Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Photoshop] Tapeta w stylu Battlefield 3

Equener.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
TapetaBF3_tut_zpsb99fe34a.png

Paczka:

Outcome:

TapetaBF3_zps323e8e10.png

Inne outcome na podstawie tego samego tuta, tylko dorobione parę efektów :

battlefield_3_wallpaper_by_equener-d68ed

Wbrew pozorom łatwo taki efekt uzyskać i nawet początkujący użytkownik photoshopa powinien poradzić sobie z uzyskaniem takiego efektu. Wszystkie elementy potrzebne do zrobienia tapety są zawarte w paczce, ale wraz z przebiegiem tuta będę podawał także linki do tych samych materiałów.

1_zps6e15995a.png

Otwieramy photoshopa i klikamy dwukrotnie LPM na puste miejsce w środku lub przechodzimy po prostu do górnego panelu, gdzie klikamy Plik->Otwórz (skrót Ctrl+O) i wypieramy ścieżkę do naszego tła. Znalazłem dwa tła takie jak z oryginalnej tapety BF3, więc w zależności od gustu wybieramy jedną, tą która bardziej się nam podoba.

Tło 1:

Tło 2:

Gdy już mamy tło tak samo otwieramy render. Ja wybrałem render z gry Dragon Age tutaj masz link do niego:

Większość renderów posiada podpis teamu/gościa, który wykonał dany render, więc jeśli taki istnieje wymazujemy go gumką (skrót: E). Teraz trzeba tylko przekopiować go do naszego tła. W tym celu wybieramy zaznaczenie (skrót: M) i zaznaczamy cały render lub od razu zaznaczamy całą prace za pomocą skrótu Ctrl+A. Następnie kopiujemy go Ctrl+C i przechodzimy do naszego tła i wklejamy tam Ctrl+V.

2_zps709ee1e5.png

Gdy wkleimy render to od razu widać że jest za duży, dlatego też pomniejszamy go za pomocą przekształcenia swobodnego. Upewniamy się że mamy zaznaczoną warstwe z renderem i wchodzimy w Edycja->Przekształcenie swobodne (skrót: Ctrl+T). Następnie najeżdżamy na jeden z róg i przytrzymując jednocześnie Shift(Lewy) naciskamy LPM i zjeżdżamy do środka tak aby render mieścił się mniej więcej na pracy i dobrze wyglądał w tle. By zakończyć przekształcanie swobodne naciskamy Enter. Potem musimy umiejscowić render gdzieś w okolicach środka, dlatego dla ułatwienia otwieramy linie pomocnicze Ctrl+R. Powinny na około ukazać się nam coś ala miarki. Przytrzymując Ctrl i klikając LPM na taką miarkę po przytrzymaniu i przesunięciu w zależności od pozycji miarki, w dół lub prawo powinna wyskoczyć na linia pomocnicza. Teraz ustawiamy te linie tak by przecięły się na środku pracy. By było widać całą prace w photoshopie naciskamy Ctrl+0, w moim przypadku praca na miarce górnej ma długość od 0 do prawie 68, więc przeciągamy naszą linie pomocniczą na gdzieś 34, tak samo postępujemy z drugą. Wygląda to tak:

vctuahe_zpsf0b9202f.jpg

Teraz łatwo możemy ustawić nasz render za pomocą Przesunięcia (skrót: V). By ukryć linie pomocnicze naciskamy Ctrl+H, tak samo robimy jeśli chcemy by się pokazały.

3_zps78519204.png

Jak już umiejscowimy render, to tworzymy nową mapę gradientu za pomocą naciśnięcia na dole czarno-białego kółka. Powinien wyskoczyć nam pasek z warstwami wypełnienia, na którym wybieramy mapę gradientu.

foomxlc_zps32222e13.jpg

Następnie naciskamy na pasek, który nam wyskoczy i tworzymy nowy mapę gradientu.

edliwle_zps6e2a610b.jpg

Najpierw klikamy na ten kwadrat na dole po lewej stronie i wybieramy mu taki kolor: (w # wpisujemy te same cyfry)

gguf_zps598b1410.jpg

Potem przechodzimy do drugiego kwadratu i dajemy kolor trochę jaśniejszy:

fgmtyiy_zps1319b7d1.jpg

Dobra, gdy już mamy swój gradient to naciskamy na jego warstwę PPM i wybieramy utwórz maskę przycinającą. Efekt będzie teraz tylko działał na warstwę pod spodem, czyli na render. Następnie przechodzimy do trybu warstwy, to ta tabelka powyżej gdzie domyślny tryb jest zwykły. Naciskamy ją i wybieramy Kolor. Powinniśmy uzyskać taki effekt:

syhecvh_zps4dcb7372.jpg

4_zps4d180a05.png

Teraz nadamy trochę koloru na prawą rękę tak jak na oryginale. Ale najpierw scalimy cały efekt w jedną warstwę, by to zrobić naciskamy warstwę z rederem, a potem przytrzymując Ctrl klikamy na warstwę z mapą gradientu. Mamy teraz zaznaczone dwie warstwy. Klikamy PPM na którąś z nich i wybieramy scal warstwy. Dobra teraz przechodzimy na dół i tworzymy nową warstwę (klikamy na ten list) lub możemy to zrobić za pomocą skrótu Ctrl+Shift+N. Teraz wybieramy narzędzie pędzel (skrót: B )i ustawiamy jego wartość twardości na 0% a wielkość taką by pokryła sporą część ramienia.

