Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] System zarządzania serwerem Minecraft + CMS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie.

Mam dużą ochotę stworzyć panel zarządzania do gry, jako iż Minecraft uważam za dość prostą do konfiguracji grę oraz w miarę możliwości mogę ten panel szybko testować postanowiłem stworzyć go dla serwerów Minecraft.

Oczywiście ma to na celu w głównej mierze moją edukację w PHP oraz JavaScript czy też Java. Wspomnę że jak PHP jeszcze w miarę rozumiem lecz nie specjalnie w nim cokolwiek napiszę, tak JavaScript i Java nie znam w ogóle.

Z samą stroną nie mam absolutnie problemu, sam napisałem wykorzystując standardy HTML5 i CSS3 stronę QualityBay czy też Seria EDEN lecz moje umiejętności kończą się na podstawowym rozumieniu prostych skryptów PHP i pisaniu WWW w najnowszych standardach.

Chciałem się dowiedzieć między innymi:

• Z czym powinienem się zapoznać ,czy tylko PHP, JavaScript, Java i MySQL?
  • Co będzie mi przydatne? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zapoznawaniu się z PHP, JavaScript i MySQL?
  • Jak mogę postawić :localhost: do testów? czy WAMPP a może inny, i jak to cholerstwo skonfigurować?
  • Co by mi się przydało do serwera gry? (bukkit, czy się przyda i będzie wymagany? pluginy itp.)
  • Z jakim CMS mogło by to współgrać? Czy przy odrobinie zabawy współgrało by to z Contao (TYPOlight) ?

Tyle z moich pytań możliwe że jakieś jeszcze dodam w trakcie realizacji projektu.

Teraz trochę wyjaśnień - CMS Contao (dawniej TYPOlight) mi się dość spodobał i dlatego bym chciał się z nim zapoznać i zacząć na nim pracę, bo wydaje się dość rozbudowany i nie jest CMS'em Blog'erskim tak mocno jak WordPress.

Moje założenia dla projektu:

Panel zarządzania użytkownika

• Informacje o Postaci: Długość którą przeszedł gracz, ilość wydobytych bloków ogółem, Diamenty, Złoto, Żelazo, Szmaragdy, Kamień, Redstone, Drewno, czas w grze.
  • Zmiana hasła do logowania w panelu.
  • Lista zbanowanych użytkowników i za co [?]

Panel zarządzania Administratora/Moderatora/Operatora Gry

• Informacje o Postaci w grze.
  • Tabela/Lista obecnych graczy na serwerze wraz z ich położeniem na Mapie (może być link do DynMap, jeszcze nie wiem), przycisk "Wyrzuć" [Kick], przycisk "Ustal Okres Sankcji" [przekierowanie do zarządzania graczami]
  • Panel Zarządzania graczami: Nick, Czas spędzony w grze, długość jaką przeszedł, wykopane Diamenty, Informacja o koncie VIP, SuperVIP - czy posiada? i do kiedy?, przyznanie VIP, SuperVIP na określony okres czasu, zawieszenie statusu VIP, SuperVIP (odebranie VIP od Dnia Godziny, Minuty i przyznanie Dnia, Godziny, Minuty), Przycisk "Nałóż Sankcję" po którym ukarze się menu od kiedy do kiedy [od dnia, godziny, minuty do dnia, godziny, minuty] opcja "na godzinę", "na dwie godziny", "na trzy godziny" oraz "Zdjęcie Sankcji" i pole "wyjaśnienie".
  • Panel zarządzania kontami (tylko dla Administratorów); Przycisk "Zresetuj hasło użytkownika" (menu z polem "nick użytkownika" i "wprowadź nowe hasło dla użytkownika"), Przycisk "Nadaj Prefx lib Sufix" [przedrostek lub przyrostek np. [WINNER-MobArena]ara9al ]
  • [Tylko dla Administratora] Panel poleceń i konsola serwera (Dostęp do Konsoli Serwera oraz Przyciski lub lista określonych komend.

Sklep

• Panel Zakupu Bonusu, Przedmiotu, Efektu
  • Panel złożenia zamówienia specjalnego przedmiotu (VIP, SuperVIP itp.)
  • Zakupienie Rangi: VIP, SuperVip (S-VIP), Nieograniczony (UNLMTD) [unlimited]
  • Panel doładowania
  • [Tylko dla Administratorów] Panel ustawiania ceny oraz zarządzania i dodawania nowych Voucher'ów oraz Przedmiotów i Bonusów.
  • Panel zarządzania sklepem. (Aktywacja i Dezaktywacja Sklepu), Generator kodów promocyjnych ,dodawanie Punktów do określonego konta, oraz wyświetlanie Obecnych Voucher'ów, Tabela kont z ilością Punktów Bonusowych wyświetlanie RANGI (VIP itp.)

Oczywiście źródło panelu mam w planach udostępnić, lecz wygląd, Arkusz Stylu Kaskadowego trzeba będzie samemu zdefiniować.

Za jakiś czas dodam Projekt Graficzny.

