Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Pomysł na serwer z IndustrialCraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim !!

Obserwując reklamy serwerów, szukając serwera, który nie tylko spełniłby moje wymagania ale i zachęcił do gry stwierdziłem, że obecnie nie ma żadnego takiego serwera dlatego w tym temacie chciałbym podsunąć pomysł na serwer, który zapełni lukę w palecie prywatnych serwerów. Oto główne postulaty:

- Serwer musi posiadać mody techniczne takie jak np. IndustrialCraft ale NIE MOŻE POSIADAĆ GregTecha. Obecnie wszystkie serwery wychodzą z założenia, że "sam industrial craft szybko sie nudzi i ludzie wychodzą z serwera" i jak jeden serwer tak zrobił, za nim ruszyła cała reszta. Nie ma w tym ani 1% racji. (dodanie moda który przedłuża rozrywke nie zatrzyma graczy na kiepskim serwerze) W przeszłości były serwery bez gregtecha a umiejętne skonfigurowanie IC2 (np usunięcie armorów, broni, koparki, zwiększenie ilości surowców na solary i zmniejszenie produkcji materii tak by produkowanie z niej czegokolwiek bylo nieoplacalne bez 10 high solarów) Powoduje, że gracze również mają wyzwanie w zgromadzeniu bogactwa ale i są w stanie stracić podstawowe maszyny.

- Zautomatyzowany system działek/cuboidów albo system factions z opcją prywatnych działek dostępny dla każdego gracza nie tylko dla vipów.

- w przypadku pewnych ograniczeń mogących wystąpić z powyższego postulatu, dodanie pluginu LWC, który zabezpiecza skrzynie. Jeżeli ludzie będą tracili swoje majątki to przestaną grać a to zazwyczaj Ci którzy budują i gromadzą majątki są stałymi graczami na serwerze a nie Ci co wejdą na pare dni powalczyć w diaxowym secie.

- sethome dla każdego (nie tylko dla vipów). Płatne sethome jest największą głupotą jaką robią ludzie. najczęściej na serwerach mapy są generowane tak że jest 1 wyspa na środku a dookoła 3k kratek morza. wokoła spawna są wszędzie cuboidy. Jak nowy gracz ma grac bez sethome itd itp. Sam sethome w sobie wcale nie jest tak lukratywną opcją by trzeba było za niego płacic a gra bez tej opcji jest często niemożliwa dla osób pragnących czegoś więcej niż pvp

- Vipy (jak widzę w tytule reklamy serwera wspomnienie o vipie a nawet nie opiszecie co to za serwer to lepiej żebyście nie wiedzieli co o was myśle). Wiadomo serwer musi się utrzymać ale wy nie macie wychodzić z założenia że np tylko ci co placą mogą sobie normalnie u was pograć. Pamiętajcie że jak nie będzie wielu graczy to automatycznie ludzie nie będą kupowali vipów. Jakie powinny być zatem przywileje vipa: - możliwość tworzenia 1-3 warpów / jeżeli dobry dedyk to może dodać mod tworzący maszyny latające / może jakiegoś 1-3 medium solarów / dostęp do np koparki z moda ic2 i np lappack

Napewno nic pozatym co wpływało by znacząco na rozgrywke pvp. żadnych teleportacji ludzi do siebie, żadnej komendy back. ani żadnych enchantów na które uczciwy człowiek farmiłby dłuuugo.

- Vipy powinny być w rozsądnych cenach czyli max 15 zł smsem. Pamiętajcie, że ktoś kto kupił vipa jest bardziej skłonny pozostać na serwerze. Lepiej jest mieć 10 vipów za grosze niż 1 za dużą kwotę.

