Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Funkcje Python

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przetłumacz mi to teraz na Polski tylko nie z translatora, żebym coś zrozumiał.

Jeśli nikt Tobie jeszcze nie powiedział, że programista musi znać język angielski, by móc czytać dokumentacje (a nawet jeżeli zostanie spolszczone to, gdy wyjdzie nowsza wersja i tak będziesz musiał czytać po angielsku) to właśnie się o tym dowiedziałeś. Nie wspominając, że nawet nazwy obiektów zapisuje się w języku angielskim. Bierz słownik do ręki i czytaj.

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Pogadaj sobie jeszcze...Czekam na fukcje

To czekaj sobie gówniarzu. Takim tonem to do siebie możesz pisać.

Żałuje że coś wgl posłałem.

Opublikowano

Nostelon, troche zachowujesz się jak burak. Nie dość, że dostajesz gotowego linka, to jeszcze "żądasz" o przetłumaczenie na Polski. Tak się nie robi

Masz, przetłumaczę Ci jedno:

abs - zwraca bezwględną wartość liczby.
G8loSX2.png
Opublikowano

To czekaj sobie gówniarzu. Takim tonem to do siebie możesz pisać.

Żałuje że coś wgl posłałem.

To nie było do ciebie, uspokój się. Po za tym twój link mi niestety nie pomógł także nie masz czego żałować.

Nostelon, troche zachowujesz się jak burak. Nie dość, że dostajesz gotowego linka, to jeszcze "żądasz" o przetłumaczenie na Polski. Tak się nie robi

Masz, przetłumaczę Ci jedno:

abs - zwraca bezwględną wartość liczby.

Tak, ale nie od niego, a jeżeli ktoś mówi, że muszę znać angielski, żeby nauczyć się pythona to po prostu jest śmieszne. Znam wiele osób co z angola są jak ja z matematyki i ładnie wszystko piszą. Takie coś mi nie pomaga, nie obchodzi mnie to co on pisze tylko potrzebuje funkcji. Nie od niego dostałem tego linka, zresztą co mi z niego, skoro jest all po angielsku?

Opublikowano

To nie było do ciebie, uspokój się. Po za tym twój link mi niestety nie pomógł także nie masz czego żałować.

Tak, ale nie od niego, a jeżeli ktoś mówi, że muszę znać angielski, żeby nauczyć się pythona to po prostu jest śmieszne. Znam wiele osób co z angola są jak ja z matematyki i ładnie wszystko piszą. Takie coś mi nie pomaga, nie obchodzi mnie to co on pisze tylko potrzebuje funkcji. Nie od niego dostałem tego linka, zresztą co mi z niego, skoro jest all po angielsku?

Jeśli chcesz się nauczyć programować obojętnie w jakim języku bez znajomości j angielskiego to mogę ci tylko jedno powiedzieć:

Żegnaj.

Opublikowano

Podrapcie mnie wszyscy w nogę.

Czekam na funkcje..Nie powinno was obchodzić czy nauczę się czy nie.

Napisałem ignorancie to czego potrzebujesz, nie rozumiesz to znaczy że się nie nadajesz.

To tak jakbym się spytał ile jest 2+2 ktoś by odpowiedział że 4 i dalej bym się pytał o to samo. Pomyśl 50 razy zanim coś napiszesz

Opublikowano

1.Masz w google wpisz se: "python api pl"

2.Robisz wrażenie tak jak ty nam robiłbyś łaskę cytując: "Przetłumacz mi to teraz na Polski tylko nie z translatora, żebym coś zrozumiał."

@Down

Wystarczy trochę pomyśleć, żeby znaleźć tą stronę: http://pl.python.org/ , ale nie lepiej robić z siebie "króla" i wymagać, a nie prosić.

Ps.Povskill nadawał by się na kidmoda :)

Opublikowano

UP@

2. Nie uważasz jeżeli ktoś wpisuje se w google python i daje pierwszy lepszy link, w którym nie ma funkcji, a bardziej intrukcja? Nawet tego nie czytał, założe się, że nie zna angielskiego jak i pythona. No jest to troszkę żałosne, bo jeszcze oczekuje nie wiadomo co. :-)

2UP@

Jesteś śmieszny, idz pisać podanie na kid. moda javy... Po co mi angielski do pythona geniuszu? Jakbym miał wszystkie funkcje wyjaśnione, hm?

