Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Zaczynam zabawe z javą!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! ;)

Zaczynam zabawę z javą, ogólnie to mam pare pytań:

1. Jakie są biblioteki graficzne 2D / 3D? (Do gier)

2. Gdy stworzę .jar (.exe) etc. To wszystkie liby, etc. są już w nim spakowane czy muszę je mieć gdzieś obok?

3. Lepiej uczyć się od podstaw czy od razu lecieć na zaawansowane rzeczy? (Jeśli się zna PHP, Troszkę C++?

Pozdrawiam!

Ps. Pewnie povskill mi tych rad udzieli ^^

Opublikowano

1.
2D:
Proste gierki 2d typu pokemon,zelda etc mogą zostać spokojnie napisane przy wykorzystaniu biblioteki awt, która jest łatwa nawet dla dziecka.
Nie stoi nic również na przeszkodzie zrobienia MMO z tego :D (dla przykładu wygrzebany projekt gry: http://puu.sh/3svPs )
Do 2d jeśli ktoś lubi się chwalić, że pisze gre w opengl, nie lubi gdy jego obrazki zapisują się w ram, tylko w vram (pamiec karty graf), lubi gdy aplikacja działa na starych kompach z kartami graf ze wsparciem dla opengl można dorzucić biblioteki takie jak (mówimy głównie o grach):
LWJGL - windows,linuch,mac
LIBGDX - ^ + android + html5
To tak o 2d
3D:

Wyżej wymienione bibl z opengl
jPCT <33 Zajefajna biblioteczka, trochę pogmatwana ale fajna ;)
JMonekey ponoś świetna nwm nie kożystałem

2. Jak ksiądz uważa możesz je umieścić gdzie chcesz w środku na zewnątrz pomiędzy. Eclipse ---> export as Jar/runnable Jar

3. Ja przecząc prawom logiki zaczynałem od rzeczy których do teraz nie do końca rozumiem, że tak powiem podczas nauki cofałem się w rozwoju Co ciekawe! Im bardziej się cofałem tym lepiej wiedziałem jak działa to na górze, ale ogolnie nie polecam takiego schematu :D (to były czasy prywatnych serwerów runescape, tam to była magia , nie to co teraz moddingowanie z tym minecrafrem, pare lat temu jak miałeś priva z rs to byłeś pro haxor) PHP,HTML etc ja tego nie uznaję za jakotakie języki programowania, choć istotnie nimi są to i tak ich nie lubie i nigdy się nie będę nich uczyć, dlaczego to mówie? Jak uczyłeś się programować PHP obiektowo to jeszcze może ci bd łatwiej z javą, jak nie to nic ci to PHP nie da.
IMO łatwiej jest z C++ na javę niż java na c++

pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...