Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Hosting na 000webhost i darmowa domena .tk ! Poprawna konfiguracja!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W poradniku opiszę jak podpiąć darmową domenę .tk pod hosting 000webhost, co najważniejsze domena będzie obsługiwać favicon, <title> oraz bezpośrednie adresy do plików np. domena.tk/plik.html.
Trochę o dot.tk
  • Domenę możemy zarejestrować za DARMO na okres od 1 do 12 miesięcy, potem możemy ją za darmo 15 dni przed końcem okresu.
  • Jeśli domena przez dłuższy czas nie będzie wskazywała na żadną stronę - zostanie usunięta.

Trochę o 000webhost.com

• Pojemność: 1.5GB
  • Transfer miesięczny: 100GB
  • Na koncie DARMOWYM nie wolno:
    • Przechowywać treści dla dorosłych.
    • Uruchamiać skryptów do udostępniania plików.
    • Korzystać z hostingu jako czat, proxy lub pobieralnia plików.
    • Używać skryptów do zarabiania.
    • Uruchamiać silników gier via www.
    • Używać hostingu do przechowywania plików niepowiązanych ze stroną.
    • Przechowywać stron służących do udostępniania torrentów.

#1 Rejestracja na 000webhost

• Wchodzimy na stronę http://www.000webhost.com i klikamy na przycisk "Sign Up"
  • W polu "I want host my own domain" wpisujemy naszą przyszłą nazwę domeny z końcówką .tk, przykładowo:
    piotrek54pl.tk
  • Kolejne pole zostawiamy puste, uzupełniamy :
    • "Your Name" - Twój nick
    • "Your Email" - Twój adres e-mail
    • "Password" - Hasło
    • "Type Password Again" - Wpisujemy hasło ponownie
  • Uzupełniamy pole pod obrazkiem odpowiednim kodem z obrazka, akceptujemy "Terms Of Service" i klikamy "Create My Account"
  • Aktywujemy konto poprzez email który przyjdzie.

#2 Logowanie na 000webhost

• Teraz logujemy się, wchodzimy znów na stronę http://www.000webhost.com i klikamy "Members Area"
  • Logujemy się
  • Mamy listę naszych "domen" czyli "hostingów" , możemy tutaj utworzyć nowy lub zaczadzać aktualnym klikając Cpanel.
  • W panelu możemy klikając na "View FTP Details" uzyskać dane do FTP i wgrywać pliki za pomocą np. Filezilla, możemy też podpiąć kilka domen (Czym nie będziemy się teraz zajmować) lub zobaczyć dane do mysql.

#3 Tworzenie własnej domeny

• Wchodzimy na http://my.dot.tk i logujemy się, polecam za pomocą konta google.
  • Po zalogowaniu idziemy do listy swoich domen klikając na "go to domains"
  • Mamy listę naszych domen, pewnie pustą, klikamy na "Add a domain".
  • Wpisujemy nazwę, musi być taka sama jaką podaliśmy na 000webhost, tylko bez końcówkki .tk, np.
    piotrek54pl
  • Po kliknięciu OK wybieramy "Free Domain" a następnie "Next"
  • W kroku 1 wybieramy "Use DNS for this domain", potem zaznaczamy "Use my own DNS services".
  • Uzupełniamy dwa pola z nameserverami:
    ns01.000webhost.com
    ns02.000webhost.com
  • Tak samo (w tej samej kolejności) uzupełniamy adresy IP:
    31.170.167.6
    64.120.10.10
  • Przechodzimy do kroku 2, wybieramy okres rejestracji od 1 do 12 miesięcy.
  • W kroku 3 przepisujemy kod z obrazka i klikamy przycisk "Next"

W ciągu kilkunastu minut (Max 2 dni, ale mało prawdopodobne) nasz serwer dns automatycznie podepnie domenę pod hosting.

U mnie to zajęło około 2 minut. Efekt możecie zobaczyć na http://piotrek54pl.tk , jak widać działają bezpośrednie linki: http://piotrek54pl.tk/?s=kontakt

Opublikowano

Bardzo przydatne. Przerobiłem swoją stronkę pod .tk dzięki czemu nie muszę podawać subdomen hostingu np. webatu.com

Mam nadzieję, że twój poradnik zyska na popularności, bo mnie sie bardzo przydał.

