Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 8 FX-6100 znikneły 3 rdzenie (było 6)

R_D_U

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miałem Win 7 64bit i procesor miał 6 rdzeni fizycznych i 6 logicznych a po zmianie ana win 8 64 bit ma 3 rdzenie fizyczne ia 6 logicznych.

I Ja się pytam gdzie znikneły 3 rdzenie.

Jak ktoś wie w czym tkwi problem niech pomoże.

Opublikowano

Architektura FX jest zbudowana z modułów. 1 moduł - 2 rdzenie. FX6xxx to procesor posiadający 3 moduły, czyli 6 rdzeni.

Opublikowano

Sprzedający powiedział że jest 6 rdzeni.

Dodam jeszcze że zamin zainstalowałem win 8 64 bit to miałem przez pomyłkę win 8 32bit i zmieniłem to na 64bit a w 32 bit'ach było obcięte wszystko o pół ram zamiast 8 miałem 3 coś i procek pokazywało 2 tak jak teraz. I czemu w win 7 64bit pokazywało 6 rdzeni??

Opublikowano

wersja 32 bit ma max. 3.25gb ramu wersja x64 ma unl.

Wg wersja 32 jest skierowana do starych pctów, jak by się nie patrzeć przed tą erą komputerów 32 było coś niesamowitego. Aktualnie jak by się nie patrzeć sporo programów ciągle obsługuje 32 bit :).

graphic.png
Opublikowano

Twój FX ma 3 moduły, każdy ma po dwie jednostki ALU i jedną FPU, to co postrzegamy jako rdzenie to jednostki FPU czyli twój procesor w teori ma 3 rdzenie. Jednak w praktyce masz jeszcze 6 jednostek ALU które też zajmują się obliczeniami więc nie bój się o swoje rdzenie bo niczego nie straciłeś, po prostu jest inny sposób wyświetlania informacji.

Opublikowano

Zobacz jeszcze jak masz pokazane to graficznie, tutaj masz screen ode mnie jak to można zmienić. Klikasz prawym i zmieniasz no i na dole masz sporo rozpisane tak jak u mnie to widać.. ile rdzeni ile procesorów logicznych ile pamięci cache..

02c36088f9f81365e377d900b462828b141.101.88.246procekrdzen.pngUpload with http://Wrzucajtu.pl

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...