Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] c++ dla kazdego, symfonia c++ standard 3B, thinking in C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

z góry mówie że wiem że było mnóstwo takich tematów ale nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi którą książke wybrać.

c++ dla każdego, wszystkie pozytywne opinie tłumaczenie łopatologiczne

symfonia c++ standard 3B najnowsze wydanie 2 tomy 1200stron + książka dla wszystkich szczegolnie zaawansowanych programistow

thinking in c++ same pozytywne opinie.

i weź tu wybierz :D

wiem że c++ dla kazdego i thinking in c++ jest darmowe a raczej mozna z neta pobrać a najnowszej symfonii nie znajdzie w internecie.

szukam czegoś co się łatwo i fajnie czyta, jest dokladnie tlumaczone i nie bede zawiedziony że musialem książkę kupić/wydrukować.

każda książka ma albo 600 albo 1200 stron więc nie chciał bym sam zorientować się że zrobilem bląd przy wyborze po polowie czy cos.

jeżeli ktoś z Was czytał daną książkę proszę o wlasną opinie.

chciałem podkreślić że szukam czegoś czego nie musial bym zmieniać po jakimś krótszym czasie i jest bardzo dobrze i prosto tłumaczone.

z góry przepraszam za kolejny temat dotyczący wyboru książki

Opublikowano

Jeżeli znasz już w miarę dobrze podstawy C++ (polecam cpp0x.pl), zabierz się za Thinking in C++, świetnie tłumaczy obiektowość. Co do reszty książek to nie mam pojęcia, ale chyba są one dla bardziej początkujących.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Polecam wszystkie przeczytać , z każdej zawsze się coś ciekawego dowiesz ;)

wszystkie to ok 2500 stron a ja chce wybrac jedną ktora jest dobrze fajnie napisana i ma wszystko co jest najwazniejsze

Opublikowano

Z jednej książki wszystkiego się nie nauczysz

Bzdura. Wszystkie opisują ten sam problem: programowanie w C++. Mogą się odrobinę różnić, Thinking jest dla trochę bardziej zaawansowanych i trochę bardziej dąży do obiektowości , ale chyba nie jest niezbędne uczenie się ze wszystkich trzech tak, żeby umieć podstawy. Jak będzie chciał wiedzieć więcej to pozna dokumentacje bibliotek których będzie używał itp.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Polecam wydać te 80 zł jak ja wczoraj i kupić symfonia c++ II tomy, najnowsze wydanie :).

które jest najnowsze wydanie? 3B?

Opublikowano

Tak 3b - wydane w 2010 roku, lecz na okładce popełnili gafę i jest niezmieniona data z poprzedniego wydania - 2008. Czerwone dwa tomy.

Opublikowano

Bzdura. Wszystkie opisują ten sam problem: programowanie w C++. Mogą się odrobinę różnić, Thinking jest dla trochę bardziej zaawansowanych i trochę bardziej dąży do obiektowości , ale chyba nie jest niezbędne uczenie się ze wszystkich trzech tak, żeby umieć podstawy. Jak będzie chciał wiedzieć więcej to pozna dokumentacje bibliotek których będzie używał itp.

Dziwne zeby ksiazka ta byla spisem dan kucharskich , normalne jest ze sluzy do nauki programowania ...

Chcac pisac programy to nie wystarczy przeczytacz jednej ksiazki i to w dodatku tylko raz .

Pozdro :)

Opublikowano

Ech... samo czytanie książki na pewno nie pomoże ci w pojęciu programowania. To wszystko trzeba porządnie przećwiczyć tworząc programy.

Mów co chcesz, jestem po kursie internetowym i po jednej z tych książek i nie wydaje mi się, żeby druga taka książka o podstawach C++ dała mi coś więcej.

Opublikowano

Ech... samo czytanie książki na pewno nie pomoże ci w pojęciu programowania. To wszystko trzeba porządnie przećwiczyć tworząc programy.

