Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Neverwinter vs. Tera

fatumboba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Chciałem porównać obie te gry: Neverwinter Online i Tera Online. Dlaczego akurat z Terą? Ano dlatego,że po pierwsze niedawno zacząłem grać w Tere,a teraz dowiedziałem się o NW. Tera jest obecnie jedną z lepszych gier f2p MMORPG. Pod względem grafiki i rozbudowania. Nie mówię za cały świat, bardziej za siebie. Inna gra MMORPG mnie dotychczas nie przyciągnęła na dłużej. Dopiero TERA. Oczywiście jak ktoś nie trawi zbyt cukierkowej grafiki i klimatów bardziej azjatyckich w grach to zapewne powie,że Tera to crap. A jak to jest w NW? Z trailerów i screenshotów widziałem, że jest bardziej mroczna, bardziej realistyczna pod względem grafiki. Można to porównać do Dragon Age lub normalnych NW. Spodobało mi się to,że podobno jest w pełni po polsku. Ale moje najważniejsze pytanie brzmi. Co takiego jest w NW, czego nie mają inne MMORPGi na rynku? Do Tery porównuję dlatego,że obecnie w nią gram i zastanawiam się czy nie zacząć w NW. Możemy w sumie zrobić z tego małą dyskusję na temat gry :) Ahh no i w jakim stopniu jest tutaj wprowadzony system mikropłatności, czy są duże ograniczenia etc.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Hm... porównać mi to z Terą jest ciężko bo grałem w nią może z 2h i dalej mi się nie chciało. Co do NW to polecam Ci spróbować. Gra potrafi wciągnąć. Grafika ma taki smaczek i klimat. Z mikropłatnościami to sam nie wiem. Ogólnie mam 23 lvl i nie potrzebuje is'a. Jest możliwość zamiany diamentów na zeny(waluta za zł). Czyli jak się zmotywujemy to za darmo możemy kupować przedmioty płatne. Gra się przyjemnie, polecam.

2u40wi1.jpg

Opublikowano

Grałem w Tere przed NW i szczerze odinstalowałem po 2-3 dni męczyłem się tylko choć na początku chciałem się przekonać do tej produkcji ,ale nie dało rady. NW jako nieliczne MMO w jakie grałem przyciągneła mnie na dłużej. NW wyróznia się klimatem jaki tam panuje, grafiką, animacją i świetnym dubbingiem, brak na czatach obelg dzieki temu gra się naprawde przyjemnie. Gra nie jest P2W itemshop daje przeważnie jakieś mounty, kamyki itd. nie dających żadną przewagę nad innym graczem przez co każdy ma równe szanse. A wszystkie przedmioty ,ktore są w IS można zdobyć za AD,

Opublikowano

A jest w tej grze coś takiego...hmmm..innowacyjnego? Wiem,że to ciężkie w obecnych czasach by wprowadzić do gry coś nowego i świeżego,ale pytam się. Może jest coś takiego co przyciągnęło Was do tej gry. Powiem wam dlaczego z pośród kilkudziesięciu przetestowanych gier MMORPG f2p to tylko TERA mnie przyciągnęła. No może jeszcze LotRO, gdyby nie było tam takich ograniczeń. TERA jest świetna bo nastawia się mocno na grę w kilkuosobowym party, to daje duże możliwości. Jest stosunkowo łatwa do ogarnięcia pod względem skilli, jest ich niewiele,ale bardzo fajne jest tworzenie z nich tzw. combosów. Do tego walka z bossami lub jakimiś innymi większymi stworami w party jest przeepicka. Każdy zachowuje się inaczej. Co mi się w TERA nie podoba to ograniczenia np. posiadanie tylko 1 mounta, bo reszte trzeba kupić za normalną kasę. tu mówicie,że można w NW wymieniać walutę z gry na tą premium. Fajna opcja. Ale napiszcie, czy jesteście w stanie określić dlaczego akurat NW. Tylko ze względu na klimat i miejsce osadzenia gry?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja grałem w Tere max 3 miesiące grałem Warriorem wbiłem max lvl miałem jakieś tam eq itd ale szczerze to bez super ogranietej gildi nie ma co grac bo wiekszosc instancji i tak nie jesteśmy w stanie odwiedzić w byle jakim składzie. Pvp bardzo kiepskie mimo ostatniej aktualizacji gdzie mozemy ostrzeliwac wroga czołgami itd.. W zwyklym pvp 15vs15 nie ma zadnego zbalansowania gracze z conjunctem +12 poprostu niszcza wszystko co ma jakikolwiek inny slabszy set a wierz mi nie jest tak latwo zdobyc taki set ktory i tak jest srednim setem w tej grze Gra jako tako bardzo podobna do Wowa jednak mimo iż Tera ma znacznie lepsza grafike to i tak umywa sie do Wowa po wzgledem grywalnosci i innowacji. SZczerze to jesli jeszcze nie zaczełeś grać to nie polecam zaczynać. Neverwinter jak narazie bo mam 14 lvl to o wiele bardziej mi się podoba w szczególności system pvp i solo insty jak dla mnie bomba.

