Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Bateria li-ion 1750

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, od wczoraj mam telefon Huawei Ascend g510 i mam pytanie.Posiada on baterie li-ion 1750mAH

i słyszałem ,że ich nie trzeba "formatować" tylko normalnie ładować więc moje pytanie brzmi czy jest określona ilość czasu ile ma on się normalnie ładować? czy wystarczy gdy zapali się zielona dioda która oznacza że niby już jest naładowana bateria? Pytam ponieważ nie chcem za długo jej ładować ponieważ podobno uszkadza to bateria ani też za krótko.

PS. Jeśli wiecie to napiszcie jak wymawia się Huawei

Opublikowano

Bateri li-ion się nie formatuje. Nie powinno się ich rozładowywać do 0 ani odpinać w trakcie ładowania. Co do przeładowania to w nowych tel jest to nie możliwe bo gdy bateria jest pełna to ładowanie się przerywa. Wystarczy ładować aż zapali się zielona dioda. (Jeżeli sygnalizuje ona że bateria jest pełna).

Hłałej chyba.

2vnrryq.png

Pamiętaj o naciśnięciu przycisku lubię to kiedy ktoś ci pomoże! ;D

2974969666.png

Opublikowano

Więcej info tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy
  • Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu[6].
  • Akumulatorów tego typu nie trzeba formatować, w przeciwieństwie do starszych typów.
  • Należy ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi)[7].
  • Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.
Opublikowano

a podczas ładowania można np. przeglądać internet czy raczej nie

Pewnie, że można... Z tego co wiem to nie ma to wielkiego wpływu na żywotność baterii chociaż zaleca się ładowanie w bezczynności.

Ja osobiście ładuję jak mi się chce nie ważne ile % i moj 1650 mAh Li-Ion żyje całkiem dobrze i wyciska 2 dni średniego użytku na GSII.

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

Hłałej jak pisałem wyżej.

2vnrryq.png

Pamiętaj o naciśnięciu przycisku lubię to kiedy ktoś ci pomoże! ;D

2974969666.png

Opublikowano

mam jeszcze pytanie bo zauważyłem, że po graniu 10 - 15 min mam już od 15 do 20 % mniej bateri jest to normalne?

czasami "zje tej bateri mniej ale od czego to zależy?

Opublikowano

Ekran zwykle zużywa sporo energii ale sprawdź czy nie masz powłączanych zbędnych funkcji jak GPS, Bluetooth etc.

Jeśli owa gra jest bogata graficznie lub twój ekran jest ustawiony na wysoką jasność to rozumiem gwałtowny spadek baterii ale nie 1-2% na minutę...

Np. ja po grze w Iron Man'a na SGSII po 20 minutach straciłem 8% baterii.

BTW. oficjalnie mówi się, ŁAŁEJ.

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...