eadmtyu_zpsf37c1200.jpg

Z próbek wybieramy kolor pomarańczowy, w moim przypadku jest to #f26522. Klikamy 2, 3 razy by coś takiego powstało.

wmjtifm_zps68712f0c.jpg

Następnie przechodzimy do tej warstwy, na której mamy ten brush. Ja ją nazwałem Pomarańczowy, klikamy PPM i wybieramy utwórz maskę przycinającą. Następnie dla tej warstwy ustawiamy tryb na nakładka. Dla lepszego efektu skopiowałem ją za pomocą skrótu Ctrl+J i dałem krycie na 70%, by nie przesadzić. Oczywiście dla kopi też ustawiamy maskę przycinającą. Tak to powinno wyglądać:

cgyywws_zps161a2b28.jpg

kdhmvbn_zps7ef03d5f.jpg

Gdy już nadamy kolor pomarańczowy dodajemy też żółty. U mnie z próbek ma on kolor #fff200, następnie postępujemy tak samo jak z pomarańczowym. Tutaj już nie kopiowałem warstwy, bo efekt jak dla mnie był już dobry. Wygląda to tak:

qdsnvsb_zps4cc2d45a.jpg

5_zps5f62bf54.png

Jak już skończymy z nakładaniem koloru, to możemy zająć się dopasowaniem dymu. Jak skorzystałem z tego materiału:

Robimy nową warstwę i wklejamy w nią dym. Zmniejszamy tak samo ja render,potem dajemy tryb warstwy na Ekran. Możemy ją także za pomocą przekształcenia swobodnego trochę obrócić w lewo, by bardziej pasował. Tak to w moim przypadku wygląda.

qggktwx_zps28ab614c.jpg

Teraz trzeba wymazać rogi tej teksturki, dlatego wybieramy gumkę (skrót: E) i na 20-30% kryciu gumki zmazujemy ostrożnie końcówki i też to co na render nachodzi.

qgasdgktwx_zps2875261b.png

Dla jeszcze lepszego efektu możemy skopiować dym. Ja go skopiowałem i dałem tryb warstwy na Rozjaśnienie i zmniejszyłem krycie do 30%. Dobra, teraz możemy dodać światło nad render, do tego wybieramy pędziel (skrót: B ) i kolorem (ja tu wybrałem #7ea2c6 możemy wziąć też jakiś podobny z tła) malujemy tak mniej więcej jak na oryginalnej tapecie BF3.

xgvpskc_zps092d6d0a.jpg

Następnie zmieniamy tryb warstwy na Ekran i dajemy krycie na ok 6%. Potem kopiujemy tą warstwę Ctrl+J i zmieniamy tej warstwie tryb na Rozjaśnienie. Teraz wymazujemy część która zasłania głowę na warstwie z trybem Ekran lub po prostu przesuwamy ją na dół pod render.

kgilkkj_zps8dc586f6.jpgtkbjrtl_zps8c9937f7.jpg

6_zps1183426b.png

Już prawie koniec, pozostało nam tylko dodać cień, by wyglądało to bardziej realistycznie. Dlatego kopiujemy render Ctrl+J i naciskamy dwukrotnie na ten co został na na dole LPM. Wchodzimy na zakładkę nałożenie koloru i ustawiamy kolor czarny #000000.

uorkncp_zpsd06643cf.jpg

Gdy już to zrobimy to przechodzimy Edycja-> Przekształcenie swobodne lub za pomocą skrótu Ctrl+T. Następnie naciskamy PPM na render i dajemy Odbij w pionie. Następnie zjeżdżamy na dół i odpowiednio dopasowujemy by wyglądał na cień.

ivdpfgg_zpsf8dd6575.jpg

By zakończyć przekształcenie swobodne naciskamy Enter. Gdy już tak zrobimy przechodzimy do Filtr->Rozmycie->Rozmycie gaussowskie i wartośc dajemy tak mniej więcej na 7 do max 9, powinno być dobrze. Potem przechodzimy jeszcze raz do przekształcania swobodnego Ctrl+T i rozszerzamy odrobinę z dwóch stron nasz cień tak by bardziej naturalnie wyglądał.Po tym możemy jeszcze bardziej dopasować, jeśli się coś nie zgadza za pomocą Przesunięcia (skrót: V). No i to by było na tyle mamy nasz outcome z początku, wszystkie warstwy powinny tak wyglądać:

sqtabtu_zpsc769ee5b.jpg

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Posłuchałeś mnie co do niebieskiego filtra :D

Poradnik fajny, outcome miodny ale ja bym się jeszcze pobawił z jakąś teksturką przy świetle bo jest ono takie jakieś bez wyrazu :(

1374788544-U921656.png

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tutorial fajny jak skończę robić pracę to dam edita ponownie :P bo już z renderem jest ok :P

Siwy_Ko_XZrobi_Co_NAPhoto_Shopiex_D.png

a tutaj moja praca i pytanie jeszcze mam ma ktoś rendery podobne do tej pani w "outrze"

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...