Dziękuję za pomoc :)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Sam chciałem takie coś zrobić ;3 Ale strasznie dużo z tym zabawy trzeba by było zebrać ekipe żeby coś takiego zrobić ponieważ samemu by się nie chciało ;3

Opublikowano

zapewne dostanę warna za spam, ale szczerze? aż mi się łezka w oku zakręciła czytając twój temat :P Gdyby tak każdy na tym forum opisywał wszystko tak jak ty. Co do tematu to myślę że zrobienie takiego czegoś to jedynie dużo czasu. Szukanie ewentualnych gotowych rozwiazan na np polaczenie sie z serwerem i zarzdzanie nim (wlaczanie wlaczanie serwera zmiana properties poprzez strone) duzo czasu i sporo takich juz jest na polskim rynku wiec mysle ze raczej bys tylko stracil czas a nic bys nie zarobil (mialem kiedys hosting serwerow minecraft i nie wypalilo)

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Opublikowano

Sam chciałem takie coś zrobić ;3 Ale strasznie dużo z tym zabawy trzeba by było zebrać ekipe żeby coś takiego zrobić ponieważ samemu by się nie chciało ;3

Jeżeli masz ochotę nie ma sprawy można zebrać ekipę, ale jak nie chcesz to napisz co mi się przyda i tak jak napisałem na co bym musiał zwrócić uwagę, to ma być projekt który będzie edukacyjny...

zapewne dostanę warna za spam, ale szczerze? aż mi się łezka w oku zakręciła czytając twój temat :P Gdyby tak każdy na tym forum opisywał wszystko tak jak ty. Co do tematu to myślę że zrobienie takiego czegoś to jedynie dużo czasu. Szukanie ewentualnych gotowych rozwiazan na np polaczenie sie z serwerem i zarzdzanie nim (wlaczanie wlaczanie serwera zmiana properties poprzez strone) duzo czasu i sporo takich juz jest na polskim rynku wiec mysle ze raczej bys tylko stracil czas a nic bys nie zarobil (mialem kiedys hosting serwerow minecraft i nie wypalilo)

...nie mam zamiaru na tym zarabiać, mam ochotę tak jak już napisałem zrobic to dla siebie i ma to mi pomóc nauczyć się PHP i co tylko jeszcze potrzebne, robiłeś już coś takiego? Wspaniale, podziel się ze mną daj mi wskazówki możesz też mi pomóc, dać radę, jestem zielony bo zawsze kupywałem hosting i robiłem wszystko ręcznie a teraz chcę się rozwinąć... MySQL, PHP itp. dla mnie to jest prawie magia, wiem że to jest pomocne ale nie wiem jak to funkcjonuje.

A opisałem to dokładnie bo chciał bym coś w tym kierunku zacząć działać, nawet w grupie to będzie zawsze lepiej, wtedy można by sie pochwalić czymś takim i z pewnością MPCForum by troszke zyskało bo skład by z tąd się utworzył jak i my, doświadczenie, a ja nie lubię zamykać projektów, zwykle zawieszam na okres jakiś z powodu szkoły a potem wracam do takowej sprawy i to by było rozwijane a raczej wiele takich paneli są zamkniętymi projektami lub nawet "zakończonymi".

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Aby wykonac coś takiego to.

HTML + CSS - to juz ogarniasz

PHP+MYSQL - aby zrobić statystyki itp.

JS/JQuery - aby strona byla plynna

Java* - pisać własne pluginy które by przekazywały do bazy informacje o np. ilości wykopanych bloków

* Lub szukac gotowych i poprawnie je skonfigurowac

athlonsygnaturka.png

Opublikowano

Lista zbanowanych graczy - Chyba każdy plugin banujący ma opcje zapisu do bazy, a z bazy już sobie za pomocą PHP wyciągniesz dane i ułożysz w tablę.

SMS Shop/Menu Administratora - Za pomocą biblioteki Minecraft Rcon wykonasz wszystkie komendy w bardzo prosty sposób ze strony WWW.

Ilość wydobytych przedmiotów - Chyba Foundbox oferuje taką możliwość :)

Mam gdzieś na dysku w pełni sprawny SMS Shop/Panel Gracz napisany samodzielnie i długo to nie zajęło ;)

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

API - podłączysz pod sklep i będzie 24/7.

PHP - 100% znajomości.

HTML/CSS - estetyka i formularze itd. to na pewno musi być znane.

Mogę życzyć Ci tylko szczęścia, że bierzesz się za coś tak dużego. :)

Everybody lies

uSQEFZv.png

Opublikowano

Witaj! Jestem programistą od pradawnych czasów i chcę Ci pomóc odpowiadając w tym temacie.

Programuje w PHP, C#, Visual Basic .NET, Visual Basic 6, Java, MySQL, JQuery. (uczę się w chwili obecnej JavaScript)

A piszę w: CSS, CSS3, HTML5 (i inne wersje HTML i xHTML), XML.

Więc zacznijmy.

Co będziesz musiał mieć na sam początek:

- serwer postawiony na silniku bukkit.

- plugin HTTPConsole - służy do wysyłania poleceń serwerowi przez stronę.

- płatny hosting.

- domena dla atrakcji : ).

