje lagi nawet w minecraft (jeśli ktoś się zna to przypominam, że światło w MC jest zakodzone rekurencyjnie)).

Dla łatwiejszego zobrazowania:
1. Wyobraźmy sobie, że światło pokonuje pewną drogę od źródła.
2. Jej start jest w źródle i ma ona jakąś daną wartość (np. 15 dla glowstone, 14 dla torch).
3. Każdy jej ruch w: górę, dół, lewo, prawo, tył, przód zmniejsza tą wartość o 1 (w wodzie szybciej) - aż do zera.

Ciekawostka
Światło się nie dodaje, ani nie wzmacnia. To znaczy tyle że jeśli do danego bloku dochodzi z różnych źródeł światło o mocy np. 5 i 10 to jest on oświetlony z mocą 10.

2. Spawnowanie się mobów (i inne takie takie).

Tu nie ma co kombinować. Złe moby na naszych kochanych wyspach pojawiają się na blokach na których oświetlenie bezpośrednio nad nimi jest równe 7 lub mniej. (to jest 6, 5, 4, 3, 2, 1 i 0).

Pasywne moby wymagają światłą na poziomie 9 lub wyższym, by mogły się spawnować.

Drzewo sadzonki może wyrosnąć gdy blok powyżej sadzonki jest oświetlony przynajmniej poziomem 9.

Nasiona wyrosną kiedy blok w którym się znajdują jest oświetlony także przynajmniej poziomem 9.

Ciekawostka
Co oznacza np. że możecie oświetlać redstone torchami Wasze mobspawnery i grindery aby samemu widzieć, ale moby będą dalej się spawnować. Ponieważ daje ona moc 7.

3. Rzeczy emitujące światło.

Te które was interesują to:

15 Światło słoneczne,25px-Magiczna_latarnia.pngMagiczna latarnia,25px-Fire.png,25px-Pumpkin-on.png,25px-Lawa1.png,25px-Jasnog%C5%82az.png,25px-Chest2.png,25px-Lampka_%28w%C5%82%C4%85czona%29.pngLampa, gdy włączona.
1425px-Torch_item.pngPochodnia
13 25px-Furnace_%28Active%29.pngRozpalony piec
12 Światło słoneczne, gdy pada deszcz lub śnieg.
7 25px-Redstone_%28Repeater%2C_Active%29.pPrzekaźnik, gdy aktywny25px-Redstone_%28Pochodnia%2C_Active%29.Świecąca czerwona pochodnia
4 Światło Księżyca.

EDIT: 4. Rodzaje oświetleń na płaskich powierzchniach.

Im dalej światło tym logiczne, że mniej powinno być przeszkód dla niego. Więc polecę tu trzy z użyciem 25px-Jasnog%C5%82az.png(który można zamienić na ładniejszy 25px-Lampka_%28w%C5%82%C4%85czona%29.png)..

5. Dziękuje za uwagę.
Cieszę się że mogłem pomóc. Jeśli chcecie dowiedzieć się jeszcze czegoś na temat światła lub chcecie jakiś inny poradnik to piszcie tu w komentarzach. Ja postaram się odpowiadać na Wasze pytania i umieszczać aktualizując ten wątek.

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

ciekawie opisane i przyda się na skyblock. zawsze ciekawiło mnie jak one się spawnują jak mam oświetlone i dzięki tobie wiem że źle oświetliłem

łap +

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

@UP dzięki za pozytyw ;) Na pewno mnie to motywuje do tworzenia dalszych TuT'ów .

P.S. Wkrótce dodam SS, żeby umilić czytanie poradnika :)

534721413388468938793.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...