- Zwalczanie xrayowców texture packi itd -> z doświadczenia wiem, że najlepszym i najskuteczniejszym sposobem są logi z każdego klocka na mapie tworzone przez np "core protect" kiedyś był też program "hawk eye". Wymaga on coprawda paru minut od moderatora dziennie by przejrzał logi wyłapał xraya i zbanował/odebrał to co wykopane na rayu/ zrobił rollbacka ale wg mnie to jest jedyna skuteczna w 99% metoda

- Grief - absolutny zakaz griefu - gracz, który stracił dorobek np miesięcznej gry na 90% przestanie grać na serwerze a jak już wspomniałem to Ci gracze, którzy coś budują i zbierają surowce są zazwyczaj stałymi graczami a nie Ci którzy nie maja nawet domku i tylko szukają ofiar z mieczem.

- Konkursy/rozdawanie nagród - Absolutnie Nie - albo serwer jest poważny i każdy uczciwie zbiera swój dobytek z którego jest dumny i się może pochwalić albo serwer co chwile robi jakieś pseudo konkursy eventy rozdając np high solara za podbicie reklamy na forum ... Ja osobiście bym posłał taki serwer do diabła. Nagrodą jeżeli już może być np vip na tydzień czy coś ale napewno nie przedmioty w grze.

- Sloty na serwerze - minimum 40 slotów napewno nie hamachi- dlaczego ? - dlatego, że jak widzę serwer 10 slotów i widzę dopisek, że jak będą gracze i zwiększę to wiem, że nie dość że osoba tworząca nie chce zainwestować swoich zasobów w stworzenie dobrego serwera to nie jest nawet pewna tego że jest w stanie taki serwer zrobić. Ponadto pamiętajcie, że zabawa się dopiero zaczyna jak jest z kim pogadać z kim pohandlować

- Spawn i ogólna organizacja na serwerze - widaiałem już wiele serwerów bez spawnów albo z przeklejonym na odwal się spawnem z internetu gdzie nawet spawn nie jest dopasowany do otaczającego go terenu a co najgorsze nie posiada podstawowych informacji co gracz może co vip może itd itp. Ludzie !! stworzyć serwer to nie kwestia 30 minutowego wgrania pluginów. Albo się staracie albo tworzycie kolejny serwer

- Reklama serwera - "najlepszy serwer..." "reaktywacja udanego serwera" itd itp. sądząc po tego typu tematach 90% serwerów reklamujących się jest najlepszych. Nie ważne, że jest na hamachi ma 5 slotów i tak jest najlepszym serwerem w polsce. Widząc to nawet nie otwieram reklamy serwera. Chcecie się wyróżnić napiszcie, że jesteście najgorszym serwerem w Polsce :] Albo przynajmniej nie piszcie, że jesteście najlepszym serwerem w Polsce bo prawda jest taka, że ci najlepsi nie muszą tego pisać bo to jest powszechnie wiadome.

- Plugin Factions -> Rolą tego pluginu w moim mniemaniu jest zapewnienie osobie/grupie osób bezpiecznego terenu, na którym mają możliwość się wybudować a system powera reguluje to czy dany teren frakcji idzie zniszczyć/przejąć lub nie. Plugin sam w sobie można konfigurować natomiast pozwalając wrogiej frakcji np rozwalać pojedyńcze kratki na terenie wrogiej frakcji karząc utratą części życia a zarazem niemożność rozwalenia wrogiej frakcji gdy żaden z jej członków nie jest dostępny. Podkreślam ! Wszystko to zostało stworzone celem zabezpieczenia budynków/rzeczy graczy. Niestety nasi rodacy mylnie używają pojęcia survival+factions wprowadzając potencjalnych graczy w błąd. Factions ma sugerować, że gracz stworzy frakcje i jak nie zbiją mu powera to jego dorobek jest bezpieczny tymczasem 80% serwerów powstających obecnie pozwala byle bezfrakcyjnej/frakcyjnej osobie stworzyc katapulte tnt / wysadzic tnt / przeciagnac creepera itd powodujac że plugin factions nie spełnia swojego zadania mało to tylko utrudnia rozgrywkę bo claim zdradza pozycję bazy a korzyści z tego żadne.

Komentarze typu "ale to chodzi, że jest plugin factions" -> dlaczego zatem większość reklam serwerów nie udziela jakichkolwiek informacji o pozostałych pluginach ?

