Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blue screen? - jak się pozbyć tego.

jutrojembekon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ten tutorial ma przedstawić metody pozbywania się z komputera znanego błędu o przyjętej nazwie „Blue Screen”.

Dlaczego umieszczam ten tutorial w dziale Lola?

Bo ten błąd bardzo lubi się pokazywać podczas gry w League of Legends, przez co wielu graczy szuka pomocy na różnego typu forach. Ogółem jednak mówiąc to mogą go wywołać też inne gry.

Wertując stronice internetów możemy wykopać ogromne ilości tematów, w których gracze Lola  proszą o pomoc w tej sprawie.

Przyczyny tego błędu

- Najczęstszą przyczyną tego typu błędu są niezaktualizowane sterowniki, najbardziej należy zwrócić uwagę na stery karty graficznej.

- Może być spowodowany wirusami.

- Jego powodem czasem bywa przegrzanie komputera lub jego ważniejszych części.

- Do powodów tego błędu zaliczamy także zużytą pastę termoprzewodzącą w karcie graficznej.

- Problemy sprzętowe (stary lub zakurzony sprzęt, zwłaszcza lubią się psuć niezbyt duże bajery typu kostki RAM etc.)

- Inne braki/problemy z oprogramowaniem.

-  Problemy z Windows’em.

- Nagłe, chwilowe braki łączności z jakąś częścią kompa (np. może się pojawić w momencie odłączenia dysku twardego)

- Oraz moje ulubione, czyli wypukłe lub nawet rozlane kondensatory.

Wygląd błędu

Jak pozbyć się tego błędu.

Karta Graficzna

Aktualizujemy sterowniki na najnowsze (pobieramy albo ze strony producenta albo z płytki z pudełka). Odsyfiamy z kurzu powierzchnię, sprawdzamy na oko czy jest w dobrym technicznie stanie.

Gdy mamy aktualną gwarancję: Przechodzimy do kolejnych punktów tuta bo tu już nic nie zdziałamy samodzielnie.

Gdy nie mamy gwarancji: Możemy pofatygować się o rozkręcenie całości, odsyfienie katy z kurzu wewnątrz, a także wymianę pasty termoprzewodzącej. Nie jest to zbyt trudne zajęcie, powinieneś sobie z tym poradzić bez problemów.

Wirusy

Tu sprawa jest prostsza. Wystarczy pobrać darmową 30-dniową wersję antywirusa i przeskanować cały komputer. Trochę to trwa, jednak efekt jest opłacalny. Dla dokładnego wykrycia wirusów można powtórzyć cały proces również innym antywirusem, ponieważ często różnią się one bazą wykrywanych wirusów.

Software

Wszystkie sterowniki aktualizujemy na najnowsze. Aktualizujemy też Adobe Air’a, pobieramy Frameworka 3.5 albo 4.0.

Odsypiamy komputer CCleanerem z wszelkich niechcianych dodatków typu np. delta serach, babylon toolbar.

Temperatura komputera

Jest pełno programów do sprawdzenia temperatury kompa, od siebie polecam HWMonitor.

Jeśli sprawdzimy temperature PC i stwierdzimy, że jest zbyt wysoka, to aby ją obniżyć możemy zrobić:

Dla laptopów: Kupić podkładkę chłodzącą (polecam ;))

Dla standardowych komputerów: Dodajemy do kompa ręcznie dodatkowy wentylatorek. Umieszczamy gdzie chcemy, najlepiej w okolicach miejsc najbardziej przegrzewanych (ja umieściłem koło dysku twardego).

Sprzęt

Odkurz cały komputer od wewnątrz. Popraw styki. Sprawdź czy wszystkie wentylatorki działają, czy praca ogólnie sprzętu działa bez zarzutów. Jak coś nie działa to nie trać czasu i wymień to na nowe. Sprawdź czy wszystkie kabelki są podłączone tam gdzie powinny.

Kondensatory

Jak rozpoznać wypukły lub rozlany kondensator?

Kondensator normalny ma górną część („czubek”) płaski. Jeśli jest choć trochę wypukły to należy go wymienić, bo jeszcze trochę i się rozleje a wtedy narobi większego syfu. Kondensator rozlany bardzo łatwo rozpoznać bo syfu pewnie już narobił.

Jak wymienić?

Jeśli chcesz wymieniać taki kondensator w np. płycie głównej samodzielnie, to upewnij się że gwarancja sprzętu wygasła, zaopatrz się w bardzo dobrą lutownicę, oraz musisz posiadać chociaż podstawowe informacje jak z niej korzystać.

NIE WYMIENIAJ KONDENSATORÓW GDY MASZ KILKUWARSTWOWĄ PŁYTĘ GŁÓWNĄ, W TAKIM PRZYPADKU ZADANIE STAJE SIĘ 10x TRUDNIEJSZE I MOŻESZ SOBIE JĄ ROZWALIĆ.

