Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Multiplatformowość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż szukam czegoś niemożliwego. Używam dwóch systemów operacyjnych: LInuxa i Windowsa i poszukuje języka programowanie ,który byłby lekki i funkcjonalny. Zastanawiałem się nad Javą ale jego łakomość na pamięć mnie przeraża. Interesującym wyjściem jest też Qt ,które jest multiplatformowe i będzie prawdopodobnie wprowadzone w Ubuntu Touch. Mam pytanie związane z Qt czy jak napisze aplikacje okienkową na linuxie to czy będzie działać na windowsie bo czytałem gdzieś kiedyś ,że będę musiał wtedy kombinować z winApi. Sory za ort ale klawa ma przeszło dziesięć lat i się zawiesza.

MikartPL.png

Opublikowano

Czyli qt to nie jest język programowania. Czyli Qt to rozszerzenie c++. Czy w Qt można isać tak samo ambitne aplikacje jak w c++. A co myślisz o a Javie.

MikartPL.png

Opublikowano

ale jego łakomość na pamięć mnie przeraża.
lol?!

Jak nie potrafisz napisać aplikacji w javie, nie obwiniaj Garbage Collectora. Go też trzeba ustawić pod swoją aplikację dla lepszego zarządzania pamięcią.
A jak chcesz możesz sobie zrobić bibliotekę do zarządzania pamięcią i bd miał tak jak w C++ (jest prowizoryczna klasa Unsafe, ale trudno się nią obsługuje)

Jakie aplikacje chcesz robić? To jest ważne.

Opublikowano

Nie lubię jej ze względu na zasobożerność.

Zastanów się jak duża/rozbudowana jest twoja aplikacja. Jeśli nie jest zbyt duża można spokojnie w javie, dla rozbudowanych projektów c++.

Znalazłem coś takiego, nieco stare, ale może pomóc:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Java_and_C%2B%2B

Opublikowano

Nie lubię jej ze względu na zasobożerność.

Zastanów się jak duża/rozbudowana jest twoja aplikacja. Jeśli nie jest zbyt duża można spokojnie w javie, dla rozbudowanych projektów c++.

Rozbudowa aplikacji niema tu nic do rzeczy jeśli chodzi o RAM,Pagefile.

Chodzi tu o to jakim sposobem ją tworzymy, oraz czym ona jest.

Dla mini-piko aplikacji GUI jeśli 8mb ramu to problem to trzeba się przenieść na C++ bo java tyle pamięci sobie rezerwuje na GUI.

Jeśli dla aplikacji liczących coś dużego, c++ + java /c++;

Jeśli dla dużych aplikacji gui to jeśli posiadamy odpowiednie doświadczenie w javie to będzie ona idealnym wyborem, jeśli nie c++;

Osobiście posiadam kod servera gry który ma 43k lini kodu i przy 300 graczach pobiera 31mb ramu.

Opublikowano

Chodzi o ram bo chcę programować rozbudowane programy pod raspberry pi między innymi ,a tam niestety nie masz za dużo ramu. Aplikacje chciałbym pisać bardziej rozbudowane. Muówie o zasobie ramu na przykładzie genialnej gry MInecraft.

MikartPL.png

Opublikowano

Chodzi o ram bo chcę programować rozbudowane programy pod raspberry pi między innymi ,a tam niestety nie masz za dużo ramu. Aplikacje chciałbym pisać bardziej rozbudowane. Muówie o zasobie ramu na przykładzie genialnej gry MInecraft.

Miniecraft to shit.

Haa, na raspberry <3

No to jeśli ci chodzi o raspberry to ja piszę w C/Java. Trzeba było od razu napisać ocb ;o

Na raspie na razie nie pyla się pisać w 100% w javie ;)

Opublikowano

Czyli na rasberrego polecasz pisać w javie i w c .ok .Możesz mi podpowiedzieć jak wywołać w javie jakiś skrypt??

Runtime r = Runtime.getSystemRuntime();

r.exec("script.sh");

Opublikowano

Polecam Pythona. Jeśli się na niego zdecydujesz możesz używać Qt, a dokładniej PyQt:

http://www.riverbankcomputing.co.uk/software/pyqt/intro

W linku poniżej możesz także znaleźć poradniki po Polsku dla PyQt:

http://www.python.rk.edu.pl/w/p/pyqt/

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...