Na chwilę obecną wydaje mi się że to wszystkie postulaty %5Burl= Jeżeli coś jeszcze mi się przypomni to dopiszę %5Burl= Chętnie poznam opinie innych dot. moich poglądów

Opublikowano

POMYSŁ mi się nawet podoba.. Jeśli chcesz coś takiego zrealizować zapraszam na PW ;)

Oczekuje tylko dobrej reklamy i pomocy przy tworzeniu ;]

Opublikowano

oj niestety nie mam czasu ani już motywacji do zarzadzania serwerem :P jedyne czego chce to fajnego serwera na ktorym kupie sobie vipa i pobuduje :D a jako, że nie ma takiego serwera staram się podsunąć komuś gotowca :D ps. jeżeli serwer będzie działał wg tych wytycznych + administracja będzie zaangażowana i na poziomie to nie potrzeba reklamy :) renoma serwera będzie reklamą samą w sobie :p (wiem to z doświadczenia)

Opublikowano

oj niestety nie mam czasu ani już motywacji do zarzadzania serwerem :P jedyne czego chce to fajnego serwera na ktorym kupie sobie vipa i pobuduje :D a jako, że nie ma takiego serwera staram się podsunąć komuś gotowca :D

Pomyśle! Tylko budowniczych nie mam ;/

Opublikowano

Pomyśle! Tylko budowniczych nie mam ;/

na co ci budowniczy :p bierzesz jakąś stosowną mapę z planetminecraft a jest takich wiele + jakiś projekt spawnu -> przeklejasz i przerabiasz wg swoich wymagań co jest kwestią 10 minut (oczywiście nie zapominasz podkreślić kto jest autorem jednego i drugiego). Tak naprawdę jedynym czasochłonnym zajęciem będzie skonfigurowanie pluginów, dogranie zasad rozgrywki, jakieś forum platnosc sms.

Opublikowano

Nie widzę sensu tworzenia super spawnu. Wystarczy latająca wyspa, wioseczka na niej, a w domeczkach zasady. Kto chce wyjść kilka guzik i leci gdzies daleko. Cuboid by się przydał jeszcze, bo jak będzie te 40 osób to i griefer bedzie.

Opublikowano

Nie widzę sensu tworzenia super spawnu. Wystarczy latająca wyspa, wioseczka na niej, a w domeczkach zasady. Kto chce wyjść kilka guzik i leci gdzies daleko. Cuboid by się przydał jeszcze, bo jak będzie te 40 osób to i griefer bedzie.

ze spawnem chodzi tylko o to żeby każdy był w stanie zapoznać się z:

- podstawowymi informacjami - że jest lwc że są działki że jest sethome

- vip i co wzamian

- regulamin ze np grief = ban

Cuboid na spawna wiadomo, że tak. Kwestia zabezpieczenia działek zależy od pluginów i co kto wybierze. Wiadomo, że jakieś zabezpieczenie musi być.

Grief - przy korzystaniu z pluginów takich jak core protect kwestia cofnięcia zgłoszonego griefu to kwestia wpisania 1 komendy więc tu tak naprawdę nie ma dużo roboty

Kwestia losowego wyrzucenia gdzieś na mapie jest fajna i zawsze mi sie podobała ale wszystko zależy kto jak wymyśli serwer. Ponieważ może być np serwer gdzie się tylko tworzy frakcje po złożeniu stosownego podania na forum (bez większych ograniczeń ale sam fakt pisania podania i minimalnej selekcji odstrasza 1-2 osobowe frakcje) i frakcje te np mają obowiązek doprowadzić drogę do spawna co urozmaici rozgrywkę pvp. Jeżeli chodzi o randomowe działki trzeba dobrze przemyśleć kwestie bo z jednej strony albo zrobisz pole i maswz wyznaczone działki (minusem jest że jest ograniczenie rozmiarem co się wielu osobom nie podoba) albo np gracz sam tworzy działkę gdzieś w dziczy (wtedy często okolica spawna jest zaśmiecona a nowoprzybyli gracze tworzą setki działek co przysparza problemów i roboty administracji)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...