Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Po co warto sięgnąć ucząc się C++ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Postanowiłem nauczyć się programować w C++. Nie zamierzam tu odkopywać po raz setny tematu ,,Jakie książki wybrać?" Chodzi mi trochę o co innego. Po jakie materiały warto sięgnąć. Jak uczyć się możliwie w najefektywniejszy sposób? Bo zdaję sobie sprawę, że samo przeczytanie kursu nie wystarczy. Jak mam ćwiczyć, aby osiągnąć wprawę i o ile to możliwe, C++ posługiwać się w sposób intuicyjny, nie zastanawiając się nad postawieniem każdego średnika, nad wprowadzeniem każdego strumienia cin i cout. Tak... Tak.. <Pisać, pisać i jeszcze raz pisać>. Chodzi mi o radę jak się za to zabrać. Nie chcę się przeliczyć, tak samo jak nie chce pisać w kółko programów typu Hello Word. Inaczej mówiąc - jaką drogę obrać, by stać się biegłym i wartościowym programistą? Obecnie czytam i robię ćwiczenie z TuT Xiona <Od zera do gier kodera>. Jest to w mojej opinii bardzo fajny i przystępny kurs, z tym, że jak zdążyłem się przekonać, trochę nieaktualny. Z problemami sobie radzę, potrafię użyć googla i na podstawie innych kursów wywnioskować czego żąda ode mnie kompilator. Ale to za mało. Wątpię, abym na podstawie tego kursu poznał wszystkie najnowsze standardy C++. Co Waszym zdaniem jest najlepszym uzupełnieniem tego tutorialu? Chodzi mi o jakiś kurs, może serie wideoporadników czy tam też jakiś inny wynalazek. Nie musi być napisany po mistrzowsku, super przystępnie i tak dalej, bo te cechy znajduje w książce Xiona. Nacisk kładę przede wszystkim na zgodność treści z najnowszymi standardami i na to, aby traktował on o sprawie z zupełnie innej strony niż Xion. Tak, abym mógł sobie poukładać w głowie pełny obraz sprawy.

No i jeszcze jedna dodatkowa kwestia. Ile czasu zajmuje nauczenie się programowania do przyzwoitego poziomu. Tak, tak, wiem, że:

programista uczy i doskonali się przez całe życie, bo wciąż udoskonala się biblioteki, jak i sam język.

nauka C++ to długa i mozolna droga i z podejściem na łapu-capu nigdzie nie zajdę. Trzeba mieć dużo cierpliwości i pokory.

każdemu nauka zajmuje inną ilość czasu.

Ale ja chcę tylko mniej więcej się zorientować. Ponieważ wiem, że nie znacie mnie i nie powiecie mi przecież ile zajmie to MI proszę tylko o to, abyście napisali po jakim czasie Wy ogarnialiście już w miarę obiekty i byliście w stanie ruszyć się ze swoimi projektami poza wiersze konsoli. Nigdzie mi się nie śpieszy, jak trzeba to i rok posiedzę, aby dojść do tego etapu, zwyczajnie lubię mieć wyobrażenie tego co mnie czeka.

No to tyle. Będę wdzięczny, jeśli ktoś dotarł do końca moich wypocin i pomoże mi rozwiać moje wątpliwości.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tylko, że symfonię trzeba kupić, a to problem hehe ;) Nie no, a poważnie to ta 1 symfonia jest jeszcze bardziej przestarzała (widziałem fragment kodu, ciężko poznać że to C++ ;P ) A 2 trzeba kupić, bo do pobrania nie ma (wiem, wiem - jestem nicponiem, bo ktoś siedział tygodniami i pisał, a ja teraz to po chamsku chce za darmo. No trudno. Kasy nie ma. W każdym razie robię to co robię zawsze jak korzystam z piratów - jak tylko wpasnie kasa kupuję oryginał przy najbliższej okazji). No, ale ten link ciekawy. Chyba nawet już dawno, dawno temu coś to widziałem, ale nie nadaje się zbytnio jako kurs sam w sobie. Prędzej jako przystawka do innego kursu - tak jak potrzebuję w mojej sytuacji. Zignoruje chyba jednak Twoją radę z przyczyn technicznych (Symfonie wyszły) oraz dlatego, że Od zera do gier kodera wyjątkowo dobrze do mnie trafia. W sumie to ta książka wyprowadziła mnie z zamieszania w mózgowinie jakie zrobiły inne <<<<<poradniki>>>>>. A uczyć będę się systematycznie, na ile pozwoli mi życie. To już moje 3 podejście chyba i mam nadzieję, że W KOŃCU się uda ;)

Ale za link jestem bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Czy ktoś jeszcze może się wypowie?

