Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem na allegro. Droga sądowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Przedstawię wam w skrócie co mi się przytrafiło na początek:

Wygrałem licytacje blendera na allegro. Szóstego dnia od wygrania dostałem paczkę z nim lecz bez mojej wcześniejszej zapłaty za niego. Blender był brudny i śmierdział lecz w aukcji miał zaznaczone że jest nowy a co najlepsze po podłączeniu do źródła prądu okazało się że nie działa. Następnie dzwonił do mnie ten gościu i się pyta kiedy wpłynie kasa a ja mu mówię że zepsuty a on się upierał że był sprawny. Założył spór stwierdzał że to ja go zepsułem mówił żebym zapłacił za niego bo jak nie to się w sądzie spotkamy. Więc ja odesłałem mu go na adres który miał podany na allegro w tej samej paczce dodam tutaj że on mi go wysłał bez zabezpieczenia wrzucił tylko do paczki w wysłał. Następnie gdy przyszedł do niego blender napisał tak "Towar odesłany. Uszkodzony, popękany. Pełny brak jakiegokolwiek uzycia. Sprawa przekazana na drogę sądowa." Zamknął spór i wystawił negatywa ( ja także mu jebnąłem) Nie wiem co on odpierdala i po chuj dołożył to że popękany jak taki nie był. Boję się teraz tego sądu ponieważ mam 17 lat. Co radzicie? Może mi coś zrobic?

Wygrałem go za 66,82 zł

Opublikowano

W ciągu ileś tam dni masz prawo zwrócić towar bez podania przyczyny :)

Jak kosztował mniej niż 250zł to polska policja dupy nawet nie ruszy.

1378747514-U216092.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się że odesłałem trochę później ale to przez to że chciałem od niego najpierw kasy za wysyłkę. A takiego chuja dostałem negatywa tylko a miałem 100%.

Opublikowano

Masz 10-14 dni na odesłanie, tylko popełniłeś jeden podstawy błąd ... Powinieneś zrobić zdjęcia tego blendera. To byłaby twoja linia obrony i zabezpieczenie przed tym oszustem :c

9368_gold.png

Admin Cienia
Opublikowano

Skoro przyjełeś przy kurierze to oznacza że gość wygra jeśli złoży pozew. Miałbyś szanse jakbyś miał jaki kolwiek dowód nie wspominając o nie przyjęciu towaru.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

On także nie ma jakich kolwiek dowodów, że to Ty zrobiłeś, Sam wysłał Ci uszkodzon blender, także nie masz co się martwić. Chociaż naprawdę mogłeś zrobić te zdjęcia, byłoby Ci łatwiej. "Pełny brak jakiegokolwiek uzycia. Sprawa przekazana na drogę sądowa" Haha, te zdanie mnie rozbawiło, przeczytaj je dokładnie, odesłałeś mu to, a on odpisał, że jest pełny bez jakiegokolwiek użycia. Co hahahah bez jakiegokolwiek użycia, więc jak mogłeś go zepsuć? On chyba sam nie wie co napisał + Sprawa przekazana, na droge sądową, to są zwykłe pogróżki, nagle tak szybko zgłosił sprawe? Mógł pierwszo przemyśleć, to co napisał.

Opublikowano

Jeżeli grozi ci tak długi i nic się nie dzieje, to robi cię w konia i chce wywrzeć na tobie presję. On myśli, że się przestraszysz i wyślesz mu pieniądze.

9368_gold.png

Opublikowano

Jeżeli grozi ci tak długi i nic się nie dzieje, to robi cię w konia i chce wywrzeć na tobie presję. On myśli, że się przestraszysz i wyślesz mu pieniądze.

Dokładnie tak, jak mówi Omek. Ponadto - wyobraź sobie jakby wyglądała sprawa w sądzie:

- On mi wysłał uszkodzony!

- Nie, bo to on uszkodził!

No mniej więcej taka przepychanka słowna. Żadne nie ma dowodów swojej niewinności i sprawa tak, czy inaczej, zostałaby umorzona, o ile w ogóle by do niej doszło. Także wyluzuj, nie masz się czym bać.