Mów co chcesz, jestem po kursie internetowym i po jednej z tych książek i nie wydaje mi się, żeby druga taka książka o podstawach C++ dała mi coś więcej.

myslalem o kursie internetowym ale bynajmniej dla mnie źle się czyta książke w komputerze. oczywiscie samo czytanie wiele nie da ale dokladnie opisane kody źródlowe wiele pomagają. ta symfonia musi być dosyc dobra jeżeli je tak chwalą. czytalem na forum programistycznym to chwalą głównie symfonie która jest płatna. widocznie jest warta swojej ceny.

a co do poradników internetowych lub z internetu które liczą ok 600stron cena wydrukowania kosztuje ok 60zl więc czemu nie dolozyc troche i mieć oryginalną ksiazke.

proszę mi tylko powiedzieć jak wyglądają opisane kody źródłowe? dokladnie kazda linijka jest opisana? posiada ktoś zdjecie takiego kodu? z góry dziękuje

Opublikowano

Jedna książka to pewnie miałeś na myśli I Tom, w pierwszym tomie znajdują się ( W przypadku Symfonii ) A akurat w każdym kursie internetowym jest ta treść co tutaj w pierwszym tomie :D

Tom 1

1. Startujemy 6

2. Instrukcje sterujące 19

3. Typy 42

4. Operatory 81

5. Funkcje 115

6. Preprocesor 170

7. Tablice 192

8. Wskaźniki 221

9. Przeładowanie nazwy funkcji 326

10. Klasy 359

11. Biblioteczna klasa std::string do operacji z tekstami 438

12. Deklaracje przyjaźni 534

Skorowidz S1

Zaś w drugim tomie

13. Struktury, unie, pola bitowe 547

14. Klasa zagnieżdżona lub lokalna 565

15. Konstruktory i Destruktory 587

16. Tablice obiektów 640

17. Wskaźnik do składników klasy 652

18. Konwersje 678

19. Przeładowanie operatorów 707

20. Dziedziczenie 791

21. Funkcje wirtualne 859

22. Operacje wejścia / wyjścia 905

23. Projektowanie programów orientowanych obiektowo 1044

Dodatki:

A. Systemy liczenia 1084

B. Sprzężenie zwrotne 1093

Skorowidz S1

Nie wiem czemu , ale ja wybrałem Symfonię C++ i chyba będę ją na dniach zamawiał.

Dobry wybór.

myslalem o kursie internetowym ale bynajmniej dla mnie źle się czyta książke w komputerze. oczywiscie samo czytanie wiele nie da ale dokladnie opisane kody źródlowe wiele pomagają. ta symfonia musi być dosyc dobra jeżeli je tak chwalą. czytalem na forum programistycznym to chwalą głównie symfonie która jest płatna. widocznie jest warta swojej ceny.

a co do poradników internetowych lub z internetu które liczą ok 600stron cena wydrukowania kosztuje ok 60zl więc czemu nie dolozyc troche i mieć oryginalną ksiazke.

proszę mi tylko powiedzieć jak wyglądają opisane kody źródłowe? dokladnie kazda linijka jest opisana? posiada ktoś zdjecie takiego kodu? z góry dziękuje

Jeżeli chcesz, to poczekaj gdzieś tak do poniedziałku, bo wątpię, że w sobotę poczta działa, jak przyjdzie do mnie książka to Ci na PW wyślę wszystkie odpowiedzi :).

Opublikowano

Jeżeli chodzi o c++ to trochę odstrasza mnie grafika w grach , nigdy nie byłem z tego dobry i nie wiem czy sobie poradzę.

c++ to chyba nie tylko gry tylko programy tzn ja licze że to programy ;) ja chcialem glownie nauczyc sie programowania bodo gier takze nie mam talentu ale zanim bym sie nauczyl programowania gier to jeszcze dluuuga droga.

Opublikowano

A wie ktoś może w oparciu o jaką bibliotekę zostały napisane te oprogramowanie stosowane w supermarketach , że uruchamia program jest na całym ekranie i naciska jakiś klawisz i już pojawia się jakieś okienko.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o c++ to trochę odstrasza mnie grafika w grach , nigdy nie byłem z tego dobry i nie wiem czy sobie poradzę.

LOL. Język Ci niczego nie narzuca.

A wie ktoś może w oparciu o jaką bibliotekę zostały napisane te oprogramowanie stosowane w supermarketach , że uruchamia program jest na całym ekranie i naciska jakiś klawisz i już pojawia się jakieś okienko.

Nigdy nie spotkałem się z takim oprogramowaniem, nie wiem o czym mówisz.
Opublikowano

Jedna książka to pewnie miałeś na myśli I Tom, w pierwszym tomie znajdują się ( W przypadku Symfonii ) A akurat w każdym kursie internetowym jest ta treść co tutaj w pierwszym tomie :D

Nie czytałem symfonii, czytałem Thinking in C++ jak już. Nie, w kursie internetowym do tamtej pory nie było treści z pierwszego tomu tej mojej książki (w kursie było ledwo wprowadzenie do obiektowości, w książce chyba cała jej część). Mam też drugi tom i zamierzam się z niego uczyć, chociaż on posiada bardziej rozszerzoną wiedzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...