Opublikowano

Tylko, że symfonię trzeba kupić, a to problem hehe ;) Nie no, a poważnie to ta 1 symfonia jest jeszcze bardziej przestarzała (widziałem fragment kodu, ciężko poznać że to C++ ;P ) A 2 trzeba kupić, bo do pobrania nie ma (wiem, wiem - jestem nicponiem, bo ktoś siedział tygodniami i pisał, a ja teraz to po chamsku chce za darmo. No trudno. Kasy nie ma. W każdym razie robię to co robię zawsze jak korzystam z piratów - jak tylko wpasnie kasa kupuję oryginał przy najbliższej okazji). No, ale ten link ciekawy. Chyba nawet już dawno, dawno temu coś to widziałem, ale nie nadaje się zbytnio jako kurs sam w sobie. Prędzej jako przystawka do innego kursu - tak jak potrzebuję w mojej sytuacji. Zignoruje chyba jednak Twoją radę z przyczyn technicznych (Symfonie wyszły) oraz dlatego, że Od zera do gier kodera wyjątkowo dobrze do mnie trafia. W sumie to ta książka wyprowadziła mnie z zamieszania w mózgowinie jakie zrobiły inne <<<<<poradniki>>>>>. A uczyć będę się systematycznie, na ile pozwoli mi życie. To już moje 3 podejście chyba i mam nadzieję, że W KOŃCU się uda ;)

Ale za link jestem bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Czy ktoś jeszcze może się wypowie?

nie trzeba hehe, Stare wydanie idzie sciagnać w necie, a nowe wydanie ( nie wiem czy zawiera przestarzałe informacje bo nie czytałem :). Ja czytam stara wersje i sa działy dla programistów którzy programuja w C i pisze ze osoby programujące w c++ maja to opuścić.

A książka wcale nie jest droga 62 zł na allegro ( podał bym ci linka, ale nie wiem czy można, bo admin może to uznać jako reklamę )

Odpuść sobie jedną czy dwie gry i książka będzie twoja :)

Ale jak książka " od zera do gier kodera " ci się dobrze czyta to czytaj ja i nie zmieniaj na symfonie .

Opublikowano

No, starą wersję ściągnąłem, ale tam różnice są już na poziomie Hello Word! Np. nie ma namespace std (czy jak to tam) ale mimo to są same cout i cin bez std:: je poprzedzające. I jeszcze wiele takich drobiazgów, więc wygląda na jeszcze bardziej przestarzałe od kursu Xiona. Być może te rozbieżności wynikają z tego, że jest to najzwyczajniej skrypt języka C. Nie wiem. Nie znam się.

Natomiast nową wersję nabędę pewnie kiedyś, bo to bardzo szeroko chwalona książka, ale to kiedyś tam. Jak na razie kurs Xiona nie sprawił mi zbytnich problemów i myślę, że będę się go trzymał. Na allegro, rzecz oczywista, zerknę w pierwszym rzędzie jak już zastanowię się nad kupnem. Jeszcze raz dzięki wielkie ;)

Opublikowano

http://www.cplusplus.com

http://guidecpp.cal.pl

http://www.josuttis.com/libbook/idx.html

No i jeszcze jedna dodatkowa kwestia. Ile czasu zajmuje nauczenie się programowania do przyzwoitego poziomu. Tak, tak, wiem, że:

zależy od ciebie, jak będziesz pisał codziennie po 3-4 moze 6 godzin, wciągu roku jesteś w stanie opanować go na przyzwoitym poziomie, ale to nie o to się rozchodzi tylko o umiejętność układania wydajnych i skomplikowanych algorytmów.

Opublikowano

http://www.cplusplus.com

http://guidecpp.cal.pl

http://www.josuttis.com/libbook/idx.html

zależy od ciebie, jak będziesz pisał codziennie po 3-4 moze 6 godzin, wciągu roku jesteś w stanie opanować go na przyzwoitym poziomie, ale to nie o to się rozchodzi tylko o umiejętność układania wydajnych i skomplikowanych algorytmów.

jak będzie siedział 6 h to wzrok straci pajacu !

Opublikowano

Zależy jak kto jest podatny na to, są ludzie którzy w ogóle nie siedzieli przy komputerze a nawet telewizorze a mają oczy popsute, bardziej zwalił bym to na genetykę, zresztą zawodowi programiści, gdy pracują nie siedzą 6h tylko nawet więcej...

tak więc nie ma zysku bez poświęcenia i pracy.

