Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

i3 czy phenom II

Miko721

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie kupuje nowego kompa do gier tak do 1500 zł Jaki procesor będzie lepszy pod względem ceny i wydajności ?

Bardziej opłaca sie kupić Phenoma II 965 za około 350 zł i dokupić chłodzenie do niego za 120 czy lepiej kupić Intel Core i3 2120 które kosztuje około 470 ? jeżeli to ma jakieś znaczenie chce dodać że zamierzam grać w gry na dx11 np Shogun 2 i chciałbym wiedzieć który procek lepiej się do tego nada

To może żeby nie zakładać nowego tematu prosze aby ktoś złożył mi kompa do 1500 zł pod planformę intela Lga1155 można troche wykroczyć poza 1500 z góry dzięki tylko 1 taka sprawa zależało by mi aby krta graficzna miałą obsługę dx11

Opublikowano

hmm :D wiesz w to akurat nie uwieże bo mój kumpel ciska na 2 rdzeniowym Athlonie po 2.6 i karcie od Gainward bez chłodzenia 1gb na wysokich w prawdzie bez dx11 ale gra . Jeżeli chodzi o rozdzileczość to u mnie 1280-1024 bo monitorek 17 calowy

Ale jestem tu abyście mi doradzili :D więc sory jeśli to co napisałem zabrzmiało chamsko czy coś

Opublikowano

Do gry Shogun 2 oba procesory są zbyt słabe - chyba, że będziesz grał w niskiej rozdzielczości z wyłączonymi efektami - tutaj masz test

Według tego testu procesor za 4000zł jest za słaby do Shoguna 2 :/

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

Według tego testu procesor za 4000zł jest za słaby do Shoguna 2 :/

No właśnie ja wychodze z założenia że PhenomII z chłodzeniem dał by rade ale zastanawia mnie późniejszy brak upgrad'u bo do intelna mozna dac i5 a u amd co najwyzej Bulldozera

Opublikowano

Hej,

spoko, nie ma sprawy ;) Jeżeli chodzi o wydajność - to czasami gry są bardzo źle zoptymalizowane, pamiętam że chyba Gothic 3 kiepsko chodził nawet na zestawach dużo wydajniejszych.

Jeżeli chodzi o rozdzileczość to u mnie 1280-1024 bo monitorek 17 calowy

W takim wypadku FPs będzie dużo większy, od tego co w teście ;) Nie mniej strategie wymagają dosyć mocnego procesora, karta graficzna nie jest potrzebna taka mocna.

Opublikowano

Hej,

spoko, nie ma sprawy ;) Jeżeli chodzi o wydajność - to czasami gry są bardzo źle zoptymalizowane, pamiętam że chyba Gothic 3 kiepsko chodził nawet na zestawach dużo wydajniejszych.

W takim wypadku FPs będzie dużo większy, od tego co w teście ;) Nie mniej strategie wymagają dosyć mocnego procesora, karta graficzna nie jest potrzebna taka mocna.

Wiem wiem znam sie na tym średnio dlatego pytam ale w tym przedziale cenowym no to albo AMD bez dalszej możliwości upgradu lub intel core i3 . Na różnych forach czytałem że i3 jest lepszy no ale nie testowałem nie wiem ;/ powiem to może tak nie musze zaraz na dx11 odpalić wszystko i na full uciesze sie nawet z dx9 :D ale chodzi mi który procek byście wybrali na moim miejscu .Jeżeli to ma jakieś znaczenie to mam praktyki i co miech dostaje tam jakieś grosze więc uzbierać na i5 będe w stanie ;D po pół roku ^^ ale kompa bd kupywał około 10 sierpnia jak ojciec z zagranicy wróci :D musi to być wtedy bo potem kasa sie rozpłynie :D

Opublikowano

Mam phenoma ii i moge ci polecic z karta msi gtx 660 w BF3 na ulra pykam

W sumie to miła wiadomość ;> bo na nowego kompa czekam już o kilku lat nie chce złożyć jakiegoś szitu :D dlatego radze się tutaj :)

Opublikowano

W przypadku procesora to zależy od tego jaką masz płytę główną - o właśnie zauważyłem, że szukasz całego zestawu :P W takim razie ja bym proponował coś takiego - jak to ma być do ok 1500zł:

Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 - 124.00 zł
Gigabyte ATI Radeon HD7770 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (ver. OC) - 397.00 zł
MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) - 204.00 zł
Intel Pentium Dual Core G2020 LGA1155 BOX - 229.00 zł
Liteon nagrywarka DVD iHAS124-04 czarny/wewnętrzna OEM - 72.00 zł
SilentiumPC Brutus M23 Pure Black - 149.00 zł
Aerocool VP-450 450W OEM - 132.00 zł
Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002) - 211.00 zł

Zestaw dostępny jest tutaj (wystarczy wrzucić produkty do swojego koszyka).

Jeżeli jednak będziesz zbierał przez te wakacje itp... i wyłożysz około 2k to do gier strategicznych lepszym wyborem będzie i5-3350p, w przypadku karty graficznej polecam HD7790 zbliżona do modelu HD7850.