Opublikowano

UP@

2. Nie uważasz jeżeli ktoś wpisuje se w google python i daje pierwszy lepszy link, w którym nie ma funkcji, a bardziej intrukcja? Nawet tego nie czytał, założe się, że nie zna angielskiego jak i pythona. No jest to troszkę żałosne, bo jeszcze oczekuje nie wiadomo co. :-)

2UP@

Jesteś śmieszny, idz pisać podanie na kid. moda javy... Po co mi angielski do pythona geniuszu? Jakbym miał wszystkie funkcje wyjaśnione, hm?

Mówisz chcesz funkcje że funkcje, nie że funkcje że instrukcje wywołania?

To o co ci chodzi?

Angielski ci po to żebyś zrozumiał to co wysłałem geniuszu.

Opublikowano

_import__(nazwa[, globalne[, lokalne[, z_listy]]])

Funkcja ta jest wywoływana przez instrukcję import . Istnieje głównie dla umożliwienia zastąpienia jej przez inną o zgodnym interfejsie dla zmiany funkcjonalności instrukcji import. Dla przykładów objasniających jak oraz w jakim celu można to wykorzysytać warto zapoznać się ze standardowymi modułami bibliotecznymi ihooks oraz rexec . Pomocny jest również moduł imp definiujący kilka użytecznych operacji przy pomocy których można zbudować własną funkcję __import__().
		Dla przykładu wyrażenie "import mielonka" w rezultacie powoduje następujące wywołanie: __import__('mielonka', globals(), locals(), []); natomiast wyrażenie "from mielonka.szynka import jajka" wywołuje "__import__('mielonka.szynka', globals(), locals(), ['jajka'])". Należy zwrócić uwagę na fakt, iż pomimo przekazywania zmiennych locals() oraz ['jajka'] jako argumentów, funkcja__import__() nie ustawia zmiennej lokalnej o nazwie jajka. Wykonuje to kod wygenerowany dla celów wyrażenia importującego. W rzeczywistości standardowa implementacja nie używa w ogóle argumentu locals, a argument globals jest używany wyłącznie dla określenia kontekstu pakietu dla wyrażenia import.
		Gdy zmienna nazwa jest postaci pakiet.moduł zwykle zwracany jest pakiet z najwyższego poziomu (nazwa przed pierwszą kropką), nie zaś moduł o nazwie nazwa. Jednakże gdy zostanie podana niepusty argument z_listy, zwracany jest moduł o nazwie nazwa. Dzieje się tak dla zachowania kompatybilności kodu binarnego generowanego dla różnych rodzajów wyrażeń importu. Dla wywołania "import mielonka.szynka.jajka" w przestrzeni nazw wyrażenia importującego musi zostać umieszczony pakiet z najwyższego poziomu o nazwie szynka, lecz jeśli wywołamy "from mielonka.szynka import jajka" musi zostać użyty podpakiet mielonka.szynka dla odnalezienia zmiennej o nazwie jajka.
		Jako obejście tego zachowania można użyć funkcji getattr() celem wydobycia odpowiednich komponentów. Dla przykładu, można zdefiniowac następującą funkcję pomocniczą:

import string

def my_import(name):
		mod = __import__(name)
		components = string.split(name, '.')
		for comp in components[1:]:
		mod = getattr(mod, comp)
		return mod

abs(x)

Zwraca wartość bezwzględną liczby. Argumentemmoże być zwykła lub długa liczba całkowita, względnie liczba zmiennoprzecinkowa. Jesli argumentem jest liczba zespolona, zwrócona zostanie jej magnitude

apply(funkcja, argumenty[, arg_kluczowe])

Argument funkcja musi być obiektem wywoływalnym (funkcją zdefiniowaną przez użytkownika lub wbudowaną, względnie obiektem klasy) a argument argumenty musi być sekwencją. Jeśli występuje opcjonalny argument arg_kluczowe musi być słownikiem z kluczami będącymi napisami. Określa argumenty opcjonalne dodawane na końcu listy argumentów. Wywołanie funkcji apply() różni się od zwykłego wywołania funkcja(argumenty), gdyż w tym przypadku istnieje zawsze dokładnie jeden argument. Jest natomiast równoważne wywołaniu funkcja(*argumenty, **arg_kluczowe). Dzięki dostępności takiej "rozszerzonej składni" wywołań funkcji, wykorzystanie funkcji apply() jest zupełnie opcjonalne.

bool(x)