Opublikowano

Hhaha bez kitu :p

Dobra dzięki po raz kolejny chopy wkurwiłem sie trochę do tego negatywa i że straciłem tylko hajs na wysyłkę ale cóz na świecie jest dużo złamasów niestety :/

Opublikowano

@ref

Napisałem w tej sprawie do allegro i koleś otrzymał od nich ostrzeżenie :p A to ja miałem być tym pokrzywdzonym, wystarczy dobrze zagadać admini z allegro nawet spoko.

Opublikowano

Są czasem takie zjeby na allegro, ja kupiłem dwie bluzy to koleś całkiem inne kolory wysłał i rozmiary inne, podałem go to zablokowali mu konto, kase oddał, lecz za przesyłke już nie..

6f17e95a91894bb7ae164ebb34ffed25.jpg

Opublikowano

Siema

Przedstawię wam w skrócie co mi się przytrafiło na początek:

Wygrałem licytacje blendera na allegro. Szóstego dnia od wygrania dostałem paczkę z nim lecz bez mojej wcześniejszej zapłaty za niego. Blender był brudny i śmierdział lecz w aukcji miał zaznaczone że jest nowy a co najlepsze po podłączeniu do źródła prądu okazało się że nie działa. Następnie dzwonił do mnie ten gościu i się pyta kiedy wpłynie kasa a ja mu mówię że zepsuty a on się upierał że był sprawny. Założył spór stwierdzał że to ja go zepsułem mówił żebym zapłacił za niego bo jak nie to się w sądzie spotkamy. Więc ja odesłałem mu go na adres który miał podany na allegro w tej samej paczce dodam tutaj że on mi go wysłał bez zabezpieczenia wrzucił tylko do paczki w wysłał. Następnie gdy przyszedł do niego blender napisał tak "Towar odesłany. Uszkodzony, popękany. Pełny brak jakiegokolwiek uzycia. Sprawa przekazana na drogę sądowa." Zamknął spór i wystawił negatywa ( ja także mu jebnąłem) Nie wiem co on odpierdala i po chuj dołożył to że popękany jak taki nie był. Boję się teraz tego sądu ponieważ mam 17 lat. Co radzicie? Może mi coś zrobic?

Wygrałem go za 66,82 zł

Heh, spokojnie, ten ziomek, od kogo blendera kupiłeś może Ci jedynie pałeczkę wylizać, nic więcej Ci nie zrobi, możesz być spokojny, za +300 zł policja by może coś z tym zrobiła ale za 66 zł nawet nie będzie chciała go słuchać :)

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Ja też bym się nawet nie starał tym przejmować. Grozi Ci ? Pf... wypij herbatkę i się wyluzuj, bo nie warto się stresować.

Opublikowano

Pojawiły się tutaj głosy, że Policja nie zajmie się sprawą poniżej 250 zł (czy tam inne kwoty jakie padały). Gwoli ścisłości powiem, że to nie Policja się zajmuje takimi sprawami. Jak już cokolwiek się wydarzy, to będzie to sprawa z powództwa cywilnego, więc jedyne, co może Ci "grozić" to zapłata kwoty pieniężnej za blender + ewentualne odszkodowanie. Jednak tak jak kilka osób powyżej już napisało, gościu prawdopodobnie Cię straszy i tyle, bo dla 60-70 zł nikt nie będzie wytaczał powództwa.

#don't care

Opublikowano

Btw. nie wiem czy wiesz, ale przesyłkę otwiera się przy kurierze/listonoszu. Nawet jeśli to nie Ty odbierałeś mogłeś o tym wspomnieć osoba która to miała zrobić. Taka rada na przyszłość :)

Opublikowano

Sprawy nie da się tak nagle na drogę sądową przekazać, wiem coś o tym i pierwsze co to mógł zgłosić sprawę na policje a w odpowiedzi by dostał, logiczne co < papapapapap>

nieregulaminowa sygna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...