Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zasilanie, itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zacząć "zabawę" z programowaniem. Na początek chciałem wykonać program który będzie sterował zasilaniem np. włączać i wyłączać lampkę. Na lepiej aby można podstosowć pod godzinę. Ale do sedna sprawy. W jakim języku programuje się takie programy, tak aby można sterować nimi za pomocą kompa jak i np za pomocą sygnału z innego użadzenia? Takim uradzeniem mogło by być np czujnik ruchu lub światła.

Najlepiej żeby można to było wgrać jako program sterujący chipem.

ps. jak moglibyście podajcie jakieś poradniki

Opublikowano

Warto też pomyśleć o Arduino - mam i polecam ;)
Piszesz głównie w C/C++, lecz same interfejsy hosta możesz pisać m.in. w Javie, ActionScript, C/C++, C#, Perl, VBScript

www.arduino.cc

9obpmnjr.png

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odp. wybrałem arudino. Teraz tylko mam pytanie znacie jakieś dobre poradniki i strony z gotowymi programami do analizy?

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odp. wybrałem arudino. Teraz tylko mam pytanie znacie jakieś dobre poradniki i strony z gotowymi programami do analizy? http://www.mpcforum.pl/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=new_post&f=192

O arduino jest dużo na ich stronie, trochę też masz na majsterkowo.pl, reszty to szukać w necie - jest tego masa, lecz trzeba umieć szukać.

Tak samo jest dużo example w arduino ide, które i tak pobierzesz by móc pisać na arduino.

Na start polecam Ci kupić ten starter - masz wszystko czego potrzeba na początek:

http://nettigo.pl/products/40

9obpmnjr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...