Zwraca wartość parametru przekształconą na typ Boolean, wykorzystując standardową procedurę. W przypadku, gdy wartość x jest równoważna wartości fałszywej, zwracana jest wartość False, w przeciwnym przypadku zwracana jest wartośćTrue. bool jest również klasą, potomną klasy int. Klasa bool nie może być już klasą bazową dziedziczenia. Jedynymi egzemplarzami tej klasy są False oraz True.   Dodano w wersji 2.2.1.

buffer(obiekt[, przesunięcie[, rozmiar]])

Argument obiekt musi być obiektem obsługującym interfejs wywołania buforującego (jak napisy, tablice czy bufory). Zostanie utworzony nowy bufor odwołujący się do obiektu obiekt. Obiekt bufora wynikowego będzie wykrojeniem od początku obiektuobiekt (lub od miejsca określonego przez przesunięcie). Wykrojenie będzie się rozciągać do końca obiektu obiekt (lub będzie miało rozmiar określony przez rozmiar).

G8loSX2.png
Opublikowano

callable(obiekt)

Zwraca wartość prawda gdy argument określony przez obiekt jest obiektem wywoływalnym, w przeciwnym wypadku zwracana jest wartość fałsz. Gdy ta funkcja zwróci wartość prawdziwą nadal możliwe jest niepowodzenie wywołania obiektu, natomiast gdy zostanie zwrócona wartość fałszywa, wywołanie obiektu obiekt nigdy się nie powiedzie. Należy zwrócić uwagę, że klasy są wywoływalne (wywołanie klasy zwraca jej nowy egzemplarz). Egzemplarze klas sa wywoływalne gdy posiadają metodę __call__().

chr(i)

Zwraca napis składający się z jednego znaku, którego kod ASCII jest równy liczbie całkowitej i. Na przykład chr(97) zwróci napis 'a'. Jest to funkcja odwrotna do ord(). Argument musi być z przedziału [0..255] włącznie. Gdy i jest spoza tego przedziału, zostanie wywołany ValueError.

classmethod(function)

Zwraca metodę klasy dla funkcji function.
		Metoda klasowa oczekuje klasy w swoim pierwszym argumencie, podobnie, jak metoda egzemplarza oczekuje w pierwszym argumencie samego egzemplarza. Metodę klasy można zdefiniować w następujący sposób:

class C:
		def f(klasa, arg1, arg2, ...): ...
		f = classmethod(f)
		Metodę klasy można wywołać bezpośrednio z obiektu klasy (na przykład C.f()) lub z egzemplarza (n.p. C().f()). Wszystkie własności, za wyjątkiem klasy egzemplarza są w takim przypadku ignorowane. Jeśli metoda klasy jest wywoływana dla klasy potomnej, w pierwszym argumencie metody zostanie przekazana klasa potomna.
		Metody klas mają odmienne działanie od metod statycznych języków C++ lub Java. Podobne działanie udostępnia . Dodano w wersji 2.2.

cmp(x, y)

Porównuje dwa obiekty x oraz y i zwraca liczbę całkowitą. Wynik jest liczbą ujemną, gdy x < y, zerem gdy x == y a liczbą dodatnia dla x > y.

coerce(x, y)

Zwraca krotkę zawierającą dwa argumenty numeryczne skonwertowane do wspólnego typu, z wykorzystaniem tych samych zasad co dla operacji arytmetycznych.

G8loSX2.png
Opublikowano

Proszę nie tłumaczcie temu człowiekowi jeśli można go tak nazwać żadnych tych funkcji, tym bardziej nie wklejajcie już przetłumaczonych gdzieś~~ niech sam znajdzie - przecież dostał wskazówki i linki. Moderator natomiast powinien ukarać go warnem za chamstwo wobec użytkowników tego forum oraz zamknąć temat aby nie było dalszej dyskusji.

Opublikowano

Proszę nie tłumaczcie temu człowiekowi jeśli można go tak nazwać żadnych tych funkcji, tym bardziej nie wklejajcie już przetłumaczonych gdzieś~~ niech sam znajdzie - przecież dostał wskazówki i linki. Moderator natomiast powinien ukarać go warnem za chamstwo wobec użytkowników tego forum oraz zamknąć temat aby nie było dalszej dyskusji.

A gdziee tam! Jeszcze dają warna ludziom którzy chcą obronić swój szacunek! Od razu wszystkim warna dajcie i będzie po sprawie -__- Po jego pierwszym poście nie powinno być tego tematu gówniarz tyko wzbudza agresje.
Opublikowano

Sssssij, już mam można więc zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...