Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak skonfigurować server openvpn i client od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak skonfigurować server openvpn i client od podstaw?

skoro da się zrobić serwer na Comodo Unite , na hamachi i innych to pewnie też się da na openvpn

dzieki temu inni nie musieli by instalować dodatkowych żeczy tylko by się odrazu z klientem instalowało i uruchamiało. sktrypt instalacyjny i uruchamiający klienta potrafię zrobić ale skonfigurować serwer i klient openvpn już nie.

mam już ściągnięte openvpn2.2.2 ponieważ tap-adapter w wersji 2.3.2 jest instalowany oddzielnie

1.czy trzeba twożyć statyczny klucz serwera?

2. jakie dane powpisywać do zmiennych w vars.bat?

3. jak skonfigurować server.ovpn i client.ovpn?

Przepraszam za niezrozumiałośc mych słów

Opublikowano

[REFRESH]

1.wygenerowałem ale jednak jest nie potrzebny(nie widzę aby program z niego korzystał)

2.zadałem to pytanie przed sprawdzeniem zawartości tego pliku z wersji 2.2.2(już wiem co trzeba wpisać)

3.trochę mi się udało

udało mi się wygenerować certyfikaty,klucze, skonfigurować podstawowo serwer i klient openvpn aby się włączył i utworzył połączenie

lecz za każdym nowym połączeniem klient ma nowe ip i nową bramę domyślną/serwer DHCP a jako bramę lub dhcp powinno być moje wirtualne ip serwera

[EDIT]

wstawiłem certyfikat ca,certyfikat serwera,klucz serwera i dh do pliku server.ovpn na przykładzie innego pliku aby był bardziej przenośny. To samo zrobiłem z client.ovpn

zmieniłem opcję dev w configu serwera z tun na tap i teraz wirtualne ip się dobrze przypisuje

serwer 10.8.0.0

mój interfejs (na tym samym kompie co serwer) 10.8.0.1

mojego brata 10.8.0.2

itd

teraz mogę pingować mnie i brata ale server nie, ciekawe dlaczege ale poza tym wszystko działa.

tylko kwestia jak to wrzucić na internet bo w domu mam router, modem i poza domem w centrali będzie z 20 hub'ów xD.

Przepraszam za niezrozumiałośc mych słów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...