Jakie umiejętności będziesz musiał posiadać i dlaczego:

- PHP i MySQL - musisz znać je bardzo dobrze, w nich będziesz pisał całą stronę (artykuły, sklep, panel administratora etc.) Zainteresuj się obiektowym PHP.

- JavaScript - a najlepiej jak opanujesz bibliotekę JQuery (znajomość javaScript przyda Ci się w takim razie w małym stopniu) - będziesz mógł pisać różnego rodzaju animacje na stronie, walidacje, dynamiczne strony (Ajax), etc.

- CSS i HTML - wygląd strony.

- Java - bardzo dobra znajomość. Będziesz musiał napisać wiele pluginów, ponieważ z tego co mówisz, to chcesz zrobić rzeczy na które nie ma pluginów.

- Umiejętność instalacji pluginów na bukkit.

Musisz mieć 18 lat, by zrobić system SMS. Pozwala na to (polecany przeze mnie) dotpay.pl

Ile pracy Cię czeka?

Ja robię podobny system do tego o którym opowiadasz. Robię go dokładnie tydzień, a został Mi już tylko do zrobienia Panel Administratora. Oczywiście robię stronę z forum (wszystko zaprogramowane od zera). Zauważ jedną rzecz.. Ja zajmuje się tym od paru lat, więc Tobie zajmie pewnie to troooche dłużej.

Na co uważać?

Od początku pisania aplikacji bądź nastawiony na sposób myślenia: "Jak zrobię coś źle to zaatakuje mój serwer 100000 hakerów i będzie buum.. :c" (ale z podniesioną głową : ) ). Dlaczego taki tok myślenia? Ponieważ będziesz wtedy starał się jak najbardziej zabezpieczyć stronę przez SQL injection, XSS etc.

Na koniec dodam

Życzę powodzenia i nie trać wiary!!! : D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Prace już dawno ruszyły i zatrzymały się na etapie zrobienia strony. Znajomy pomógł w bazie MySQL a teraz muszę czekać na nową płytę główną i zasilacz bo komputer zaniemógł, co gorsza mam problem z dyskami twardymi przez co poszło dość dużo pracy w błoto... hugo111 dzięki wielkie za pomoc i trochę otuchy, bynajmniej nie owijasz w bawełnę. Mam nadzieję że mi komp nie padnie zanim dotrze nowa płyta i zasilacz...

76561198125051086.png

Opublikowano

Odwołam się do wypowiedzi hugo111, nie musisz mieć osiemnastu lat żeby posiadać SMSy Premium na swojej stronie, odradzam rónież dotpay.pl. Lecą w chuja jeśli chodzi o wypłaty środków.

Opublikowano

Do komunikacji strona - serwer polecam JSONAPI

A ja nie, jest to kolejny plugin do serwera. Jak ktoś ma słaby serwer z małą ilością RAMu to może mu zacząć lagować.

Lepszym rozwiązaniem jest RCON.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

HTTPConsole, RCON wszystko będzie ładnie działać O ILE SERWER BĘDZIE WŁĄCZONY. Ale jeśli się przez twój panel wyłączy serwer, a będzie się lączyło przez RCON, HTTPConsole to włączenie tylko przez konsolę hosta/przez VPS.

Opublikowano

Zrobiło się tu generalnie cicho z mojej strony bo mam dość dużo zajęć, pracy itp. Projekt był sprawdzany już, panel teoretycznie działał lecz korzystałem z funkcji PHP, i prostych skryptów. Strona posiada na obecną chwilę następujące funkcje/opcje:

Pobieranie informacji w postaci avatar'u z serwera gry, status on-line wyświetlany na stronie, wyświetlenie opisu ustawionego w pliku konfiguracji serwera (nie interpretuje kolorów), pobieranie informacji o ilości graczy na serwerze i maksymalnej jego pojemności, opcja "zawieszania" serwera poprzez bug bukkit - serwer zawiesza obsługę komunikacji z klientami a następnie wykonuje restart, wyłączanie serwera poprzez program komunikacyjny pomagający wykonać to bez użycia Java. Czyli generalnie nic. Strona nie posiada bazy danych skonfigurowanej z serwerem gry, nie mają wspólnych tabelek i nie współdziałają w pełni ze sobą, informacje są wyciągane na siłę, przez przepisywanie informacji z jednej do innej tabelki, pełni to też funkcję zatuszowania błędu w razie złego zapisu lecz zwiększa objętość bazy danych. Wpływa to na prędkość odczytu, jest mocno opóźnione, skrypt wykonuje się co 20s jednak skanowanie i przepisanie 50 komórek zajmuje mu chwilę i mną czasem opóźnienia, piki co znajomy pracuje nad tym by korzystać z tego jako kopii zapasowej. To tyle, mogę stwierdzić że panel szybko nie powstanie bo nie mamy na to czasu i przepadają nam dane przez mocno wyekspoatowany sprzęt w którym musimy co jakiś czas zamykać klastry pamięci bo doszło do zdarzenia S.M.A.R.T. Na dysku serwera ( komputera poświęconego do celów eksperymentalnych

76561198125051086.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...