Jeśli masz kilkuwarstwową płytę główną (czyli to jest raczej znaczna część płyt obecnie) to nie zajmuj się wymianą na niej kondensatorów tylko od razu zanieś ją specjalistom, bo serio szkoda kasy na nową.

CheckDisk

Jak zrobić najprościej? Wkładasz płytkę z instalką Windows’a, według instrukcji dochodzisz do Wiersza Poleceń.

Wpisujesz komendę:

chkdsk nazwa_dysku /F.

Czyli dla przykładu, ja chcąc sprawdzić dysk C wpiszę:

chkdsk C: /F

Powinno to naprawić większość błędów/niezapisanych plików i zmniejszyć szansę na pojawienie się blue screena.

Dodatki-programy przeciw Blue Screenowi

Na spryciarzach jest pełno programów, które mają pozbyć się tego BS. Ja nie próbowałem tego, dlatego żadnego nie mogę polecić. Wolę standardowe metody które w tym tucie opisałem.

Opublikowano

Co jeśli przeskanowałem cały system, znalazło mi sporo błędów, wszystko co się dało dałem do kwarantanny, resztę usunąłem i teraz jak klikam ikonkę lola to wyskakuje ten obrazek lola i tyle, koniec.

Opublikowano

Co jeśli przeskanowałem cały system, znalazło mi sporo błędów, wszystko co się dało dałem do kwarantanny, resztę usunąłem i teraz jak klikam ikonkę lola to wyskakuje ten obrazek lola i tyle, koniec.

To już w zasadzie problem z samym lolem. Zainstaluj/zaktualizuj programy które wymieniłem w podpunkcie Software, pobierz+zainstaluj grę od nowa.

Opublikowano

idiotyczny poradnik można wrzucić do każdego działu ale tak naprawdę jedyny dział jaki pasuje to

http://www.mpcforum.pl/forum/572-poradniki/

ps

szybciej sprawdzić powód blue screena i naprawić błąd niż robić wszystko żeby się okazało że nie podałeś jakiegoś powodu w tutorialu

http://euw.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=234300 

http://www.leagueoflegends.pl/forum/showthread.php?tid=116102

http://eune.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=556556

http://na.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=3039527

http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=223748

http://www.leagueoflegends.pl/forum/showthread.php?tid=50641

http://www.leagueoflegends.pl/forum/showthread.php?tid=116102

Nadal tak uważasz? Ten tutorial nie pasuje do działu Komputery, bo zobacz to z innej perspektywy: Osoba, która gra w LoLa i dostanie blue screena gdzie będzie szukać odpowiedzi? W dziale LoLa czy Komputerów? Bo ja myślę, że w dziale LoLa.

Dobrze więc zacznijmy kazanie: Dział jest dobry, dlaczego więc poradnik jest idiotyczny? Chciałbym się tego dowiedzieć bo mnie to nieco irytuje.

Rozumiem, że ciężko przechodzisz przez poradniki które nie zawierają buildu (hyc hyc pohejtujemy błilda), ale nie rozumiem dlaczego człowiek zdrowy na umyśle od razu tak pochopnie ocenia tutorial? Nie lubisz pomagać poprzez pisanie tutoriali? - Ok, twoja sprawa. Nie doceniasz czyjejś pracy włożonej w pisanie tutoriala? - To już jest żałosne.

A co do treści pisanej Post Scriptum:

Teraz widać efekty niedokładnego czytania tematu w którym się pisze posta! Otóż drogi kolego, męczyłem się z tym błędem przez bardzo długi czas, znalazłem i wyeliminowałem wszystkie jego przyczyny które spowodowały błąd u mnie - tak przyczyny, liczba mnoga, bo nigdy przyczyna nie jest jedna, zwłaszcza w takim przypadku. I tutaj nawet złożyłeś ciekawy paradoks: żeby sprawdzić przyczynę musisz wypróbować wszystkie możliwości błędu, a większość proponowanych przyczyn jest w tutorialu wypisana. Pozdrawiam gorąco.

Opublikowano

Ew. może to być wina antyvirusa, ja np. miałem problem z AVG. Polecam również BlueScreenView.

KomaNdoRamBoo_eune_64_3_logo.png

Jestę w brązię i się nię wstydzę.

Opublikowano

Ew. może to być wina antyvirusa, ja np. miałem problem z AVG. Polecam również BlueScreenView.

Antyvirus nie jest częstą przyczyną tego błędu w mojej opinii ;) Moim zdaniem bardziej może zaszkodzić jego brak.

Co do programów to już napisałem w tucie - część działa, a część nie, ja nie próbowałem więc nie polecam żadnego z nich ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...