Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Fizyka i matematyka w c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Co prawda jestem jeszcze młody ale już zdałem sobie sprawę jak bardzo będę potrzebować matematykę i fizykę przy programowaniu w C++. Jestem w 2 klasie gimnazjum dlatego chciałbym was się zapytać czy znacie jakieś książki z których będę mógł szybko nauczać się tych dwóch przedmiotów? Najlepiej fizykę tak na od poziomu 1 klasy gimnazjum, a matematykę od 3 klasy gimnazjum.

Opublikowano

A nie masz starych książek ?

[]W połowie - mała prawda,w połowie - małe kłamstwo,a w całości wielka niewiadoma... []

Opublikowano

To jest nie możliwe abyś szybko nauczył się tych dwóch przedmiotów. Podaj zakres ( od klasy 1 do 3 na przykład ). Nigdy nie nauczysz się całego przedmiotu, a nawet pewnie jego połowy - no chyba, że pójdziesz na studia danego kierunku, aż do doktoratu. Czemu? Matematyka to nie jest zbiór 10-20 lekcji, to przedmiot, którego ludzie uczą się przez całe życie. I mogę snuć, że NIKT nie pojął całej matematyki.

Opublikowano

z fizyki to chyba może się jedynie przydać szybkość, prędkość, praca, poruszanie się w przestrzeni

z matematyką też bym nie przesadzał, głównie wykorzystuje się układ współrzędnych, ciągi, funkcje liniowe i geometryczne, trygonometria

Jak już będziesz umiał to wyżej to w zależności co będziesz programował możesz potrzebować więcej informacji. Myślę jednak, że jak na twój poziom to i tak już zbyt dużo

Opublikowano

Hmm... To może mógłby ktoś wypisać więcej co przyda mi się w programowaniu(tak jak foxbond)?

Może jakbym w tym roku powoli wykuwał to potem miałbym to z głowy, a nie lubię szukać w internecie w czasie pracy.

PS w dalekiej przyszłości chciałbym bawić się w pisanie prostych silników graficznych 3d zbiblioteką openGL tam fizyki będę raczej dużo potrzebował

Opublikowano

Gdyby na prawdę Ci zależało to zamiast prosić o gotową listę, sam byś próbował coś robić.

Od siebie mogę dodać tylko tyle, że jak na 2 klase gimn. to jednak za duży poziom.

W średniej szkole zgoda. Tam dojdzie Ci trygonometria i lepiej poznasz układ współrzędnych. Jeśli chodzi o fizykę - to samo. Wszystko przyjdzie z czasem.

Opublikowano

Hmm... To może mógłby ktoś wypisać więcej co przyda mi się w programowaniu(tak jak foxbond)?

Może jakbym w tym roku powoli wykuwał to potem miałbym to z głowy, a nie lubię szukać w internecie w czasie pracy.

PS w dalekiej przyszłości chciałbym bawić się w pisanie prostych silników graficznych 3d zbiblioteką openGL tam fizyki będę raczej dużo potrzebował

Układ współrzędnych, trygonometria, prędkość, czas, pęd, przyspieszenie, masa, energia, bezwładność, grawitacja.

Generalnie potrzebne jest wszystko do wszystkiego.

Układ współrzędnych deklaruje położenie wszystkiego, trygonometria służy do obliczania kształtów, kolizji itd. (dlaczego wszystko na trójkątach, a nie np. prostokątach dowiesz się za kilkanaście lat), pozostałe służą do obliczania poruszania się obiektu, jego oddziaływania na otoczenie.

Nie da się przyjąć, że czegoś trzeba się nauczyć a innego nie. Wszystko jest potrzebne, jednak nie w jednakowym stopniu. Dlatego należy ukończyć chociaż szkołę średnią przed pisaniem takowych gier, choćby nie wiem jak byś był utalentowany.

P.S. Zawsze możesz być grafikiem, on niczym się nie musi przejmować :P

Opublikowano

Z matematyką nie mam problemów, a fizyka to głównie przetwarzanie wzorów.

@fox

Głównie mam zamiar zostać grafikiem komputerowym ale programowanie bardzo kusi do dalszej nauki.

Opublikowano

Jeżeli pójdziesz do jakiejś szkoły nie biorąc jako rozszerzony przedmiot fizyki to masz ją TYLKO :( w klasie pierwszej, jeżeli nie ogarniales w gimnazjum to w klasie pierwszej nic nie zrozumiesz. Więc koniec, nawet jeżeli poszedłeś do technikum to musisz albo się sam douczać ( jakoś, taki system ) przez te 3 lata nie mając fizyki. Jeżeli pójdziesz na studia informatyczne to tam jeest fizyka, więc nie ogarniając podstaw jesteś tam nikim :)

radiator0.jpg

Opublikowano

Wiedza potrzebna do pisania silnikow graficznych to co najmniej zakres do studiow magisterskich. Lepiej ucz sie na biezaco tego co aktualnie masz. Taka wiedze sie zdobywa latami i wszystko po kolei. Jesli nie znasz podstaw to nie bedziesz w stanie zrozumiec rzeczy bardziej skomplikowanych. Zajmij sie szkola, mozesz ew. uczyc sie jezyka i algorytmiki prostej, zeby potem bylo latwiej. Nie ma co sie w takie rzeczy z wyprzedzeniem zaglebiac, no chyba ze jestes jakims geniuszem i wszystko pojmujesz w chwile ;p

Opublikowano

Hmm... A używanie gotowych silników do tworzenia gier dużo zmieni do rzeczy? Jaki byłby najlepszy darmowy silnik do użytku komercyjnego(no wiecie tak jak blender) myślałem nad unity... Głównie chodzi o gry fps cs, wolfteam, crossfire itd może kiedyś rpg lub jakiś sandbox.

Opublikowano

Słuchaj krycha bo dobrze mówi,
Zajmij się w końcu programowaniem a potem będziesz pytał o takie rzeczy.

Przez długi czas matematyka, fizyka w ogóle nie będą Ci potrzebne, (chyba że rzucasz się na głęboką wodę) a jeśli zaczniesz w końcu programować grę to wtedy już na pewno będziesz troszkę lepiej zorientowany i sam będziesz wiedział gdzie zdobyć takie informacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...