Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer survival/prison/działki i właściwie inne też :P

H_Brunner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Typ serwera - właściwie sam nie wiem - poza SG, Z-War i Parkour to jest trochę

wszystkiego.

logai.msvr.pl

Od pewnego czasu pracuję nad własnym serwerem i zbliżam się ku końcowi. Tworząc serwer starałem się połączyć kilka wątków - oczywiście tych, które podobały mi się na innych serwerach. No i dodać coś od siebie.

Gracz startuje w niewielkim zameczku na wyspie. Ma dostęp do czterech kopalni (takich jak na serwerach typu prison) i sklepów, gdzie może sprzedawać swój urobek. Kopalnie starałem się zbliżyć do realizmu - może nas w nich zalać woda, zasypać nieostrożnie

poruszony żwir itp. Poza tym jak to w kopalniach jest ciemno - bez światła nie ma co schodzić... W zamku jest kowal naprawiający i enchantujący itemki (oczywiście nie za darmo). Są też pokoje i działki do wynajęcia. Właściwie to taki prison bez stref i z możliwością swobodnego opuszczania wyspy.

Kto znudzi się już wyspą i zarobi już wystarczającą ilość kaski może założyć własne osiedle - wykupić (opłata jednorazowa, w przeciwieństwie do wynajmowanych na wyspie kwater) kawałek terenu (chunk 16x16) na własność. Może dokupować kolejne chunki poszerzając swoje włości. Razem ze znajomymi może kupować tereny obok siebie i dawać sobie nawzajem uprawnienia do nich tworząc coraz większe osiedla...

Dopuszczam, a wręcz pochwalam wszelkiego rodzaju farmy i fabryki (półautomatyczne i automatyczne). Wszystko, co pozwala się bogacić. Jak na serwerach survival wolno również kraść i mordować dla zysku lub frajdy. Grief mapy starałem się zablokować, przynajmniej w najbardziej rzucających się w oczy kwestiach (wieże 1x1, wiszące liście). Celowy i złośliwy zamierzam karać.

X-Ray = BAN PERMAMENTNY NA IP. Tu nie ma negocjacji.

Kasę zarabiać możemy także poza spawnem. W rozmaitych miejscach mapy są rozsiane forty, gdzie odsprzedamy zdobyte w grze materiały. Jest też kilka kopalni różnych typów. Zakładam, że osiedla będą powstawać w ich okolicach.

No i wreszcie jest kilka miejsc specjalnych - jak ruiny BaradDur czy Orthanku - tu zdobędziemy skarby - naprawdę DUŻO kasy lub niedostępne inaczej w grze przedmioty.

Serwer stoi na domowym kompie I7 z 8GB, ma na 20 slotów przeznaczone 2GB więc po 100MB na slot. Łącze UPC 120Mbit sprawiało mi pierwotnie problemy ale po zmianie routera śmiga i obsługuje serw bez zarzutu. W razie większego zainteresowania rozważam postawienie go na hostingu.

Pluginy:

WorldEdit
WorldGuard
Essentials
Vault
AutoSave
PermissionsEx
ModifyWorld
MyChunk
MineResetLite
SimpleRegionMarket

NoCheats

xAuth

X-RayPermIP
NoPillar
TeeAssist
Obrefuscator

Bawię się jeszcze dopieszczaniem serwera ale od dzisiaj kończę fazę beta i już go nie wyłączam, nie cofam zmian / rekordów graczy itp., chyba że zupełnie coś zwalę i nie będzie naprawdę innego wyjścia :P Stronki jeszcze nie zrobiłem więc wszelkie uwagi / pytania / sugestie proszę tu lub na [email protected]

Postaram się w najbliższych dniach wrzucić jakieś zdjątka, może film...

Ponieważ spodziewam się największych trudności z kupowaniem działek więc najprostsza instrukcja:

Kupienie chunka (na którym stoimy) - tabliczka z napisem [claim]

Rezygnacja z chunka (wiąże się ze zwrotem części kosztów) - tabliczka [unclaim]

Danie uprawnień do swojego chunka innemu graczowi - tabliczka:

1. linia [Allow]

2. linia Nick_Gracza (tego, któremy dajemy uprawnienia)

3. linia znak uprawnienia (* - wszystkie, u - używanie przycisków itp., b - budowanie, c - otwieranie skrzyń, e - wejście, d - niszczenie bloków, o - otwieranie drzwi i klap, s - korzystanie z piecy, dyspenserów, i - podpalanie)

Odbieranie uprawnień - tabliczka wg tego samego schematu tylko z 1. linią [Disallow] więc jeśli chcecie odzyskać samodzielną kontrolę nad swoim chunkiem wpisujecie:

[Disallow]
*
*

Jeśli w pierwszej linii na tabliczce wpiszemy [Allow*] lub [Disallow*] to zmiana będzie dotyczyć wszystkich, posiadanych przez nas chunków.