Opublikowano

Tylko po co podpinać? Jak domena .tk jest zbanowana w google i nie indeksuje jej? Chyba, że od tak dla siebie bo jeżeli jakiś większy serwis to nawet nie ma co się męczyć

Opublikowano

Tylko po co podpinać? Jak domena .tk jest zbanowana w google i nie indeksuje jej? Chyba, że od tak dla siebie bo jeżeli jakiś większy serwis to nawet nie ma co się męczyć

Np. do serwerów gier, chyba łatwiej zapamiętać "nazwaserwera.tk" niż "192.234.122.345" tak samo ze stroną internetową serwera jak jest na dedyku.

Albo dla swojej strony internetowej z portfolio lub listą projektów.

Albo do swojego programu by móc zmienić IP serwera np. aktualizacji bez zmian w kodzie.

Chyba już nie masz się czego czepić :P Ponadto daj zaufane źródło np. strona dokumentacji google gdzie pisze że .tk nie jest indeksowane.

Opublikowano

Np. do serwerów gier, chyba łatwiej zapamiętać "nazwaserwera.tk" niż "192.234.122.345" tak samo ze stroną internetową serwera jak jest na dedyku.

Albo dla swojej strony internetowej z portfolio lub listą projektów.

Albo do swojego programu by móc zmienić IP serwera np. aktualizacji bez zmian w kodzie.

Chyba już nie masz się czego czepić :P Ponadto daj zaufane źródło np. strona dokumentacji google gdzie pisze że .tk nie jest indeksowane.

Że tak powiem z własnego przykładu. Miałem stronę na domenie .tk to po 3 tygodniach nadal nie było jej w google nawet jak wpisałem link. A potem pod to samo podpiąłem .pl i po paru dniach była. Ale to musisz się dobrze zareklamować aby ktoś na nią wchodził jeżeli nie jest indeksowana

Opublikowano

Że tak powiem z własnego przykładu. Miałem stronę na domenie .tk to po 3 tygodniach nadal nie było jej w google nawet jak wpisałem link. A potem pod to samo podpiąłem .pl i po paru dniach była. Ale to musisz się dobrze zareklamować aby ktoś na nią wchodził jeżeli nie jest indeksowana

No to od razu widać że masz mało doświadczenia :)

Wystarczy dodać stronę za pomocą https://www.google.com/webmasters/tools/ i już, odrazu jest w wynikach wyszukiwania :D A .pl nie musiałeś dodawać bo pewnie hosting w którym kupiłeś domenę - zrobił to za ciebie, albo robot google zrobił to za ciebie bo odnalazł na jakiejś stronie link do twojej strony.

Opublikowano

No to od razu widać że masz mało doświadczenia :)

Wystarczy dodać stronę za pomocą https://www.google.com/webmasters/tools/ i już, odrazu jest w wynikach wyszukiwania :D A .pl nie musiałeś dodawać bo pewnie hosting w którym kupiłeś domenę - zrobił to za ciebie, albo robot google zrobił to za ciebie bo odnalazł na jakiejś stronie link do twojej strony.

I tu Cię mam bo dodawałem ;P Nawet wygenerowałem ten kod co się do głównego katalogu wkleja :D

Opublikowano

I tu Cię mam bo dodawałem ;P Nawet wygenerowałem ten kod co się do głównego katalogu wkleja :D

No to nie wiem :D Ja swoją dodałem i działa pięknie https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&ie=UTF-8#sclient=psy-ab&q=piotrek+54pl+tk&oq=piotrek+54pl+tk&gs_l=hp.3...191523.198076.0.198701.16.15.0.0.0.2.159.1757.3j12.15.0.eqrwrth..0.0.0..1..17.psy-ab.lcMn8fArIho&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.Yms&fp=11d7293b2919da97&ion=1&biw=1280&bih=866 tylko trzeba dość dokładnie podać bo mpcforum ma zbyt duży pagerating i kosi całą konkurencję po wpisaniu "piotrek54pl"

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam za wieeeelki odkop, ale mam problem z rejestracją domeny na my.dot.tk, jaką kolwiek nazwe domeny nie wpisze zawsze pokazuje się:

"The domain name you have entered is not valid."

Co zrobić? Próbowałem różnych kombinacji i zawsze tak samo: same litery, litery z cyframi, same cyfry i nic...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

A co to są treści dla dorosłych? A dla dorosłych według kodeksu cywilnego, norm społecznych czy według rozwoju umysłowego?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...