Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka języka

Rekomendowane odpowiedzi

Arcymistrz
Opublikowano

Początek wakacji, a nuda już mnie dobija. Siedzę nocą i nie mam co robić.

Mam zamiar nauczyć się trzech, ewentualnie 4 języków programowania.

AutoIT, C++, Java, [[C# lub .NET]]<daleka przyszłość>

Jaką kolejność polecacie do nauki? Potrzebowałbym też dobre poradniki do każdego z tych, najbardziej do AutoIT ( nie te z mpc ).

Po wakacjach I technikum inf.

Opublikowano

AutoIT, serio nie chcesz tych na forum xD?

Do autoita jest niewiele poradników, dałbym linka do jednego z którego się uczyłem, ale to na priv bo zaraz ban za reklamy będzie xD

Polecam ci kolejność AutoIT -> C# -> C++/Java. AutoIT nauczy cię podstawowego myślenia jak program, i tak dalej, C# obiektowości i ma składnie podobną do C++ czy Javy (na pewno bardziej podobną niż AutoIT)

Aczkolwiek do programowania jakiś aplikacji użytkowych polecam bardziej C# bo też się świetnie do tego nadaje. C++ tylko do gier i cheatów (Reverse Engineering, takie sprawy)

Masz tuta do C# i C++:

http://si-szarp.pl/
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

W technikum informatycznym uczą podstaw pascala i c++ (+ ewentualne dodatkowe w niektórych szkołach).

AutoIt jest bardzo bezsensownym wyborem bo co w nim można zrobić? Prosty program który pożre kilkanaście procent procesora i kilkaset megabajtów ramu.

Ucz się na początek c++, najwięcej tutoriali od zera znajdziesz w sieci.

Opublikowano

@up, AutoIT jest przydatny bo "został stworzony do automatyzacji pracy pod systemami z rodziny Windows". Czyli można łatwo i szybko zrobić programik który odwali za nas brudną robotę, wiem bo sam się o tym przekonałem wieeeele razy i jest to naprawdę przydatny język, nie nadaje się tylko do większych projektów.

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...