Opublikowano

Innowacyjnego - nie wiem, czym się różni od tery, bo nie grałem w te drugą, ale to co mi się podoba w NW:

-Grafika(mordy niektórych potworów są zaje...tarcza i eq nie odstaje od bohatera 20cm, detale miasta itp.)

-Zbalansowane klasy(no może CW trochę na 60 z eq do pvp robi za dużo sieczkę, ale za to go inna klasa ciśnie jak chce)

-możliwość wymiany diamentów zdobytych w grze na punkty za realną kase (ja już w przliczeniu jakies 30zł bym musiał wydac a gram 4dni)

-możliwość gry zarówno solo jak i w grupi z przyjaciółmi czy przypadkowymi ludźmi (dungeony i potyczki oczywiscie w 5)

-nie monotonne misje

-możliwość stworzenia WŁASNEJ misji, która może być oceniona i nagrodzona diamentami przez innych graczy

-dynamika i możliwości walki - ogromne

-0spamu na czacie w strefach

-ciągłe eventy (np. dodatkowe skrzynie w podziemiach, +EXP z dziennych misji, +punkty chwały z PVP itp. zmieniające się co 40min-1h)

-możliwość zmieniania wyglądu itemów + barwniki (to co w wowie zrobili)

-ciekawy system craftingu

To najważniejsze czynnik, które przyczyniły się do tego, że pozostanę przy tej grze na dłużej, ponieważ gra ma nie cały miesiąc(official), więć liczę na to, że wiele dodatków będzie jeszcze wprowadzonych(jeden już jest zapowiedziany). Polecam tę grę każdemu fanowi Mmorpg

Opublikowano
Terra

+ Fajny system walki, pozwalający nam wykorzystać wiele umiejętności na wiele różnych sposobów. To nie tylko klikanie guziczków, wiele skilli możemy ładować lub "dawkować" ich siłę.

+ Ciekawie stworzone klasy postaci, każdy znajdzie coś dla siebie rozwijając postać pod własne szczegółowe upodobania.

+ System zarządzający światem, prowincjami, gracze, gildie i klany czują że coś w tym świecie znaczą.

- Obrzydliwa, ohydna, ociekająca lukrem i rzygająca tęczą grafika, w której kobieca postać praktycznie ryje czołem i cyckami po ziemi, mając wysokopoziomową zbroję składającą się ze stanika i g-stringów, przy okazji targając 10 metrowy miecz.

- Mimo fajnych walk PVP nie ma w nich za grosz balansu

- Mało zróżnicowani przeciwnicy oraz przedmioty w grze, ich rodzajów jest zdecydowanie za mało

Neverwinter:

+ Misje Foundry, czyli możliwość tworzenia całych misji fabularnych przez graczy - z własnymi NPC, dialogami, lokacjami, postaciami, animacjami, ze k... wszystkim. Najciekawsze misje są wliczane do "Daily" quests i dostaje się za nie najcenniejszą walutę w grze (w sumie to walutę premium!).

+ Przyjemna dla oka, klimatyczna grafika nie atakująca gracza toną lukru i kontrastów. Oprawa jest po prostu fantastycznie realistyczna i dużo dokładniejsza niż w wielu grach mmo.

+ Otwarty rynek waluty premium. Grając możesz sobie wymieniać dość szybko zdobywane w grze tzw. "punkty astralne" na walutę premium do mikropłatności. Gracze mogą sprzedawać itemy za punkty astralne na globalnym rynku, a następnie kupować sobie rzeczy ze sklepiku. Albo odwrotnie - masz dużo punktów astralnych, to handlujesz globalnie - kupujesz źle wystawione rzeczy i sprzedajesz je drożej. Świetne, nie?

- Diabelnie mało umiejętności dla każdej z klas, przez wiele dni gry używamy tego samego zestawu skili.

- Loot przedmiotów. Z normalnych mobków czy bossów w otwartym świecie nigdy nie dostaniesz itemku Very Rare, musisz robić pierdyliard razy jakieś misje PVE, by dostać pierdyliard punkcików, za które dopiero kupisz sobie itemki Very Rare.

