Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[ZAPOWIEDŹ] Conqueror Of Four Kingdoms [RPG] [FRAKCJE] [EKONOMIA]

Pawel222251

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Z tej strony mordaler - co prawda nie piszę ze swojego konta, ale jako, że użytkownik, który użyczył mi swojego współpracuje ze mną nad serverem, chyba nikt nie obrazi się, że wkradłem się do tego działu tylnymi drzwiami. W tym miejscu, chciałem przedstawić wam moją koncepcję servera RPG, całkowicie innego od tych, na których do tej pory graliście. Oczywiście nie będzie to gadanie po próżnicy, ponieważ mapę i systemy ekonomiczne, nazewnictwo, podział ról, gildi oraz frakcji, mam gotowe od miesiąca w tył CONAJMNIEJ (sama mapa robiona była bodajże od kwietnia, ale cudów nie oczekujcie - jest ona poprostu poprawna, choć niektóre elementy mogą się podobać). Zacznijmy od kilku problemów teoretycznych, ale najpierw krótkie wprowadzenie w świat 4 Królestw.

Wydawać by się mogło, że Królestwa widziały już swoje najgorsze czasy... Odkąd Król Dominus oszalał po śmierci swojego kochanka (co notabene było tabu na dworze) i przybrał tytuł Straconego Króla oddając się demonom, lordowie Północy, Dorzecza, Górskich Klanów oraz Żółtego Morza zbierali armię, aby pokonać wojska króla stacjonujące w stolicy. W samym oblężeniu brali udział chyba nawet członkowie zakonów z Zachodnich Krain i podróżnicy z Wysp Słonecznych. Oczywiście - co było pewne - stolica pod naporem hordy padła w ciągu miesiąca, wiele dzielnic zostało zniszczonych podczas trwających tygodniami walk na ulicach, a sam krół otruł się i wykrwawił w sali tronowej. Po tym jak w wypadku śmierci Dominusa zapanowało bezkrólewie, lordowie postanowili wybrać spośród siebie nowego króla. Najbardziej dążył do owej władzy Lord Sath - koniec końców obecny król, który jak się plotkuje, podczas oblężenia kazał nocą zabić swojego głównego konkurenta do tronu, Lorda na Północy Eddarda (widzicie podobieństwo? :P) Wolfskina, czym - a bynajmniej tak myślał - zagwarantował sobie władzę. Miesiąc po zdobyciu stolicy umarł także Namiestnik na Morzu - Egon Thornsteel - brat Eddarda. Przypadek? Nie sądzę... Teraz rok po wydarzeniach, które spowiły mrokiem Królewską Cytadelę - zamek pośrodku stolicy, najbardziej poszukiwaną osobą jest syn Egona. On jest kluczem to zagadki Korony...

1 problem - Religia

Obecnie wyznawani - Nowi Bogowie to odpowiednio:

Architekt: patron stolicy, ziem centralnych, budowlańców, ojców i lordów.

Matka: patronka Wschodu, matek, zwierząt i roślin, rolników oraz łąk i lasów.

Kowal: patron Zachodu, rzemieślników, kopalni i gór, narzędzi, wulkanów i jaskiń.

Złodziej: Patron Południa, złodziejów, pustyni, oazy i ocelotów.

Wojownik: Patron Pólnocy, tundry, wojny i broni, koni, wilków i zamków.

Kupiec: Patron Jadeitowego Morza, statków, wypraw, kupców, karawan, targów, osłów i mułów, podróżników oraz kartografów.

Mędrczyni: Patronka Wolnych Ludzi, uczonych, kapłanów, świątyń oraz miast.

2 problem: dużo frakcji

Jako, że rolę frakcji będą odgrywały poszczególne rody, nie będzie tych frakcji aż tyle, żeby obawiać się nadmiaru. Im ród większy - w sensie reputacji i majątku - tym więcej ludzi, którzy za swoje działania będzie otrzymywać tytuł szlachecki, może do niego wstąpić. Reszta to mieszkańcy osad, żołnierze, najemnicy i chłopi - ale oni idą do tego kto płaci więcej, chyba, że król wprowadzi pańszczyzne... ale o tym w

3 problemie: ekonomia

Wymienie tutaj w punktach podstawy ekonomi 4 Królestw - niektórych można się domyślić - inne - zadawajcie pytania.

1. PKB - czyli to ile wyprodukuje dany zakład. Co tydzień chodzić będzie po zakładach poborca podatkowy i pytać o wyprodukowane materiały. Wiem, że towarzyszyć będzie dużo "lewych" towarów, dlatego spróbujemy wgrać plugin na ograniczony crafting. Od PKB będzie zależeć...

2. ...giełda - tam można "darować" jakiemuś cechowi (np kowali) pieniądze - jeżeli cech zwiększa produkcję - nasze pieniądze rosną, jeżeli ją zmniejsza - maleją - taka rada - inwestujemy w broń i jedzenie przed wojną,wyprawami etc :P

3. Zagraniczne dostawy - niektóre towary nie będą brane pod uwagę na giełdzie, ale raz w tygodniu będzie można je zakupić od zagranicznych, zamorskich kupców w dużych ilościach - od sadzonek drzewa junglowego, przez siodła i zbroje dla koni, aż po gąbki itp.

