Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie głośniki wybrać?

Miszczuuunio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce kupić głośniki, budżet mam ogaraniczony do jakiś 250-300zł na oku mam 3 typy:

-Creative Inspire T3130

-Creative Inspire T6160

-Genius SW-G 2.1 1250

-Genius SW-G 2.1 3000

Co myślicie o tych głośnikach? Może macie jakieś własne typy w tej cenie.

Opublikowano

Generalnie wszystkie głośniki komputerowe są bardzo słabe. W muzyce raczej fatalne zastosowanie, jeśli chodzi o filmy to i tak wszystkie zestawy, które Cie interesują to 2.1 więc także się nie nadają. Koniecznie szukałbym jakichś kolumn 2.0 (stereo) np. Genius SP-HF1800A. Potrafią całkiem nieźle zabrzmieć, brakuje trochę średnicy moim zdaniem, ale czego można wymagać od dwóch paczek za 200 złotych już z wbudowanym wzmacniaczem. Jakbyś chciał podwoić tą kwotę to mógłbyś się pokusić o jakiś w miarę porządny wzmacniacz stereofoniczny i być może kolumny wolnostojące Tonsila (koniecznie używane).

1280314365-U1.png

Opublikowano

Nie ufaj liczbom, bo ostatnio sprzeczałem się ze znajomym, że jego komputerowe Logitechy Z5500 są mocniejsze od dwóch wolnostojących kolumn Altus 300. Producent im podaje moc bodajże 505W rms, natomiast Altusy mają łącznie 300W rms. Biorąc to na zwykłą logikę, jak plastikowe pudełeczka o wymiarach 10x10x10 ze średniej wielkości subwooferem mogą być mocniejsze od dwóch kolumn stereo, ważących po 30kg sztuka. Wszystko wyszło w praniu m.in. porównując głośność obydwu zestawów. Domowe stereo wyrabiało 91 decybeli, natomiast komputerowe pudełka jak się nie mylę 86 db.

Mimo wszystko, jeśli zamierzasz kupić sprzęt do SŁUCHANIA MUZYKI to tylko i wyłącznie szukaj rozwiązań stereo. Zwykle zestawy 2.1 będą na plakietce mocniejsze, bo sporo mocy dodaje im subwoofer, który często okazuję się bezsensownie dudniącym pudłem. Przekonałem się o tym kupując sto lat temu Logitechy X530 (5.1). Pamiętam jeszcze, że już po pierwszym miesiącu rozkręciłem skrzynię i wstawiłem tam inny głośnik, wiele bardziej przyjemnie grający dla ucha. Obecnie mam w pokoju wysokiej klasy stereo i uwierz mi, że połowę utworów można poznać jeszcze raz.

1280314365-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...