Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Aion-czy ogarnę

Astronom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Niedawno dowiedziałem się o Aion'ie i z tego co przeczytałem to polska wersja językowa jest bardzo słaba, więc zanim sciągnę i zacznę grać chciałbym wiedzieć, czy na poziomie angielskiego z gimnazjum ogarnę to grę?

Nie obraził bym się za jakieś dobre porady na początek gry ;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Większość questów masz tak zrobione że 9-cio latek daje sobie z tym rade a z ludźmi się dogadać powinieneś (przynajmniej w moim przypadku)

Opublikowano

Jeśli chodzi o questy to ich nawet czytać nie musisz xD Ja osobiście mimo iż znam angielski, to patrze tylko kogo zabić, do kogo iść czy coś. Nie chce marnować czasu na czytanie... A jeśli chodzi o dogadywanie się to jest bardzoo dużo polaków, więc nie ma z tym problemów.

Opublikowano

Nie ma jeszcze oficjalnej PL wersji AIONa. To co widziałeś to zapewne to bzdurne spolszczenie tworzone przez idiotów i dla idiotów. Ewentualnie widziałeś informacje jak ma wyglądać oficjalna wersja wkrótce, która jak się wypowiedziałem w innym temacie - pytaniu o Eng Game w Aionie - będzie porażką prawie tak wielką jak to dziadostwo robione przez IronSquad.

AION jest grą zrobioną w ten sposób by każdy bez względu na wiek miał szansę spróbować - jedynym wymogiem jest chęć zrozumienia. Chcesz iść na łatwiznę, ściągnąć bzdurne spolszczenie i mieć opisane wszystko w sposób 2x trudniejszy do zrozumienia niż w podstawowym angielskim, w normalnej wersji? Odpuść bo skończysz na max lvl nic nie rozumiejąc z tego co będzie się działo wokół. Chcesz spróbować, jesteś gotowy szukać odpowiedzi, tłumaczyć sobie, patrzeć po różnych forach w poszukiwaniu pomocy i pytać (po uprzednim zmolestowaniu przycisku szukaj)? Spróbuj, moim zdaniem warto i jeśli się postarasz to sporo osiągniesz.

Questy jak napisał "rafcioli" masz zrobione w banalny sposób, gdzie jest wytłumaczone: gdzie masz iść, co masz zabić i ile czego przynieść. Tylko wyjątkowo tępy idiota nie zrozumie jak w angielskiej wersji trzeba kliknąć na niebieski link w opisie questa prowadzący do magicznego przycisku "Locate" który Ci pokazuje jak ktoś siedzący obok palcem na ekranie Twój cel. Trzeba zabić 20 mobów? Otwierasz mapę, zaznaczasz aktywny quest i pojawiają Ci się obszary występowania tych mobów. W całej grze na 1114 zrobione q na głównej postaci może do tej pory spotkałem 1 w których potrzebowałem pomocy bo: 1. opis questa był niezrozumiały; 2. cele zadania nie były w pełni sprecyzowane. Okazało się, że musiałem chwilę (gdy to już biegłem do celu pokazanego na mapie) poczekać na NPCa, który się pojawia i idzie za mną z prędkością żółwia do miejsca oddalonego o powiedzmy kilometr. Myślałem, że mnie szlag jasny trafi - ale nagroda była tego warta.

Odpowiadając na pytanie czy sobie poradzisz z angielskim na poziomie gimnazjum... Cóż. Jeśli chodzi o poziom inteligencji aktualnych gimnazjalistów to nie chciałbym Cię obrazić bo zadałeś w inteligentny sposób pytanie ale powiedzmy, że może być problem w dogadywaniu się z doświadczonymi graczami. Jeśli się postarasz, pograsz trochę, zfailujesz parę instancji to załapiesz co i jak (człowiek uczy się na błędach ale jeśli ciągle je popełnia to jest po prostu kretynem) i powinieneś dać radę. Nazwy, opisy skilli itd - wszystko jest łatwo wytłumaczone. Jest trochę Polaków na wszystkich serwerach (swoją drogą dużo za dużo) więc nie powinieneś mieć problemu z znalezieniem PL legionu.

Co do rad to na pewno rób wszystkie questy dla golda - jeśli zaczniesz na EU to będziesz potrzebował GP - Gold Packa = będziesz potrzebował dużo golda. Aktualnie nie chce mi się odpisywać na kolejnego PMa, więc wkleję co wysłałem pewnemu szaleńcowi, którzy odważył się do mnie napisać po zobaczeniu długiego postu w jego temacie.