- Słaby system podróżowania, z początku z buta, potem konno, ale mimo to brakuje opcji szybkiej podróży. Ilość mobów na metr kwadratowy jest tak duża, że bijąc jedną grupkę rzuca się na ciebie cała okolica...

Jeżeli miałbym wybierać - Neverwinter.

xD 

Opublikowano

Powiem krótko, może i NW jest zajebiste ale max lvl mozna wbic w ~5 dni jak sie przysiadzie porzadnie, same questy praktycznie nie ma czegos takiego jak expienie, no moze czasami. Dlatego wlasnie na chwile obecna wg mnie lepszy jest NW, ale wbije szybko 60 i na bank mi sie znudzi po chwili, po czym pojde na tere ;d

1390144171-U592769.png

Opublikowano

nom, NW jest fajny, ale lvl sie wbija samymi misjami, a czasem brakuje takiego bicia mobów expienia itp. pozatym to nie gra na dlugo bo łatwo wbic max lv, w dodaku nie ma tu takiego systemu zarabiania, ze np. jak sie nie zrobi dlugiej przerwy z expieniem, to itak stac nas na eq.

TqL

6dIB3s_s2.jpg

Opublikowano

Co takiego jest w NW, czego nie mają inne MMORPGi na rynku?

NW ma przede wszystkim bardzo ciekawe misje i praktycznie co lvl mamy coś ciekawego do zrobienia. W dodatku ta grafika i efekty "przyciągają" graczy do dalszej gry.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Opublikowano

W Terze masz zdecydowanie gorsze questy typu pozbieraj 5 kwiatków, zabij 30 potworków czy wydrop coś z mobów, w NW są znacznie ciekawsze badanie zwłok, dziurawienie łodzi, zapalanie koksowników i podobne ;d

Opublikowano

Ja - stary gracz Metina(noo.. nie taki stary xD) bardzo polubiłem TERE, ale jako że nikt z graczy w moim otoczeniu nie ma tak dobrego kompa, albo po prostu im gra do gustu nie przypada, to przestałem grać, na początku 3 miesiące tmmu zagrałem godzinę i usunąłem z dysku, ale później wróciłem i nabiłem lvle Slayerem, i powiem szczerze, że gdyby nie to że nie mam z kim w tej grze rywalizować, to grałbym dalej.

od 3 dni gram w NW, masakra, nienawidzę klimatów średniowiecza w grach, noo.. może Mount&Blade i gry o piratach typu Sid Meier's oraz Thief, wracając - zniechęciłem się do gry.

Pierwszą godzinę grałem z kumplem

oboje jesteśmy Otaku, i jakoś wolimy te cukierkowe klimaty, NW było monotonne i szczerze mówiąc nudne, on odpuścił

Ale ja obejrzałem GP od IsAmUxPOMPA i jakoś wzięło mnie na chęć do gry.. i przyznam.. The Foundry - super rozwiązanie, ale niektóre zadania są że tak powiem źle zrobione

Wymiana diamentów na ZEN :D

Ankiety "Earn ZEN" ;)

Mounty, edytor postaci i cycki <3xD

dużo klas i ras, magia też fajna - prosta, brak miliona pasków skilli, chociaż trzeba się natrudzić ze zrobieniem własnego buildu :ninja:

ciekawym rozwiązaniem jest też Boska Moc

i zauważyłem że klient gry oferuje opcję komunikacji głosowej w party, ale jeszcze nie testowałem

kolejną rzeczą jest polska wersja gry, brak noobów na chacie, dużo polaków, są praktycznie wszędzie ; D

minusami tej gry WG. MNIE są :

-brak komend do przechodzenia pomiędzy strefami chatu

-animacja ruchu postaci.. masakra.. chociaż sam wygląd skilli imponujący(co do animacji ruchu - idzie się przyzwyczaić i się tego nie zauważa)

-moby są za szybkie xD

-QuestTrack.. często go nie widać, jakby znika, ale te gwiazdki są w sumie świetne ; p
-zbyt mroczna ta gra jak dla mnie

no nie będę tych minusów na siłę szukał, gra się fajnie chociaż początek jest nudny i gra sama z siebie nie przekonuje jeżeli ktoś lubi skąpo ubrane sorcerrerki i gry jak TERE, ale warto dać temu szansę, fajnie jest jeżeli masz ekipę do wspólnej gry.

Moja opinia - POLECAM JAK NAJBARDZIEJ B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...