Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cube World, czyli co i jak z grą

Lenartowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema z okazji iż powoli zaczyna mnie irytować masa tematów z zapytaniami czym jest Cube World, o co chodzi, co to za gra i co się w niej robi, postanowiłem zrobić temat opisujący grę oraz jak zacząć w nią grać.

Opis gry:

Cube World to niezależne RPG, które łączy mechanikę rozgrywki inspirowaną klasycznymi japońskimi przedstawicielami tego gatunku, takimi jak serie The Legend of Zelda, Secret of Mana, Landstalker czy Monster Hunter z dynamicznym voxelowym światem w stylu Minecrafta.
Grę zaczynamy od stworzenia postaci. Poza wyborem podstawowych współczynników możemy zdecydować również o wyglądzie naszego wirtualnego alter-ego. Następnie wykreowany w ten sposób bohater wyrusza w świat szukać przygód. Cube World to sandbox i nie znajdziemy tutaj rozbudowanej warstwy fabularnej. Zamiast tego gra zaprojektowana została jako jedna wielka piaskownica oferująca graczowi pełną swobodę poczynań.
Cube World to RPG, które koncentruje się na niczym nieograniczonej eksploracji stworzonego z voxeli świata. Złożona z klocków kraina pełna jest lochów, zamków i rozległych podziemi, które zaludnione zostały postaciami niezależnymi i potworami. Nie brakuje też oczywiście dynamicznych zadań pobocznych i masy różnorodnego ekwipunku. Mechanikę walki w dużej części oparto na rozwiązaniach znanych ze zręcznościówek – starcia rozgrywają się w czasie rzeczywistym i ich wynik zależy w równym stopniu od umiejętności postaci, jak i refleksu samych graczy.
Wraz z postępami w zabawie, bohater zdobywa punkty doświadczenia, które wydajemy następnie na rozwój jego statystyk. Dzięki voxelowej naturze świata gra pozwala na sporą ingerencję w jego kształt, w tym m.in. na niszczenie otoczenia, wznoszenie budynków i tworzenie własnych przedmiotów. W Cube World bawić się można zarówno samotnie, jak i w kooperacji z przyjaciółmi.
Grafika utrzymana jest w atrakcyjnej kolorowej konwencji retro. Całość wygląda jak stare 16-bitowe japońskie RPG przeniesione w 3D. Osiągnięcie takiego wyglądu umożliwiło oparcie silnika na voxelach, które w praktyce pełnią rolę trójwymiarowych pikseli.

Opis www.gry-online.pl

Screeny:

02.jpg08.jpg14.jpg45.jpg

Skąd pobrać grę?

Niestety, ale grę aktualnie jest ciężko dostać, ponieważ Wollay (Twórca gry) wyłącza proces rejestracji jak i możliwość kupna i włącza ją jedynie co jakiś czas. Tak więc trzeba polować na grę ;)

Link do rejestracji :

https://picroma.com/account/create

Grę kupisz tutaj : Koszt 15€ (około 65zł)

https://picroma.com/buycubeworld

Pamiętajcie jednak że, gra jest w wersji Aplha, czyli jej koszt może wzrosnąć, zmaleć, a gra może w każdej chwili zostać porzucona.

Podziękowania.
Wollay, Pixxie - Za stworzenie gry ;)
gry-online - opis gry.
picroma - Screeny
Ja - sklejenie wszystkiego do kupy.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Ja mam małe pytanie

Czy ta grana jest "nowym objawieniem minecrafta"

Dzisiaj rano ta gra pobrała mi się cała.

I muszę przyznać że napierdalam w nią ciągle bo jest super.

Ale mam do ciebie jedno pytanko czy da się tutaj rozwalić jakiś blok

Wsiąść go do ekwipunku i go postawić ?
Jak tak to powiedz jakimi klawiszami albo nagraj TuTa :D

Opublikowano

Dalej nie wiem o co w tej grze chodzi, ale przybliżyłeś mi ją. Być może kiedyś ową grę kupie, ale na razie coś mi nie podchodzi :G

1375193663-U933511.png

Opublikowano

Ja mam małe pytanie

Czy ta grana jest "nowym objawieniem minecrafta"

Dzisiaj rano ta gra pobrała mi się cała.

I muszę przyznać że napierdalam w nią ciągle bo jest super.

Ale mam do ciebie jedno pytanko czy da się tutaj rozwalić jakiś blok

Wsiąść go do ekwipunku i go postawić ?

Jak tak to powiedz jakimi klawiszami albo nagraj TuTa :D

Ta gra przypomina Majnkrafta jedynie tym, że grafika opiera się na sześcianach.

Na razie niema możliwości rozwalania bloków i chowania ich od plecaka, żeby coś z nich zrobić. Niekiedy możesz bloki rozwalić(często są to bloki w jaskiniach przy złożach) za pomocą bomby (kupujesz, klikasz Tab i wybierasz ją, potem używasz na Q). Powiem szczerze że nie wiem czy w ogóle Wollay ma w planach taki system, ale fajnie by było.

@up.

chodzi o to, żebyś bił moby, robił dungeony, i levelował. Bo na razie tyle tylko jest do roboty.

Pamiętajcie, że to jest dopiero alpha, na 100% dostaniemy dużo więcej możliwości.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

@up nie przesadzaj w cube world można przecież latać gliderem, pływać łódką, bawić sie bombami :),i z kolegami grać! Więc mi tu niemów że można tylko bić moby robić dungeony i levelować

Opublikowano

latanie Gliderem i pływanie łódką to część eksplorowania świata co wiąże się z robieniem Dungeonów (bo jakoś musisz do nich dojść) zabawa z bombami mnie na razie nie jara, bo obiektów które można zniszczyć jest na prawdę mało. A gra z kolegami jest chyba wiadoma skoro jest możliwość zrobienia serwera.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

no tak, ale w sumie zapomniałem jeszcze napisać że w grze się chodzi, skacze, wspina i robi uniki...
no prosze Cie...

1394725204-U719057.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dalej nie wiem o co w tej grze chodzi, ale przybliżyłeś mi ją. Być może kiedyś ową grę kupie, ale na razie coś mi nie podchodzi :G

nie wiem jak wy ale kupowanie takich gier to nie dla mnie. Wezcie przestancie za minecrafta 100zł? ja mam cube worlda zhackowanego, wszystko jest ok i nic nie musialem placic

Opublikowano

I właśnie przez takich ludzi jest taka a nie inna sytuacja na rynku gier. Po co kupić, skoro można grać na piracie, pewnie. Postaw się teraz w sytuacji twórcy gry, którą chcesz wypuścić chociażby tak, żeby kosztu się zwróciły, niestety nie zwrócą ci się, nie zarobisz, ba, nawet stracisz, bo ludzie tacy jak ty wolą piracić gry.

Ta gra to jest RPG, jednak za wiele rzeczy teraz nie można robić np. niedługo można się spodziewać, że od NPC'ów będziemy mogli przyjmować różne zadania itp.

Na multi to fajna gra, jednak samemu grając też nawet przyjemnie. Warto też pamiętać, że to wersja alpha, także może być sporo bugów, a to co oferuję obecnie gra, pewnie ulegnie wielkiej zmianie na lepsze.

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Myślałem , że ta gra jest bezpłatna ;d . Nie ogarniam już ;s

DarkNe3s | Projekt Nad Serwerem Metin2

y5xzxs.jpg

"Cross Bogiem , Moc Nałogiem , Życie zabawą , zębatka podstawą"

170 postów / Done.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...