Dokładna instrukcja (niestety po angielsku) http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/mychunk/

Opublikowano

Obczaiłem serwer, Fajny, orginalny pomysł. Mógłbyś dodać kupywanie rang za pieniadze i wstęp tylko dla odpowiednich grup, w odpowiednie miejsca, zeby bylo ciekawiej :). Jak na serwerach prison.

Serwer jest lekko nie dopracowany, ale widze, że zaczełeś robić coś nowego, czego jeszcze nie było. Chętnie pomoge ogarnąć serwer. Pozdrawiam

Fajnie by było, jak byś wszedł na serwer :)

Wbijać na serwer! Zajebisty!

Opublikowano

Mogę ci pomóc

mam wolną domene, fajny szablon pod strone, itemshop ;) Napisz na pw jeśli chcesz dowiedzieć się więcej

Opublikowano

Kolejna garść SS:

ogólny widok na spawn:

cd5.png

w punktach skupu sprzedasz praktycznie wszystko ale opłaca się przetwarzać towar bo za surowce płacimy mało a za gotowe wyroby ceny są znacznie wyższe:

kpuj.png

a tu miejsce dla łamiących regulamin :)

va2.png

Opublikowano

Właśnie powoli przeglądam pluginy - co już gotowe a co nie...

No i widzę, że najważniejszych jeszcze nie zrobili :s

Największy problem z worldeditem - jest nowy ale jak go wgrywam konsola wyświetla brak worldguarda (teen nowy się nie pojawił) a z kolei ze starym wyświetla nierozpoznane id bloków.

Spróbuję wszystko poustawiać na kopii w robocie i jak będzie chodziło to zaktualizuję.

NO I SUPER - właśnie klient zaktualizował mi się do 1.6.2 czyli 1.6.1 nie jest stabilne. W związku z tym chyba za aktualizację wezmę się jak jakaś wersja utrzyma się na dłużej :s

Opublikowano

Serw jest już na 1.6.2

Drobne poprawki:

- Można kupić Jajo Konia

- W sprzedaży jest również Jajo Villagera. Po co? Wygląda na to, że cena Emeralda jest tak wysoka, iż opłaca się mieć w wiosce kilku wieśniaków, którzy poprzerabiają nam stosunkowo mało wartościowe rzeczy na szmaragdy po 500$ za sztukę.

- Dodano możliwość sprzedawania zupy grzybowej (po ciężkich bojach z Essentials :P) a w związku z tym do kupienia jest też Jajo Grzybowej Krowy - tania nie jest ale powinna się zwracać bardzo szybko :)

- Oddano do użytku "gdzieś na mapie" opuszczoną kapliczkę, w której można zdobyć Enchantment Table i Brewing Stand

e2x.png

Opublikowano

- Dodano konta VIP z możliwością zakupu końskich pancerzy, smyczy itp. w dedykowanym VIP-om sklepie

- Dodano ItemShop http://sklep474.crafthost.pl

- Poprawiono sporo drobiazgów, raczej bez znaczenia dla samej rozgrywki

- Zaktualizowano Craftbukkita do najnowszej wersji

- Sprawdzono do końca, czy rekordy graczy przeniosły się bezbłędnie

Opublikowano

Poprawka poprzedniego postu. Wszystko śmiga już ładnie i pewnie. Ja was od serca zapraszam, chociaż spróbujcie !

Generalnie, to zjadłbym jakiegoś batona.

Sieciowiec. CCNA Discovery i IT ESSENTIALS. Póki co :)

Opublikowano

Barad Dur właśnie mi się zawalił :P

Ale przy okazji skan ze skarbca Sarumana w wieży Orthank:

9ady.png

Kto grał już na serwie i zna tamtejsze ceny wie, ile wart jest blok szmaragdu a jest tu tego parę stack'ów :P

Aha - będę potrzebował modów. Wybiorę spośród graczy, którzy mają czas siedzieć na serwerze dłuuuugo...

Opublikowano

KONKURS NA KIDMODÓW:

Ponieważ z powodu pracy rzadko wbijam na serwer potrzebuję KidModów (2-3), którzy zaopiekują się serwerem.

Oni muszą mieć czas i głowę na karku więc:

Kto pierwszy zdobędzie 1mln zostaje pierwszym KidModem!!! Bo to oznacza, że albo stale na serwerze jest albo wymyślił coś, żeby się dorobić!!

Od tej chwili.... START!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...