Opublikowano

Zależy jak kto jest podatny na to, są ludzie którzy w ogóle nie siedzieli przy komputerze a nawet telewizorze a mają oczy popsute, bardziej zwalił bym to na genetykę, zresztą zawodowi programiści, gdy pracują nie siedzą 6h tylko nawet więcej...

tak więc nie ma zysku bez poświęcenia i pracy.

Ale widziałeś ze 3/4 programistów mają okulary ?

Opublikowano

Od patrzenia w monitor co najwyżej oczy ci się zmęczą jak masz jakąś chińszczyzne z niskiej półki, wzroku to nie psuje.

tak, bo tylko oni siedzą przed kompem!!!!

Osobiście siedzę 12-15 godzin dziennie (proszę, nie komentujcie ;d) i nie widze problemu. Oczy mi się nie męczą i mam bardzo dobry wzrok.

Opublikowano

ale to nie o to się rozchodzi tylko o umiejętność układania wydajnych i skomplikowanych algorytmów.

do tego jak ogarniesz podstawy, i będziesz chciał wejść w taki tryb nauki, to staraj się pisać jak najkrócej, i czytelnie i zajmij się OOP

do 12h siedze i orli wzrok

Co z tego jeżeli programiści nakurwiali na tych 100 kilogramowych kineskopach? Chciałbym przypomnieć że mamy aktualnie monitory LCD w sprzedaży.

Jakbyś zrobił zestawienie młodych programistów, to dużej ilości byś nie znalazł z okularami.

Ogólnie to głupia wymówka, a może dlatego że programiści kiedyś lubili oglądać lasery i spawarki?

@up

bahahah 12-15h hbahbhaba

Opublikowano

Od patrzenia w monitor co najwyżej oczy ci się zmęczą jak masz jakąś chińszczyzne z niskiej półki, wzroku to nie psuje.

tak, bo tylko oni siedzą przed kompem!!!!

Osobiście siedzę 12-15 godzin dziennie (proszę, nie komentujcie ;d) i nie widze problemu. Oczy mi się nie męczą i mam bardzo dobry wzrok.

Ile masz lat 16 ? Pogadamy za 40 lat .

Opublikowano

Nie sądzę abym oslepl od patrzenia w monitor 6h dziennie, bo pracuje na dobrym ekranie graficznym. Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że nie mam w planach spędzać jednej czwartej doby przy kompie, a tym bardziej 15h, bo tak się składa że jestem człowiekiem i mam potrzeby takie jak jedzenie, picie, sranie i spanie. Nie mówiąc już o potrzebach nieco wyższych, odrobinie ruchu etc. Co nie oznacza, że przeszkadza mi aby poczytać kurs w wolnej chwili, ale wolę spędzić na nauce dodatkowy rok, niż spędzać ponad połowę życia przed kompem.

Opublikowano

do tego jak ogarniesz podstawy, i będziesz chciał wejść w taki tryb nauki, to staraj się pisać jak najkrócej, i czytelnie i zajmij się OOP

do 12h siedze i orli wzrok

Co z tego jeżeli programiści nakurwiali na tych 100 kilogramowych kineskopach? Chciałbym przypomnieć że mamy aktualnie monitory LCD w sprzedaży.

Jakbyś zrobił zestawienie młodych programistów, to dużej ilości byś nie znalazł z okularami.

Ogólnie to głupia wymówka, a może dlatego że programiści kiedyś lubili oglądać lasery i spawarki?

@up

bahahah 12-15h hbahbhaba

okulary mogą być np ochronne jako dodatek ;)

Opublikowano

@jackraymund

Wcale pisanie krócej nie "uwydajnia" naszego pogramu, tylko od algorytmu, czy jest skomplikowany itp. przynajmniej mi się tak zdaje, ale to nie znaczy ze nie musimy pisać jak najdłużej ;p

akuratnie nie wiem o czym mówisz(żaden przykład mi nie przychodzi do głowy)

bardziej chodzi mi o wykorzystywanie w 100% podstaw

popatrz na kody randomów a np. sopelka, o to mi chodzi :)

http://www.mpcforum.pl/topic/976604-pytanie-rand-c/

Opublikowano

Ok, dziękuję wszystkim, którzy posłużyli mi fachową pomocą. Myślę, że temat jest rozwiązany, jednak nie oznaczam go jeszcze jako taki, bo może ktoś chce jeszcze dodać coś konstruktywnego.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...