Gigabyte ATI Radeon HD7790 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) - 507.00 zł
Intel Core i5 3350P LGA1155 BOX - 688.00 zł
Corsair VS Series 450W - 149.00 zł

Proponuję, żebyś przy zamówieniu w polu kod rabatowy sklepie Techplanet wpisał "MPC", dostaniesz wtedy darmową wysyłkę do domu, usługę montażu za 0 zł i podstawowe testy całego komputera ! Kod rabatowy ważny jest od 5 produktów koszyku.
Dodatkowo jeżeli będziesz jedną z pierwszych 5 osób, możesz do koszyka dodać myszkę komputerową Esperanza Titanium Hornet 3D TM103K, którą również dostaniesz za darmo (jeżeli cena będzie inna, niż 0 zł po wpisaniu kodu rabatowego tzn. że nie załapałeś się na darmową myszkę) :)

Opublikowano

Wiem wiem słyszłąme o tym dlatego jak bym miał kupywać AMD to już miałem nawet wybrana chłodzenie

W przypadku procesora to zależy od tego jaką masz płytę główną - o właśnie zauważyłem, że szukasz całego zestawu :P W takim razie ja bym proponował coś takiego - jak to ma być do ok 1500zł:

Gigabyte ATI Radeon HD7770 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (ver. OC) - 397.00 zł
Intel Pentium Dual Core G2020 LGA1155 BOX - 229.00 zł
Aerocool VP-450 450W OEM - 132.00 zł

Jeżeli jednak będziesz zbierał przez te wakacje itp... i wyłożysz około 2k to do gier strategicznych lepszym wyborem będzie i5-3350p, w przypadku karty graficznej polecam HD7790 zbliżona do modelu HD7850.

Gigabyte ATI Radeon HD7790 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) - 507.00 zł
Intel Core i5 3350P LGA1155 BOX - 688.00 zł
Corsair VS Series 450W - 149.00 zł

Proponuję, żebyś przy zamówieniu w polu kod rabatowy sklepie Techplanet wpisał "MPC", dostaniesz wtedy darmową wysyłkę do domu, usługę montażu za 0 zł i podstawowe testy całego komputera ! Kod rabatowy ważny jest od 5 produktów koszyku.
Dodatkowo jeżeli będziesz jedną z pierwszych 5 osób, możesz do koszyka dodać myszkę komputerową Esperanza Titanium Hornet 3D TM103K, którą również dostaniesz za darmo (jeżeli cena będzie inna, niż 0 zł po wpisaniu kodu rabatowego tzn. że nie załapałeś się na darmową myszkę) :)

Fajnie ;) ja teraz też na szybko zmajstrowałem coś takiego http://przeklej.org/file/hdXDZ4/Intel.bmp nie dodałem przepz przypadek ramu ale to będzie 4gb wydatek jakieś 100 zł wiec 1600 troche ponad no i nie pewna rzecz to obudowa bo przez pośpiech :D nie sprawdziłęm czy nie jest zamała :D

Wiem wiem słyszłąme o tym dlatego jak bym miał kupywać AMD to już miałem nawet wybrana chłodzenie

Fajnie ;) ja teraz też na szybko zmajstrowałem coś takiego http://przeklej.org/file/hdXDZ4/Intel.bmp nie dodałem przepz przypadek ramu ale to będzie 4gb wydatek jakieś 100 zł wiec 1600 troche ponad no i nie pewna rzecz to obudowa bo przez pośpiech :D nie sprawdziłęm czy nie jest zamała :D aa i CD-Rom mi nie potrzebny w sensie mam nowy więc kupywać nie ma potrzeby

Opublikowano

Kurde skłądam te cześci i jestem w punkcie X ;d bo szukam karty ale jak bym nie wzioł to wychodzi 1700 ponad ;D albo coś wywalić :D albo nie wiem

Opublikowano

Ale już masz podany zestaw, więc w czym problem? Po co samemu majstrujesz?

Najlepiej to weź używke i5 Sandy ;)

Ps. Twój zestaw lipny.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Ale już masz podany zestaw, więc w czym problem? Po co samemu majstrujesz?

Najlepiej to weź używke i5 Sandy ;)

Ps. Twój zestaw lipny.

Dlaczego lipny ? jak prawie wszystkie cześci z zestawu 1 tylko procek i karta się różnią

Nie mam jak zaskoczyć bo nie wiem jak wykobinować z kartą żeby zgadzało się się z kasą :P jak kolega napisał do strategi bardziej proc potrzebny wiec postawiłem na i3 ale zaś karta wtedy ucierpi

Opublikowano

Wiem ale wkładając i3 wtedy wychodzi mi ponad 1700 ;/ a Intel Pentium jakoś mi sie nie widzi .Bozydar dlaczego uważasz że to porażka taki nie uzasadniony post może tylko kogoś w błąd wprowadzić a używek nie zamierzam kupywać poleci po 2 tyg a ja bd 500 w plecy

Opublikowano

Nie poleci, bo masz gwarancje rozruchową ;x Dlaczego tak twierdze? Bo taka jest opinia na temat tych procesorów, dodatkowo powiem, że i3 3220 czyli 3-ciej generacji masz za mniejszą cene. (albo podobną)

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

właśnie miałem to napisac :D w sensie z tymi 3220 ujme to tak tych seri generacji itp jest tyle że mozną sie pogubić a mi chodzi ogolnie o i3 sam teraz do koszyka dodałem sobie I3 3220 Ivy Bridge i nawet taniej wyszło ze 3 zł xD a czy mógł byś mi doradzić w sensie pogadam z rodzicami czy zogdzą sie na kompa za wiecej niz 1500 ale pewnie nie . to może narazie dać sobie jakiegoś starszego radeona za 250 zł mój kumpel ma i sprawuje mu się nieźle (tyle że ma na niej chłodzenie) i gra w sporo nowiutkich gierek ;D. i Potem zakupić lepszą karte ? hm ?

Poza tym weź pod uwage że nawet używany I5 będzie kosztował wiecej niz nowy i3 a ja juz z i3 mam problem jaką karte dobrać :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...