4. Waluty - oczywiście każdy lord - senior, czyli ten który liczy się w swoim regionie będzie mógł nadawać inną walutę, ale walutą państwa jako 4 Królestwa jest golden nugget.

Kolejny temat, czyli związki między ludźmi, a rodami.

Powiedzmy, że zaczynasz grę. Wszystko miło fajnie, ale co by tu porobić? Mapa wielka (kilkanaście minut podróży do innego miasta, dalszej wsi lub lokacji questowej), a na dodatek nie ma pieniędzy nawet na najtańszą chabetę... Trzeba poszukać pracy. Można nająć się do cechu (żelazne narzędzia zawsze w cenie!), zostać kupcem (kto kupi piasek na pustyni, kto kupi piasek?), uprawiać hazard (mam kilka fajnych pomysłów na gry losowe), lub - no właśnie zatrudnić się u lorda. Lord musi wtedy zagwarantować ci żołd, lub dać ziemię w zamian za twoją pracę. Pracujesz sobie u takiego lorda i ogólnie jesteś zadowolony z życia - ale co dalej? Pniesz się w drabince społeczności lokalnej, aż wreszcie jest! Szansa na wybicie się! Lord oblężonego zamku nie ma jedzenia! Nocą więc wkradasz się tylko sobie znanymi tunelami ściekowymi (życie na ulicy nauczyło cię, że każda klapa w ziemi prowadzi do ciekawego miejsca) i karmisz załogę zamku. Lord przetrwał oblężenie, a w zamian za uratowanie mości lordowskiego tyłka stoi za wyniesiem cię do najniższej szlacheckiej formy - giermka u znanego rycerza. Po wielu latach rycerz stwierdza, że jesteś najlepszym giermkiem jakiego miał i nie pozwoli sobie na zrobienie z ciebie rycerza... Piszesz więc do lorda - seniora tego rycerza skargę. Król, bacząc na twoją ewidentną krzywdę robi z ciebie rycerza... Masz już tą wioskę/zamek i myślisz sobie - fajnie było by być lordem. Dołączasz więc do buntu, idziesz na wojenną kampanię i w zamian za zasługi stajesz się lordem z podległymi sobie wojskami.. I tak dalej, aż zostaniesz królem. Bla, bla. Oczywiście możesz też przekupić urzędników, ale kto by na to patrzył...

Nie mówię już o takich sprawach jak mariaże pomiędzy lordami, ponieważ to element, który gracze wprowadzą w trakcie gry (teraz ja dziedziczę twoje ziemie skurczybyku! ha!)

Trochę gadania już było przejdźmy więc do zadań, a raczej do ich braku.

Zamiast dennego wypełniania questów postawiłem na dynamiczne zadania i prolemy fabularne. Dynamiczne zadania, to takie, które na bierząco zlecają lordowie, bądź też sam król.

Przykład
Od jakiegoś czasu w powietrzu wisi konflikt. Dwóch rycerzy z wiosek nieopodal stolicy postanowiło zatarg o ziemie uprawne rozwiązać drogą siłową.

a) Możesz opowiedzieć się po którejś ze stron - nikt nie wymusza poparcie akurat tego, który odgrywa "dobry" charakter.
B) Nikt nie wymusi na rycerzach nagrody za twoje czyny, więc uważaj - buduje to pewien system reputacji, bo kto będzie pracował dla kogoś, kto oszukał już wiele osób.
c) Jeżeli ogłosisz poparcie dla którejś ze stron, możesz zamknąć sobie drogę do zadań drugiej strony.

Zadanie I
Jako, że bitwa się zbliża, musimy przygotować się na starcie.

a)Jestem drwalem. Przyniosę drewno potrzebne na palisade.
B) Jako niezależny farmer, zapełnię spichlerz na czas oblężenia - oczywiście za zawyżoną cenę.
c) Jestem wolnym mieczem - mogę dołączyć do którejś ze stron konfliktu.

Zadanie II
Wojska powoli zbierają się na polu pomiędzy wioskami. Potrzebny jest rekonesans.
a) Jestem charyzmatyczny. Udam się jako szpieg do obozu wroga.
B) Mój koń jest szybki, okrążę więc ich wioskę w poszukiwaniu słabych punktów.
c) Ja i moja drużyna udamy się w celu podjazdu pod obóz wroga.

Zadanie III
Walka trwa.
a) Biorę czynny udział w bitwie.
B) Na bierząco naprawiam uszkodzenia i konstruuję pułapki na wroga.
c) Staram się pomagać rannym

Jak widać w każdym wydarzeniu można przyjąć wiele ról ( to tylko archetypiczne przykłady).

Drugim rodzajem zadań są Problemy Fabularny.

Każdy rozdział historii krainy to inny problem fabularny.

Przykład
Rozdział I (historia nie związana z historią servera)

Pewien alchemik spod Zielonego Morza, ma recepturę potrzebną do uleczenia córki władcy. Rozpoczyna się wyścig z czasem.