Gold Pack (w dużym skrócie jeśli nie wiesz co to jest, to coś na styl abonamentu skracającego cd instancji, umożliwiającego trade i dający pomniejsze acz dość istotne bonusy) stoi u nas 50kk+ {U nas = na Nexusie - dop. po wklejeniu } Powiedzmy, że jak ja dobijałem 55lvl (wtedy max lvl w epizodzie 2.7) to miałem 100kk luzem, przy czym GP chodziły po 10-15kk - no i ja ten gold zdobyłem sprzedając itemy na brokerze i dużo kombinując czego Ty zakładając nowe konto nie będziesz mógł zrobić bowiem FailForge tak chce zarobić. Najtrudniejszą opcją jest wbicie 40lvl (gdzie to pierwszy raz faktycznie może się przydać GP) i zebranie do tego czasu 50kk. Jak? Nie wiem, mnie nie pytaj. Ponoć są ludzie, którym się to udaje. Musiałbyś dużo farmić by sprzedawać do NPC, robić wszystkie q (polecam, przyjemnie się robi, wpada dużo expa i sporo golda) i w międzyczasie expiąc nabijać Aethertapping. O tym co to jest za chwilę. Ewentualnie możesz zainwestować realne pieniądze, za 100 złotych kupić 4 GP i użyć je wszystkie (bądź sprzedać i mieć kasę z 3) - sumują się dzięki czemu będziesz miał 4 miesiące gry opłacone i z głowy. Czy warto? Cóż. Nie pochlebiam modelu F2P ale wciąż uważam, że tu jest lepiej niż w mojej poprzedniej grze w którą grałem dlatego piszę o tej opcji. W ostateczności możesz kupić GP z Allegro. Tej opcji w ogóle nie polecam ale jak kto woli.

Zastanawiasz się jednak pewnie jak możesz kupić GP w grze skoro nie możesz tradeować. GP jest jedynym itemem, który możesz kupić z brokera (ceny ok 10kk wyższe niż normalnie od graczy, ale cóż... Żeby kupić GP od gracza ten musi Ci zaufać i dać Ci GP. Wtedy Ty odpalasz GP i oddajesz gold. Ryzykowne i dlatego tak ciężko jest się wybić nowemu graczowi. Ale moim zdaniem warto próbować bo gra jest tego warta.

Powiedzmy, że już się wybiłeś, skończyłeś swoje pierwsze instancje, pozdobywałeś jakieś itemki i zabiłeś kogoś z przeciwnej frakcji. Szybko załapiesz o co w tym wszystkim chodzi i jak to działa bo jak napisałeś - grałeś w WoWa. Powiedzmy, że odpaliłeś też swojego pierwszego GP na 50lvl - gdzie już go potrzeba. Jak teraz zarobić na kolejnego? Najprościej jest na Aetherze. W dużym skrócie to są te śmieszne kawałki skałek w latające powietrzu nad Altgardem, Morheim i Beluslan, które będąc Asmo mijałeś parę razy. Nie znam map ely, tęcze mi zasłaniały widok więc jeśli zdecydujesz się nimi grać to musisz szukać pomocy gdzie indziej bo nie znam się. Zbieranie i nabijanie Aethertappingu zaczynasz od Altgardu zdobywając Aether Poudery (jeśli mnie pamięć nie myli). Aether możesz wykorzystać do morphu innych itemów z różnych craftów i dlatego jest on tak ważny (bo powiedzmy rozwijając Aethertapping i mając alchemię na masterze z najlepszymi reckami jesteś w stanie zarobić bardzo dużo i bardzo szybko). Co powiedzmy 1min gdy kończy Ci się czas to siadasz na chwilę bądź używasz potki po czym latasz dalej po kolejnych mapach - aż wbijesz 400 i wejdziesz na jedną z ostatnich map - Gelkmaros. Tam możesz zbierać "najważniejszy" aether, który najlepiej schodzi u brokera i jest najbardziej przydatny. Długo się męczyłem by zrobić te 499 pkt w Aethertappingu i zmarnowałem na to paręnaście ładnych godzin z życia ale warto było bo teraz jestem samowystarczalny w grze pod względem scrolli, potek i zarobiłem mnóstwo golda. Ponadto Aethertapping na pewno się przyda w 4.0, które wyjdzie wkrótce.

Co do samego grania w Aiona to nie powiem Ci kim najlepiej i jak jest grać bo wszystko zależy od człowieka. Najlepiej się znam na templarze (sporo na clerze oraz trochę na sorcu, SMie i rangerze) i na temat mojej klasy jestem w stanie Ci powiedzieć tyle, że jeśli wcześniej nie grałeś czymś takim to nie podchodź do tego. Dużo łatwiejszy będzie chociażby glad - jeśli szukasz klasy melee.

Powodzenia w grze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...