Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oświetlamy naszego blaszaka :)

Sweet Jesus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem już na GG kilka wiadomości, w których użytkownicy forum upierali się na kupno budy typu NO-NAME tylko dlatego, że ładnie świeciły.

Nie trzeba jednak wydawać kasy na świecącą, ale porządną budę. Wystarczą podstawowe narzędzia i listwa LED, czyli groszowe sprawy ;).

Do dzieła !

Co będzie potrzebne ?

- LISTWA LED (polecam w silikonie) 10-15zł za MB. Można kupić w elektronicznym/większym sklepie typu Castorama/OBI

- PINY MOLEX - ja swoje wyciągnąłem z przejściówki 2xMOLEX-->6PIN, można jednak

popytać się w elektronicznych, komputerowych, w ostateczności kupić za 20gr.

- TAŚMA IZOLACYJNA - duuuży scotch to ~6zł, a zawsze się przyda (opcjonalnie, niezbędna, jeśli nie mamy lutownicy)

- MOLEX MĘSKI (wtyczka)

- NÓŻ/ZĘBY do odcinania/odgryzania izolacji

- LUTOWNICA (nie jest niezbędna, ale bardzo przydatna)

- CIENKIE PRZEWODY

W moim przypadku posłużyłem się lutownicą tylko w celu zlutowania przewodów do taśmy LED (tak wiem, debilem jestem, ale o tym później)

Zielony kabelek przylutowany do + na końcu listwy

Czarny (masa) do -

Jakość zdjęć taka, jaka jest ze względu na oświetlenie wewnątrz pomieszczenia oraz aparat, do którego nie mam kable i jakimś badziewiem

pstrykałem.

SPOILER 1

FCqA6dC.jpg

ZX5ERNz.jpg

Jeśli zlutowaliśmy/przykleiliśmy nasze kabelki do listwy (należy pamiętać, aby aby konstrukcja była szczelna - odsłonięty przewód NIE MOŻE wystawać poza pole +/-

W przypadku lutowania jest prościej (patrz rysunek)

Krok 2 :

Jeśli mamy kabel z przedłużki (bo poradnik jest pod kątem rozwiązań domowych, chciałem uniknąć zamawiania pinów, gdzie 7zł płaci się za wysyłkę, a

wiadomo, że te z przedłużek za długie nie są i najcześciej nie damy ich tam, gdzie chcemy)

odcinamy, zdejmujemy z niego izolację.

To samo robimy z kablami, które przymocowaliśmy do listwy LED.

Okręcamy przewód wokół drugiego (patrz spoiler nr2)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Jeśli mamy piny luzem (bo nie warto ich ściągać - duże ryzyko zniszczenia) - bierzemy w dłoń zaciskarkę/kleszcze ;)

SPOILER 2

gDk2C6Q.jpg

KROK 3

Owijamy taśmą izolacyjną połączone przewody

6q4sdD4.jpg

KROK 4

Wkładamy PINY do wtyczki tak, jak na zdjęciu !

Miejsce ma znaczenie (zasilanie)

Zielony kabelek (w moim przypadku) musi iść do żółtego w naszym zasilaczu.

Masa zostaje po środku

JLkzXNx.jpg

Teraz możemy podłączyć ten świecący badziew.

Efekt ?

g2ZziSx.jpg

NIE PYTAĆ, CZEMU ZIELONY xD

W KODZIE TOWARU BYŁ INNY I SIĘ NABIŁEM

W przypadku ucięcia palca polecam na przyszłość brać nóż plastikowy.

Opublikowano

Ja takie rzeczy robiłem jak miałem 6 lat, ale dla nowicjuszy przydatne, ja sobie zrobiłem takie w regnumie l50 i do oświetlanie biurka, czasami warto dołożyć 30zł i kupić taśmy led z możliwością zmiany koloru pokrętłem, dzięki temu można się bawić ile wlezie a kolory nigdy się nie znudzą.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Ja mam podklejona listwe ledowa 25cm na gorze obudowy, pod blacha z wycieciami na mocowanie boku obudowy. Swieci z gory i oswietla cala obudowe. Do tego 2 enermaxy tb vegas duo na coolerze cpu i bok obudowy z plexi. W nocy niezly efekt, wszystko w srodku oswietlone na niebiesko / fioletowo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak w sumie to nic lutować nie trzeba, stare kable łatwo można wyjąć z tego "bolca" od molexa i wsadzić tam nowe, sam tak zrobiłem przy modyfikowaniu wtyczki na 7V

Opublikowano

Kurde, byłbym zadowolony jakbym mógł otwierać spoilery -.-

Może ktoś by mi pomógł?

Nie to, że jestem ciekawy jak to zrobić, bo już nie takie rzeczy się od małego robiło, ale chciałbym zobaczyć wersję Sweeta :D

Mógłbym napisać większy poradnik dotyczący różnych rodzajów LED, ale wątpię, że jest tu ktoś na tyle ogarnięty, co by połapał i sobie paluchów nie poucinał, a jak ktoś się taki ogarnięty znajdzie, to pewnie potrafi to robić^^

@Sweet.

Dodaj jeszcze na końcu poradnika info, że nie bierzesz odpowiedzialności za kalectwo wykonujących tego/ewentualne spieprzenie sprzętu.

Tak na wszelki wypadek :D

436951440626370320491.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...