Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Grafik komputerowy - Technikum.

KamilMGx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Po wakacjach idę do trzeciej klasy gimnazjum i już powoli planuję sobię powoli "organizować" przyszłość. Chciałbym iść do technikum grafiki komputerowej. Słyszałem od kilku osób, że w polskich szkołach tego typu trzeba być samoukiem, bo później coś tam coś tam... Zdaję sobie sprawę, że patrzą oni na wyniki testu gimnazjalnego i ocen. Ale czy idąc do takiej szkoły muszę mieć jakieś pojęcie na temat grafiki, czy raczej oni mnie tam tego nauczą? Obecnie próbuje coś tworzyć w gimpie. Moje pytanie brzmi: Czy idąc do takiej szkoły musze coś umieć robić graficznie na kompie? Jak dużo musze umieć? Ma ktoś jakiś dobry poradnik do gimpa?, prosze o link jak coś. I czy opłaca mi się iść do takiego technikum, czy uda mi się później znaleść pracę?

Opublikowano

Na grafików zapotrzebowanie jest zawsze. To wiąże się z reklamą, projektami, logami, plakatami itp. itd. Jednak uważam, że idąc do takiego technikum Waszym podstawowym narzędziem będzie Photoshop, może Illustrator. Dlatego lepiej zacznij uczyć się podstaw z w/w produktów. Przypuszczam, że nauka będzie od samych podstaw (przynajmniej u mnie na organizacji reklamy tak było), ale nie zaszkodzi, jak sobie potrenujesz. Rok to bardzo dużo czasu, który możesz spożytkować na poznanie tajników grafiki. ;-)

Budowniczy
Opublikowano

Jako grafik jest ja mysle narazie latwo o prace. Wiadome ze musisz miec jakies pojecie na temat grafiki nikt Cie na krzywy ryj nie wezmie. W sumie na przyklad moja znajoma skonczyla botanike i teraz pracuje jako grafik komputerowy ale czemo to ja nie wiem.

Opublikowano

To co słyszałeś,to prawda.Przykładowo w moim technikum,jest nauczycielka,która praktycznie niczego nie uczy,i prawie nic nie wymaga (uczy ona programowania) Oczywiście trafiają się też inni,potrafiący sporo nauczyć,lecz zależy jak się trafi.

Opublikowano

Jak idziesz do szkoły to powinni oni cię nauczyć przecież tam się po to chodzi chyba nie??Ale różnie to bywa ja w gimbazie miałem taką nauczycielkę co prawie nic nie umiała raz musiałem iść z kolegami i koleżankami do niej coś wydrukować i nie umiała ona tego zrobić to dziewczyny za nią drukowały to ja z kolegą ze śmiechu się dusiliśmy się i z klasy wybiegliśmy hahah i to nie wszystko czego ona nie umie zrobić i jeszcze chyba rzutnika do komputera podłączyć kable miała problem .I z matmy nie wiele lepsza jest wiem ,bo mnie w podstawówce uczyła.

Ludzie powiedzcie co takie ludzie robią w szkole i jakim prawem uczą jak sami nie umieją?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...