Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] System petów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ten temat to głównie pytanie do graczy, chociaż programistów też.

Jak sama nazwa mówi "system petów" czyli zwierzę w tym wypadku do gry przeglądarkowej rpg.

Jakie macie oczekiwania co do takiego systemu do gry rpg?

Co można z nimi zrobić, czy dobra by była walka petów.

Chodzi mi o pomysły wykorzystania peta.

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

No w sumie pety mogłoby być i dawać różne bonusy. Np. koń skracałby czas przemieszczania się czy coś, a jakiś gryf czy inne cudo dawałby premię do ataku. Walki petów też by mogły być bo to fajne.

Opublikowano

Pet to zużyty papieros. Czemu ludzie rezygnują z polskich słów. Mamy piękny odpowiednik słowa pet - Zwierzę. Zwierzęta mogą być naszymi pomocnikami w walce.

@Down

Ale na polskim forum nie lepiej używać z pięknego języka polskiego?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

To że nie ma nic nie znaczy, webhostinktalk też nie ma a jest to polskie forum tak jak to ;). Jak dla mnie łączenie angielskiego z polskim mija się z sensem.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale koleś się pyta czy system petów będzie fajny i do czego mógł by być a Wy kłócicie się o język i niepoprawne liczenie liter...

a do tematu to bardzo by to umiliło, takie coś jak koń czy inny tygrys:P

Jeśli gra taka bardziej fantasty to np:

-tani koń szybkość podróży 20%

-drogi jednorożec szybkość podróży 40%

Tani tygrys +10% ataku

Drogi lew 25% ataku

itp

Opublikowano

ezcidA, widzę że idziesz w ślady Tesco, masz własną matematykę..

Przelicz sobie jeszcze raz ilość liter w słowie "zwierzę". Bo mi to na 6 nie wygląda..

Każdemu może się zdarzyć błąd...

Jeśli robisz grę 2D i zrobiłbyś pety które by za tobą chodziły to byłoby to dość oryginalne i na pewno zyskałbyś graczy.

Opublikowano

arcaro, prosta gra więc możesz zrobić prosty system "petów", zwierząt :)

Możesz zrobić tak jak wcześniej niektórzy pisali, że każde zwierze daje ci inn(y/e) bonus/y, a jak ma poniżej np 50 HP czy tam energii, to bonusów brak. To taki najprostszy sposób. Później możesz zrobić dalsze rozgałęzienia :D

Opublikowano

Chciałem dać system petów do mojej gry http://world-of-angels.pl

Jeśli znasz engine Vallheru to możesz z niego lekko zgapić system petów. Był tam całkiem fajnie rozbudowany, ale przydałoby się kilka modyfikacji :>

Opublikowano

Jeśli znasz engine Vallheru to możesz z niego lekko zgapić system petów. Był tam całkiem fajnie rozbudowany, ale przydałoby się kilka modyfikacji :>

A może ktoś potrafiłby opisać ten system w vallheru?

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

W vallheru pety mozna było rozmnażać, osobno trenować, miały osobną arenę do pojedynków. W pozniejszych wersjach dodawały staty właścicielowi ;)

Były specjalne lokacje w których poszukiwalo się chowańców, były różne rodzaje i gatunki chowańców. Dość sporo tego :)

Tutaj masz mały test

http://vallsreru.netne.net/

Dawno temu to zauploadowałem. Chowańce działają (chyba) jak i cała reszta. Możesz się rozejrzeć i sprawdzić kilka rozwiązań bo jest to prawie czysty silnik Santic (pozniejsza wersja vallheru) :)

Energia może się nie dodawać. Napisz to ręcznie Ci dodam tyle, żeby na testy nie zabrakło :D

Opublikowano

Zrób 2 rodzaje petów, najpierw zakoduj pierwszy, potem, w jakims rozszerzeniu gry dopisz kolejny.

Pierwszy rodzaj - młode pety: nie uczestnicza aktywnie w walce, ale mogą zostać zabite przez przeciwnika. Dają bonusy (buffy) swojemu właścicielowi. Nie wiem jak masz rozwiązana walkę, bo mozna to zrobić na kilka sposobów - sama obecność peta daje bonus lub zwierzak dopiero musi 'rzucić czar' na swojego wlaściciela.

Drugi rodzaj - dorosłe zwierzaki: uczestniczą w walce jako NPC po stronie właściciela. Można je wyposażać w specjalny ekwipunek dla zwierzaków.

Młodego zwierzaka można np kupic w sklepie, wychowanie zwierzaka na dorosłego to np wykonanie questa i 'wylevelowanie' go na odpowiedni poziom, młody zwierzak dostawał by punkty za każda odbyta walkę, jego właściciel dostawał by za walkę odpowiednio zmniejszoną ilość punktów.

Dorosłe zwierzaki można sprzedawać innym graczom.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...