I. Poszukiwania informatorów (zadanie dla wielu osób, wkońcu nie wiadomo kto i gdzie wie coś o alchemiku)
II. Zebranie konkretnej drużyny na wyprawę (zostanie ona nagrodzona po ukończeniu zadania)
III. Wyruszenie w celu znalezienia alchemika.
IV. Ewentualne zdobycie mikstury.*
V. Ewentualne podanie jej księżniczce.*

* oznacza pewne wybory. Nie wiemy czy alchemik da nam miksturę, czy nie będzie chciał nas zabić, czy poprostu nie zniknie jak fatamorgana. Zadanie na serverze będzie bardziej rozbudowane, a każdy epizod scalający kilka pomniejszych aktów w rozdział, będzie kończył się epickim wydarzeniem, prowadzącym do kolejnego Problemu Fabularnego. To Mistrz Gry będzie dostosowywał dalszą fabułę do graczy, a nie na odwrót, więc wszystkie chwyty dozwolone.

Zamiast dennego wypełniania questów postawiłem na dynamiczne zadania i prolemy fabularne. Dynamiczne zadania, to takie, które na bierząco zlecają lordowie, bądź też sam król.

No to by było na tyle (cytat z tego co pisałem na forum, które jeszcze nie działa tak, jakbym tego chciał.

Reasumując:

- za jakiś czas pojawią się screeny - to co lubią narzekacze, że pomysł nie wypali

- narazie patrzę za jakimś fajnym hostem - jak znajdę to tydzień max na ogarnięcie - i żeby nie było wtopy z milionem ludzi, to będzie white - lista i 20 slotów na start

- dawajcie pytania, chętnie odpowiem z tego konta, lub ze swojego.

pozdrawiam, mordaler

Opublikowano

Jeżeli to ma być coś na poziomie polecam zmienic plugin na gildie na jakiś lepszy bardziej pod serwer rpg , bardziej rozbudowany np Towny

Uczeń
Opublikowano

Witam, serwer moim zdaniem prezentuje się naprawdę ładnie ^^ Lubie takie klimaty, więc na pewno zawitam na serwerze. Mam nadzieje, że nie okaże się być nie wypałem ;) Mam jedno, mam wrażenie, że całkiem ważne pytanie.

1. Czy Królowie/Lordowie są już wybrani? Jeśli nie, to jak będą wybierani?

2. Czy na serwerze pojawią się jakieś modyfikacje, które by umożliwiły walki na morzach i oceanach?

Opublikowano

Lordów jest na start dwóch (dwóch fabularnie "nie żyje", a gdzieś w tle jest owy zaginiony syn) - podobnie król - też został "namaszczony" przez fabułę.

Co do walki na morzu - zawsze marzyłem o czymś takim, ale jako, że to tylko minecraft, to musimy czekać na odpowiedniego moda. Narazie można się zadowolić systemem handlu w stylu "Plemion" - mówimy zarządcy, że statek płynie tam i tam, kupuje to i to - a on, że w takim razie wróci za tyle i tyle

Walki natomiast można przedstawić jako statyczny pojedynek dwóch okrętów - stawiamy je na nowej mapie - salwa z dział (im lepsza klasa statku tym więcej dział) - potem abordaż - jeżeli statek nie został zniszczony i "na oko" może pływać - wygrany zdobywa statek - jeżeli przebił burtę - losujemy łup - bo wiadomo nie wszystko da się ocalić. Same pościgi odbywały by się jednak przez rzut kostką i statystyki - prędkość, zwrotność, siła ognia, ładowność - one będą określać statki.

Opublikowano

dobrze się zapowiada, ale mógł byś jeszcze usunąć naprawę EQ w craftingu, usunąć możliwość enchantowania i w doungonach poukrywać legendarne uzbrojenie, nazwane, z jakimiś enchantami.

zapisuje się na WL

mca.png
Opublikowano

dobrze się zapowiada, ale mógł byś jeszcze usunąć naprawę EQ w craftingu, usunąć możliwość enchantowania i w doungonach poukrywać legendarne uzbrojenie, nazwane, z jakimiś enchantami.

zapisuje się na WL

Są legendarne przedmioty za epickie zadania, spokojna głowa :)

Uczeń
Opublikowano

@Up

Nie chcę Cię obrażać ani nic w tym stylu, ale to trochę samolubne, by patrzeć co Ty chcesz, a nie co chce ogół ;d

Opublikowano

To teraz cie zaskoczę kamil118!

Jeśli np. na 5 misji jest miecz diax sharpness II w jaskini , to ludzie beda robic multikonta po to , by miec 4 takie miecze z ktorych w kowadle zrobia sobie sharpness IV :) , albo beda z multi kont sprzedawac innym graczom !

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Nie będzie misji z pluginów, misje będą robione na spontan(przynieś, zdobądz itp). Nie ma takiej potrzeby żeby każdy brnął przez te same questy, lepiej aby fabuła cały czas się rozwijała. ~~ Yoshi

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...