Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Neverwinter] Spis wszystkich pojęć w Neverwinter

Venti.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem zrobić spis wszystkich pojęć używanych w Neverwinter. Wszystkich samemu nie wypiszę dlatego mam do was prośbę userzy, abyście podawali skróty, których tutaj nie ma wraz z krótkim opisem. Spis będzie na bieżąco aktualizowany.

Aggro - przeciwnik będzie atakować graczy, określenie również tyczy się poziomu wrogości ( Threat )

AH - dom aukcyjny

AoE - umiejętności działająca na obszarze a nie na konkretnym celu

AS - podstawowe statystyki postaci w Neverwinter nazywane są Ability Score

Buff/Debuff - wzmocnienie/osłabienie postaci lub wroga, widoczne jako ikona w zielonej ramce przy pasku życia lub portrecie postaci

CC ( Crowd Control ) - wyłączanie przeciwników z walki poprzez kontrolowanie lub zablokowanie ich akcji np: oszołomienie, spowolnienie, powalenie

Cooldown - czas odnowy umiejętności

Crafting - pojęcie określające profesje wytwórcze

DoT ( Damage over Time ) - obrażenia otrzymywane przez pewien okres czasu, na ogół co sekundę ( źródłem może być na przykład trucizna lub krwawienie )

DPS ( Damage Per Second ) - 1) obrażenia zadawane w ciągu sekundy; 2) postać, której zadaniem w grupie jest zadawanie obrażeń

Event - wydarzenie w grze na ogół wymagające od graczy ukończenia pewnych zadań, często zakończeniu eventu towarzyszą dodatkowe nagrody

Healer - postać posiadająca rozbudowane zdolności leczenia siebie i innych, w grupie zadaniem takiej postaci jest uzdrawianie

HoT ( Healing over Time ) - leczenie z jakiegoś źródła otrzymywane przez pewien okres czasu, na ogół co sekundę ( źródłem może być na przykład buff )

HP - punkty życia

Melee - postać kontaktowa

Mob - sterowany przez grę przeciwnik

NPC - postać sterowana przez grę, najczęściej określa się tą nazwą postać przyjazną lub neutralną graczowi

Offtank - postać nie tak wytrzymała jak tank, ale za to zadająca większe obrażenia, jej zadaniem jest skupienie ataków słabszych wrogów na sobie

Ranged - postać zasięgowa

Skill - umiejętność

Support - postać, której głównym zadaniem jest wzmacnianie graczy i/lub osłabienie wrogów buffami i debuffami

Tank - postać, której głównym zadaniem w grupie jest skupienie ataków wroga na sobie, tank na ogół zadaje obrażenia znaczne słabsze od DPS'a

Threat - poziom wrogości wywołanej u przeciwnika, podczas walki grupowej tank powinien mieć największy Threat ( Aggro ), aby przeciwnicy atakowali tylko jego

źródło gry-online.pl

Opublikowano

Nie wiem czy do tego tematu akurat moze byc ale nie rozumiem kilku pojec

Kp(w itemach czasem jest np +3kp

Ozdrowienie(takze w itemach)

Opublikowano

Nie wiem czy do tego tematu akurat moze byc ale nie rozumiem kilku pojec

Kp(w itemach czasem jest np +3kp

Ozdrowienie(takze w itemach)

KP oznacza klasę pancerza natomiast Ozdrowienie mniejszy czas cooldownu skilli.

Opublikowano

WTT - Want To Trade (chcę sprzedać lecz za coś)

WTB - Want To Buy (chcę kupić)

WTS - Want To Sell (chcę sprzedać)

GS - GearScore (Wartość Sprzętu - czyli łączna suma wartości sprzętu, czym więcej tym lepiej)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki bardzo za ten spis! bardzo przydatne! :D

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mało które z tych pojęć jest używane w grze, ale nie mniej warto je znać, tutaj mam kilka, nad którymi się trochę zastanawiałem jak zaczynałem grę.

LFG - looking for group - szukam drużyny
LF1M/LF2M... - looking for 1/2 more - szukam 1 więcej (do drużyny)
exp/expd/exped - experienced - doświadczony (wie o skrótach w danym lochu itd.)
adds - obstawa bossów
CC - krypty cragmire
daily DV - dread vault - dzienna krypta postrachu
MoH - Wielki myśliwy (potyczka)
MC - Zamek Malaboga - loch
FH - frozen heart - Zamarznięte Serce
spell - Pieczary Plagi Czarów
CN - Zamek Never - loch
Sporo jest skrótów dotyczących dungeonów, nie będę pisał wszystkich, tylko kilka, bo łatwo się domyślić.

2mo740k.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mało które z tych pojęć jest używane w grze, ale nie mniej warto je znać, tutaj mam kilka, nad którymi się trochę zastanawiałem jak zaczynałem grę.

LFG - looking for group - szukam drużyny

LF1M/LF2M... - looking for 1/2 more - szukam 1 więcej (do drużyny)

exp/expd/exped - experienced - doświadczony (wie o skrótach w danym lochu itd.)

adds - obstawa bossów

CC - krypty cragmire

daily DV - dread vault - dzienna krypta postrachu 

MoH - Wielki myśliwy (potyczka)

MC - Zamek Malaboga - loch

FH - frozen heart - Zamarznięte Serce

spell - Pieczary Plagi Czarów

CN - Zamek Never - loch

Sporo jest skrótów dotyczących dungeonów, nie będę pisał wszystkich, tylko kilka, bo łatwo się domyślić.

LF1M znaczy looking for 1 member czyli szukam 1 członka (grupy) zazwyczaj do dungeona.

Jest to rozwiniecie skrótu LFM znaczacego looking for members czyli szukam ludzi do grupy/party

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [Neverwinter] Spis wszystkich pojęć w Neverwinter

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...